Het is bijna zo ver: het avontuurlijke gratis festival Le Mini Who? gaat de binnenstad van Utrecht weer kleuren. Er is weer een ijzersterke line-up neergezet. Van zware, psychedelische, vervoerende shoegaze tot innemende pakkende nummers. Wij maakten een selectie van elf acts die je volgens ons niet mag missen: tien op zaterdag en één op zondag.

Donna Blue

14.15 - 14.45,
Hostel Strowis

Het duo Donna Blue bracht in de afgelopen maanden twee fijne singles uit die wij op de redactie regelmatig draaien. We horen een jaren vijftig sound en duo’s als Lee Hazlewood/Nancy Sinatra en Serge Gainsbourg/Brigitte Bardot (‘Bonnie and Clyde’) schieten door het hoofd. Maar de liedjes zouden ook in de serie Twin Peaks kunnen passen. We zijn benieuwd hoe dit zaterdag in Strowis live gaat klinken.

Afterpartees

15.00 - 15.30 uur,
Schiller Theater

Vorige week was er eindelijk weer een teken van leven van Afterpartees, de leukste gitaarband van Nederland. Het jengelende, door Rob Barbato (o.a. The Fall, The Babies, Kevin Morby, Cass McCombs) geproduceerde popwerpopliedje ‘Life is Easy’ is de voorbode van het gelijknamige tweede album dat in februari verschijnt. Deze single en meer nieuw werk hoor je aanstaande zaterdag in het Schiller Theater.

Great Profile

15.45 - 16.15 uur,
The Village (KB)

Great Profile is het solo-project van Lisa van Kampen, of “Flevolands’ eigen Courtney Barnett” zoals onze collega’s van 3voor12 Flevoland haar noemen. Op haar slaapkamer in Dronten heeft Van Kampen alle gitaarpopliedjes van haar debuut Stress Relief zelf opgenomen. Behalve de drums dan, die komen uit een doosje. In Nederland kent nog bijna niemand haar - hoewel ze al eens in dB’s stond - maar met meer dan 100.000 plays of spotify gaat ze zeker niet slecht. Tijd om haar live te gaan bekijken.

Figgie

16.15 - 16.45 uur,
Stathe

Onder de naam Figgie heeft Paul Scheenstra een band gevormd met een Nederlandstalige indie-skaterrockinslag, waarbij de door hun aangegeven invloeden van bands als Porches, Unknown Mortal Orchestra en Foals goed zijn te horen. De afgelopen maanden speelde Figgie op de popronde en binnenkort gaan ze touren met Het Zesde Metaal. Maar eerst kun je ze nog even meepakken op Le Mini Who?

Mayflower Madame

16:15-16:45 uur,
The Village Coffee & Music

Hoewel het lastig is deze band in een hokje te stoppen, ben je al een eind op weg als je denkt aan een liefdesbaby tussen ZZZ en The Fresh & Onlys. Donkere, psychedelische shoegaze vult als een wolk je hoofd. De vijfkoppige Noorse band weet een dreigende sfeer te creëren die je niet meer loslaat. Na het podium gedeeld te hebben met Moon Duo, Night Beats en Disappears, vullen ze nu de Utrechtse straten met hun vervoerende spel.

The Secret Love Parade

17.00 - 17.30,
Café Voortuin

Afgelopen mei speelden The Luyas in Brewpup de Kromme Haring. Verrassend was dat de support bij die show werd gedaan voor The Secret Love Parade, waarvan we zo’n 5 jaar niks meer hadden gehoord. Het duo maakte naam met kleine gitaarpopliedjes maar in het nieuwe werk hoorden we meer elektronica naast de gitaren. Inmiddels zijn we 6 maanden verder en hopen we op meer nieuwe liedjes.

CIEL

17:30-18:00 uur,
Theatercafé de Bastaard

Nog maar een paar weken oud is de debuut-EP Anxiety van CIEL. Vier dromerige nummers met een duidelijk aanwezige beat en innemende kwetsbare stem. Het belooft live altijd “net even wat anders te zijn dan op de plaat”, aldus Michelle Hindriks (Sväva). Waar de plaat solo door Hindriks is opgenomen, verzorgt zij nu met twee bandleden de live-show.

Iguana Death Cult

19:15-19:45,
Loudmouth

Het is niet de eerste keer dat deze Rotterdammers op Le Mini Who staan, en dat is geheel terecht. Frontman Jeroen Reek staat garant voor een bulk energie on stage. Neem je elleboog- en gehoorbescherming mee, want de mix van garage, surf en psych laat je zweten in de pit. Het is niet voor niets dat ze vorig jaar openden voor King Gizzard & The Lizard Wizard.

Smudged Toads

20:45-21:15,
ACU

Ontstaan doordat andere bandleden anderhalf jaar geleden afhaakten bij een show, staan de drie groen geschminkte heren nu op Le Mini Who?. Verkleed als padden slaan ze je om de oren met “vieze, vette dansbare muziek”. Een elektronische basis met live gitaar en drums. Ze mikken altijd op een memorabele show. En laten wij daar nou net naar op zoek zijn!

Korfbal

22:15-22:45 uur,
ACU

Met bandleden uit The Homesick, Rats On Rafts, Yuko Yuko en Creepy Karpis kan je uitgaan van een strakke show. Vingervlugge gitaarrifs en snelle tempowisselingen á la Preoccupations passeren de revue. Een ding is zeker, deze heren vervelen geen moment. Leuk weetje: nadat de ze hun videoclip 'Scully' moesten verwijderen vanwege copyright claims van een korfbalvereniging, is hij nu toch te bewonderen!

Servië

Zondag (!) 15.30 - 16.00 uur,
Koffie Leute

Hun optreden op Le Mini Who? wordt misschien wel de eerste grotere show van Servië, maar de oplettende concertbezoeker heeft de band misschien al eens gezien in Utrecht. Als begeleidingsband van Het Gloren bijvoorbeeld, of gewoon als Servië bij de opening van RAUM. Het trio houdt van Talking Heads, Steve Reich en Land Observations, een opvallende mix die je deels terug hoort in de eerste single ‘Hometown Blues’. Zondag (!) spelen ze om 15.30 uur in Koffie Leute.


Te zien: Le Mini Who?, zaterdag 11 en zondag 12 november 2017 @ binnenstad Utrecht