Kort Utrechts Popnieuws Week 1

Kytopia, Whitley SD, LoFriday Records, NachtSessies, Willem Wits en meer

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

We worden overstelpt met muzieknieuws, persberichten en releases. Te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week weer een volle editie met o.a. aandacht voor Kytopia, Whitley SD, LoFriday Records, NachtSessies en Willem Wits.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

VPRO’s Vrije Geluiden bezoekt Kytopia
Vaste lezers weten dat in het voormalige Tivoli aan de Oudegracht Kytopia is gevestigd: een laboratorium voor muziekpioniers. In de diverse studio’s - van de garderobe, via de voormalige kassa tot de oud-kleedkamers - wordt nieuwe muziek ontwikkeld, in zo ongeveer alle genres. Kytopia is een initiatief van Colin Benders (Kyteman) en zijn vader Erik Benders. VPRO’s Vrije Geluiden mocht op bezoek in Kytopia voor interviews en sessies met aansprekende Kytopians. In de eerste uitzending op zondagochtend 8 januari maak je kennis met percussionist Frank Wienk (Binkbeats) in zijn studio, en is er een sessie met de aanstormende zangeres Joyce Deijnen die als Camilla Blue donkere pop met jazzinvloeden maakt. Colin Benders geeft zelf een demonstratie op zijn modulaire synthesizer. In de tweede uitzending is er een sessie van DJ DNA (Arjen de Vreede, o.a. Urban Dance Squad) met onder andere de Marokkaanse rappers / zangers Walid Ben Selim en Widad Broco. Ook bezoekt Vrije Geluiden de zolder van Sonar Traffic met een imponerende verzameling oude synthesizers.


Whitley SD presenteert nieuwe single 'All My Life'
Whitley SD heeft deze week de nieuwe single ‘All My Life’ uitgebracht. Behalve de studio-versie, die op het debuutalbum komt te staan, presenteren ze later ook een speciale live-versie voor diegenen die Whitley SD nog niet live hebben kunnen zien. De band is wel veranderd ten opzichte van bijna drie jaar geleden, toen ze op een editie van Club 3voor12/Utrecht speelden: zowel de muziek als de samenstelling van de band is volledig anders. Frontvrouw Whitley Pothuizen zegt dan ook dat er eigenlijk niet meer van dezelfde act te spreken is.


LoFriday begint platenlabel
Je kent LoFriday misschien al van de periodieke avonden die ze organiseren, eerst in de Kargadoor en sinds ongeveer een jaar in Koffie Leute. Met ingang van dit jaar wordt LoFriday ook een platenlabel: LoFriday Records. De eerste act die een EP op het label uitbrengt is Bear Bozeman. Bear Bozeman is het alias van Berend Bonsema die op verschillende plekken woont/gewoond heeft en tegenwoordig zijn thuisbasis heeft in Engeland, Brighton. Het afgelopen jaar heeft hij zijn EP opgenomen in de Londense Homesick Studios. Bear Bozeman speelde op de laatste editie van Le Mini Who? en trad verder op in Engelse steden als Londen, Manchester, Oxford, Brighton, Leicester. Ook verbleef hij lange tijd in Los Angeles en speelde hij in Joshua Tree National Park. De videoclip die hij in Californië opnam is een ode aan Elliott Smith. De clip bij de single verschijnt in de week van 10 januari, dezelfde week waarin ook de EP wordt uitgebracht. Bear Bozeman presenteert zijn EP op zondag 15 januari tijdens de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik, als onderdeel van het programma in Koffie Leute/ Druk.

Okke Punt en Wild Kindness op eerste editie NachtSessies
Op vrijdag 20 januari organiseert het Woerdense Kult Kompagnie voor de eerste keer NachtSessies, een nieuw concept waarbij ze muziek op de mooiste plekken van Woerden brengen.Tijdens de avond luister je met een klein aantal anderen naar een artiest met zijn/haar instrument, eigen liedjes en een authentiek verhaal zonder ruis van geklets of telefoons. Op de eerste editie spelen Okke Punt en Wild Kindness (Amber en Melle van Nowhere Near) in de Petrustoren. Het optreden is gratis toegankelijk maar de organisatie vraagt de bezoekers een mooi bedrag in de gitaarkoffer van de optredende artiest te doen. Er is plek voor 40 luisteraars. De volgende edities zijn op 17 februari in Saudade wijnwinkel Woerden en 17 maart in de Petrustoren.

Video: ‘God Straft’ van Willem Wits
Laat het maar aan Willem Wits over om met bijzondere projecten op de proppen te komen. Zijn nieuwe single ‘God Straft’ is de opener van zijn album GODCYCLUS II: GOD STRAFT, dat in 2017 uitkomt.


Video: ‘Snowball’ van Alan Lauris
‘Snowball' is de nieuwe video van de Utrechtse 'electrosingersongwriterpop'-artiest Alan Lauris. De video is gemaakt door de oorspronkelijk uit Utrecht afkomstige, maar inmiddels al een paar jaar in Los Angeles wonende Jo Luiten aka 'Squirrel Monkey'.


Video: ‘Sterrenkijker’ van Belker
De Utrechtse liedjesmaker Belker heeft nog in het vorige jaar een nieuwe video uitgebracht. Het liedje ‘Sterrenkijker’ heeft fraaie old school visuals, uit de tijd dat raketten nog met vliegertouw en paperclips bij elkaar werden gehouden. ‘Sterrenkijker’ is afkomstig van het album Geen Toerist Meer, dat afgelopen zomer op cassette verscheen en waarvan in januari 2017 de HiFi Remix verschijnt.