Bevrijdingsfestival Utrecht zit erop. 3voor12 Utrecht deed gisteren de hele dag verslag vanuit Park Transwijk en bekeek bijna alle optredens. Nu, een dag later, maken we de balans op en zetten we op een rij welke acts - volgens ons dan - de meeste indruk maakten.

1. 45ACIDBABIES

"45ACIDBABIES is punk, electro en gaafheid in een blender”, aldus de presentator. En ja, dat klopt wel. 45ACIDBABIES is vies en vuig en ruig en hard. Het is chaos in de beste zin van het woord. De 45ACIDBABIES kwamen, zagen, overwonnen en maakten alles kapot.

2. SKIP&DIE

SKIP&DIE says wake the fuck up! Aldus flamboyante frontwoman Cata.Pirata. De tropische muziek, die switcht tussen afrobeat, electro en dubstep, deed het goed gisteravond. Een explosieve en dansbare afsluiter van de Sena Performers Stage. Volgende keer op de Main Stage?

3. My Baby

De voodoo blues van My Baby was afsluiter van de avond. Onze verslaggever Wies was niet overtuigd, maar de rest van de redactie wel. Misschien niet hun beste show ooit, maar ze hadden er die middag dan ook al twee opzitten en verdienen daarvoor sowieso een shout-out voor hun doorzettingsvermogen

4. Kuenta i Tambu

De energiekste band van de dag. Het is hard, aan en gaan van begin tot eind bij de Afro-Caraïbische dance van Kuenta i Tambu en het publiek kan niet stil blijven staan. Er wordt gedanst, gestampt en gesprongen. Hoe de band én het publiek deze energie vast kunnen houden, is ons een raadsel.

5. Pink Oculus

De smooth vibe waar je lekker in kan loungen kan 5 seconden later ineens omslaan in een doordringende bas die dwars door je ingewanden snijdt. En dan nog een frontvrouw als Esperanza Denswil! Pink Oculus stal de show en gaf hem niet meer terug.

6. Jo Goes Hunting

Ja, het was eigenlijk de planning om een top 5 te maken, maar we konden niet om Jo Goes Hunting heen. De band betoverde het veld met hun avantgardistische popmuziek. Gemist? Op 13 oktober spelen ze in EKKO.

Publieksprijs: SMIB

"Zijn jullie klaar voor de allerknapste mannen van Damsko?" Binnen 15 seconden is de eerste moshpit een feit. Het lijkt een onmogelijke combinatie, maar de show van SMIB was hoogstwaarschijnlijk de meest ruige én kindvriendelijke van het hele festival. Daarom verdienen ze volgens ons de publieksprijs.