Madizm: combinatie van nostalgie, hiphop en gezelligheid Madizm: combinatie van nostalgie, hiphop en gezelligheid

“We doen het wanneer we zin hebben en niet wanneer we vinden dat er iets moet gebeuren”

, Tekst: Maarten Braun | Foto's: Anahí Clemens

Zaterdag 8 april was alweer de vierde editie van Madizm, een niet heel periodieke oldschool hiphopavond in Kytopia. Voorafgaand aan de avond spraken we kort met Jasper Saman (Mseize), de organisator, maar bovenal Kytopian en we waren uiteraard aanwezig bij Madizm zelf.

Net als de vorige editie is ook deze editie uitverkocht. Grote vraag is natuurlijk hoe dat komt. “Het is eigenlijk een ambitieloos feest, geboren uit liefde voor muziek en de zaal, en min of meer georganiseerd voor mijn vriendenkring”, zegt Jasper. “De eerste twee edities waren aanzienlijk minder bezocht, maar daar doen we het eigenlijk ook helemaal niet voor”, vervolgt hij. “Bovendien moet het niet te kort op elkaar zijn, er is geen vaste dag in de maand voor gepland of iets dergelijks. We doen het wanneer we zin hebben en niet wanneer we vinden dat er iets moet gebeuren.”

"Er is ook verder geen ambitie of plan, het moet gewoon leuk en spontaan blijven"

Jasper Saman

En zo voelt de avond ook. Natuurlijk is het tof om weer eens naar ‘de Tivoli’ te gaan en weer terug te denken aan de vele concerten en feesten die in de zaal zijn gehouden. Verder is de sfeer gewoon goed, is het publiek wat ouder en wordt er uiteraard goede hiphop gedraaid. Ook is het, zoals Jasper zelf typeert, “een beetje houtje touwtje”. Wellicht kun je het nog het beste typeren als een groot huisfeest op een vette plek. Een keer geen betaalde garderobe, geen uitgebreide bar, maar ‘gewoon’ een vet feestje met muziek die door iedereen gewaardeerd wordt. Het is de combinatie van pretentieloos publiek, goede hiphop en een ondertussen nostalgische plek die voor het goede gevoel zorgt.

“We mogen zo nu en dan een evenement organiseren en dat doen we dan ook. Uiteraard bij lange na niet voor zoveel mensen als in de Tivoli-tijd, maar dat hoeft ook helemaal niet”, vertelt Jasper. “We willen gewoon een leuk feest organiseren en dat lukt aardig, er is ook verder geen ambitie of plan, het moet spontaan blijven”, vervolgt hij. Uiteraard wel binnen de regels van de vergunning. 

De line-up bestaat Pim’s Pick, dj Turne en Mseize zelf. De eerstgenoemde draait nog wat funkplaten door de hiphop heen, maar als Mseize het zelf overneemt hebben de hiphopplaten toch echt de overhand. Dj Turne heeft de vaart er nog iets meer in en gaat wat sneller mixend door het repertoire. Notorious Big, Pharcyde en A Tribe Called Quest komen uiteraard langs, maar ook Opgezwolle, Pharaohe Monch en bijvoorbeeld Missy Elliot ontbreken niet. De 90’s en 00’s leefden weer alsof ze in het echt nog lang niet voorbij zijn, en dat is maar goed ook.

Klein hoogtepunt is de prijsuitreiking van wat flessen 40oz Malt Liquor. De dj’s, de MC en een winnaar uit het publiek krijgen dit echte hiphopcliché cadeau. Master Sureal, de MC van de avond, mag zich ook nog eens bijna veertig jaar oud rekenen, wat de uitreiking nog specialer maakt. 

En de toekomst? Jasper: “Kytopia zit hier nog even, maar we weten allemaal dat daar ooit een eind aan komt. Voor Madizm, maar veel belangrijker voor alle projecten in Kytopia geldt dat er dan op een andere manier weer een plek gevonden moet worden. Madizm is ook geen vaste prik. Kytopia heeft uiteraard meer prioriteit, maar als we vinden dat we een feestje moeten geven, dan doen we dat gewoon weer. Hier of ergens anders, al heb ik al wel een line-up voor een volgende editie in mijn hoofd.”

Geweest: Madizm, 8 april @ Kytopia, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht