Utrecht Uitfeest 2016: de popmuziek uit het programma

Van Jacob 3.0 tot Lucky Fonz III

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: Jerry van Vliet ,

Het Uitfeest is al achttien jaar de start van het nieuwe culturele seizoen in Utrecht. Op zondag 4 september laten de culturele instellingen op meer dan 80 locaties in de stad zien wat ze het komend jaar te bieden hebben aan muziek, literatuur, theater, dans, beeldende kunst en film. Wij zochten in het programma naar popmuziek en hebben wat we zagen op een rij gezet. De optredens en workshops zijn bijna allemaal gratis.

Openingsconcert Uitfeest: Jacob 3.0 (Grote Zaal TivoliVredenburg, 12.30 - 13.00 uur)
Misschien is de zeventiende-eeuwse blokfluitist en stadsbeiaardier Jacob van Eyck wel de grootste muzikale zoon van Utrecht. Tijdens de opening van het Uitfeest wordt hij geëerd met een muzikale voorstelling in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. De Nederlandse blokfluitist Erik Bosgraaf gaat een muzikale samenwerking aan met klankartiest Jorrit Tamminga en DJ DNA. Het drietal presenteert een theatrale audio-ervaring waarin de muziek van Jacob van Eyck centraal staat. Met blokfluit, draaitafels en laptop gaan ze in dialoog met vier eeuwen oude popmuziek.

EKKO presenteert Blackie and the Oohoos, Venus Tropicaux en It It Anita (13.00 - 17.00 uur)
In EKKO staan zondagmiddag drie toffe bands, twee uit België en één uit Nederland. Een aantal leden van Blackie and the Oohoos (13.00 uur) heb je al eerder in EKKO kunnen zien want de band dubbelt ook in Flying Horseman, dat daar eerder een super show speelde. Verwacht nummers met veel spanning die spookachtig aandoen, mede dankzij het mooie stemgeluid van de zusjes Maieu. Het Rotterdamse Venus Tropicaux (14.30 uur) houdt in zijn korte en krachtige songs een perfecte balans tussen lo-fi, surf en garage. Debuut-EP Lycra Pants is deze week verschenen (video titeltrack). It It Anita (16.00 uur) is een noisepunk-collectief uit Luik dat energieke nummers maakt in de stijl van Metz, At The Drive In en Sonic Youth.


Herman Brood Academie presenteert … (Winkel van Sinkel, 13.00 - 15.30 uur)
De Herman Brood Academie bestaat 10 jaar. Voordat ze dat op zaterdag 10 september groots vieren met een aantal van de alumni presenteren ze op het UItfeest drie nieuwe talenten in de Winkel van Sinkel. Op het podium staan Banner Man in 't Veld (indiefolk, 13.00 uur), Jorn ten Ham (singer-songwriter, 14.00 uur) en Laura Sjin (15.00 uur).

De Coöperatie @ de Schoutenstraat (Schoutenstraat, 13.00 - 18.00 uur)
Het Utrechtse productieplatform De Coöperatie luidt het nieuwe seizoen in met optredens van Bird In A Glasshouse en Guus van der Steen in de Schoutenstraat. Bird In A Glasshouse is het pseudoniem van Femke Ravensbergen, die binnen een MASTER traject met haar coach Arts The Beatdoctor aan live sampling werkte, een vaardigheid waarbij je tijdens het optreden fragmenten opneemt en hergebruikt. Qua sound moet je denken aan Anni Rossi, Andrew Bird, Björk, Lamb en Massive Attack.
Guus van der Steen maakte furore met de hiphopformatie Kern Koppen en start in september met zijn MASTER traject. Samen met De Coöperatie en coach Maarten van Hinte ontwikkelt hij een spoken word voorstelling: STOMP. In een notendop: “Twee broers vertellen verhalen die vloeien, rijmen, en teruggrijpen naar sleutelmomenten in hun bestaan: turbotaal en levensraps, hoorspel uit een knoppendoos, humor om te lachen.”

Bellyhorn, Pulseyarn - future folk instruments + SongLAB (Vechtclub XL, 10.00 - 16.00 uur)
Dianne Verdonk is maker en performer van elektro-akoestische folkmuziek. Samen met vier ontwerpers uit Vechtclub XL ontwikkelt ze instrumenten voor haar muziek. De makers nemen het publiek mee in het ontstaan van nieuwe klanken, op een zichtbare en voelbare manier. Als vooruitblik op de première tijdens de Gaudeamus Muziekweek worden er de tussen 10.00 en 16.00 uur korte concerten gegeven en kun je de nieuwe instrumenten zelf uitproberen.

SongLAB houdt ervan om in samenwerkingsverband songs te schrijven en te produceren, of het nou gaat om hiphop, rock of een ballad. Tijdens een workshop kun je in groepsverband een song schrijven én produceren. Het motto daarbij is: 'van idee tot cd'. Aan het einde van de workshop ontvang je een opname van je zelfgeschreven song. Er zijn twee rondes (10.00 - 12.00 en 14.00 - 16.00 uur) waaraan per ronde maximaal 10 personen deel kunnen nemen. Kosten € 5,- per deelnemer.

Acoustic Afternoon (Molen de Ster, 14.00 - 17.30 uur)
Van rustieke barok tot opzwepende bluegrass: de hele middag zijn er akoestische acts bij de molen. Bij goed weer kun je genieten van het spiksplinternieuwe terras te water, bij slecht weer is er het café binnen. Vanaf 11.00 uur is het café geopend en bluegrass/countryduo ThickShag & Marty speelt om 15.30 en 16.45 uur.

More Music Festival (dB’s, 15.00 - 18.00 uur)
Met het More Music Festival presenteert dB’s een muzikale dwarsdoorsnede van acts die je daar op een gemiddelde avond kunt zien. De middag begint met singer-songwriter Django Boegheim (15.00 uur), gevolgd door Heug (16.00 uur), het muzikale experiment van performancekunstenaars Jan Schellink & Danibal. Het festival wordt afgesloten met harde rock 'n roll door de troonopvolgers van John Coffey: Mary Fields (17.00 uur). Met Biergarten & BBQ.

Naast de drie muziekoptredens opent rond 16.00 uur ook de tentoonstelling van de Utrechtse zeefdrukker Joris Diks, die handgedrukte concertposters en artprints maakt. In dB’s laat hij een aantal nieuwe prenten zien uit zijn wanis serie waaronder een aantal ‘one of a kind’ testprints.


Strowis Sunny Afternoon concert series (Strowis, Boothstraat, 15.00 - 18.00 uur)
Strowis is niet alleen één van de leukste hostels in Utrecht, maar ze organiseren ook intieme concerten in de mooie tuin. De muziek staat deze middag in het teken van americana. Utrechtse held Ronald Visser speelt zijn eerste show als Modderfikker DF.GVD op philicorda, snitra en guitarra en The Central Line neemt je mee naar stille oneindige landwegen en verlaten dorpjes.

Kunstzinnige dj-set van Menno de Meester (Dapiran Art Project Space, Springweg 59, 16.00 - 18.00 uur)
Utrechts dj en producertalent Menno de Meester won in 2013 de RAUW DJ Contest, met zijn combinatie van pop, soul, disco, electro en housetracks. Hij was de eerste dj in Europa die Daft Punks 'Get lucky' in de club draaide. Inmiddels is De Meester een vaste waarde geworden bij de caleidoscopische clubavond RAUW (die overigens gaat stoppen), maar ook bij EKKO. Bovendien draait hij op de festivals Solar, Tweetakt en Monarck. Speciaal voor het Uitfeest draait Menno een twee uur durende set in de galerie, geïnspireerd op de kunst.

Gallowstreet (buitenpodium Castellum Hoge Woerd, 16.30 - 17.30 uur)
Het Uitfeest wordt in Leidsche Rijn knallend afgesloten met de tienkoppige Amsterdamse band Gallowstreet, die beats en brass combineren tot een unieke stijl waarin je hiphop, house, New Orleans-brass en nog veel meer hoort.


Herman Pouderoyen in Slok (café Willem Slok, 17.00 - 19.00 uur)
De muziek van de Utrechtse singer-songwriter Herman Pouderoyen bevindt zich op het grensgebied van kleinkunst en rock-'n-roll. In het Nederlands, want als je vindt dat je iets te zeggen hebt dan kun je dat volgens Pouderoyen het beste in je eigen taal doen. Pouderoyen wordt in café Willem Slok bijgestaan door cajonspeler en multipercussionist Janco van der Kaaden, die uit de vreemdste instrumenten de wonderlijkste geluiden weet te ontlokken.

Lucky Fonz III (Stadhuisplein / Korte Minrebroederstraat, 19.30 - 20.30 uur)
In de afgelopen jaren is Lucky Fonz III zowel in binnen- als buitenland uitgegroeid tot één van Nederlands bekendste en meest gewaardeerde songwriters en live-acts. Begin dit jaar verscheen In Je Nakie, misschien wel zijn beste album tot nu toe. In Je Nakie werd deze week genomineerd voor een 3voor12 Award.


Te zien: Utrecht Uitfeest, zondag 4 september 2016, 12.00 - 20.30 uur @ diverse locaties. Het volledige programma vind je hier.