Eigenzinnig Moon Moon Moon is stiekem op een andere planeet Eigenzinnig Moon Moon Moon is stiekem op een andere planeet

Klein gehouden releaseshow klinkt gefocust en humoristisch

, Tekst: Frank Gesink | Foto’s: Harold van de Kamp

Het sympathieke Utrechtse platenlabel Tiny Room Records houdt vanavond een feestje ter ere van hun jongste aanwinst Moon Moon Moon, dat het nieuwe album Help! Help! presenteert. Het altijd betrouwbaar en sterk klinkende This Leo Sunrise verzorgt het voorprogramma. En er zijn gezellig veel vrienden en bekenden, in de bijzondere setting van bierbrouwerij en pub De Kromme Haring.

Aan This Leo Sunrise de taak om deze avond te starten. De melancholisch en desolaat klinkende rock van de band kon in het verleden al op veel lof van ons rekenen en eigenlijk is dat vanavond niet anders. Een merkbaar verschil is dat de band live vaak intenser, rauwer en iets bombastischer klinkt dan op het studiomateriaal. Deze show spelen ze maar drie oude nummers – waaronder een overtuigende versie van ‘Sprouts’, te vinden op het album Spoken uit 2012 – en vooral veel nieuwe nummers. Zo op het eerste gehoor klinkt dat nieuwe materiaal iets meer voortslepend, monotoner en instrumentaal flink uitgerekt. Ondanks dat langgerekte karakter blijft de bombast een beetje uit. De intensiteit en bezieling is er wel; This Leo Sunrise oogt altijd als een band die er vol voor gaat. Toch mist er iets vanavond, dat beetje extra wat er voor zorgt dat een simpelweg goed optreden overslaat naar een geweldig optreden. Het publiek lijkt halverwege de set zijn concentratie te verliezen en zich meer te focussen op gezelligheid en het speciaalbier dat geschonken wordt. Hierdoor wordt de ruimte niet echt stil is en komt de muziek minder goed tot zijn recht. Meer volume had de show ook kunnen gebruiken: het geluid staat niet zacht, maar mist wel de kracht om echt te kunnen overdonderen. Desalniettemin is het toch een goede show, waarbij de nieuwe liedjes veelbelovend klinken.

This Leo Sunrise

Het draait vanavond natuurlijk allemaal om de albumpresentatie van Moon Moon Moon. Het multimediaproject van de uit Heerhugowaard afkomstige Mark Lohmann valt te omschrijven als noisepop met vleugjes donkere folk en slacker-rock invloeden. Kort gezegd: denk aan Grandaddy meets The Microphones. De 23-jarige Lohmann nam zelf contact op met Tiny Room Records' labelbaas Stefan Breuer, die vervolgens zo onder de indruk was van zijn duistere, sprookjesachtige video’s en bijzondere muziek, dat hij het nieuwe album Help! Help! graag wilde uitbrengen. Dat album klinkt lichtjes lo-fi, zelfbewust naïef, desoriënterend lawaaiig, humoristisch en soms een tikkeltje donker. Tussen alle verschillende instrumenten, samples en noisy chaos zitten kleine liedjes verstopt, maar het is soms erg goed zoeken.

Moon Moon Moon

Tijdens de release-show staat Lohmann met een vijfkoppige band op het podium. Zang, (ook akoestische) gitaar, keyboards, bas en drums geven het geheel een meer gestructureerd raamwerk mee dan op het album. De samples en noise zijn in mindere mate aanwezig, waardoor de naïeve sfeer en kleine liedjes meer gefocust naar voren komen. Humor is niet enkel in de liedjes aanwezig, maar ook bij de praatjes tussendoor wanneer hij bijvoorbeeld vertelt: “het nieuwe album heet ‘Help Help!’, maar door een fout in het uitsturen van onze digitale promo dacht de pers soms per ongeluk dat het ‘Hazelverse’ (lied, red.) zou heten”. Later vraagt Lohmann nog eens bijdehand aan het ons-kent-ons publiek dat vanavond aanwezig is, “jullie komen allemaal uit Utrecht, hé? Ja, dat dacht ik al”.

Moon Moon Moon

Plotseling opduikende trompet of slidegitaar geven de muziek soms een verrassend tintje mee. Als op het eind dan ook klarinetspeler Dave opduikt om mee te spelen op ‘Goodbye, Seabed’ ontstaat er helemaal een vol podium en een frisse kijk op het nummer. Ook met de aankleding zit het helemaal goed. De gebruikelijke lampen van de brouwerij zijn al erg sfeervol, maar een paar extra sets ( ook gekleurde) lichtjes, lampionnen en verlichte doeken maken de sfeer af. Als er aan een draadje dan ook nog eens een vliegende schotel naar beneden komt zetten kun je wel spreken van een eigenzinnig feestje dat misschien wel stiekem op een andere planeet heeft plaatsgevonden.


Gezien: Albumrelease show Moon Moon Moon met This Leo Sunrise, donderdag 6 april 2017 @ Brewpub De Kromme Haring, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht