In maart 2015 gaf Lost Bear live een eerste voorproefje van een aantal nummers die op het nieuwe album zouden moeten komen. Ook de titel van het album was toe al bekend: Inside the Dragon. Anderhalf jaar later is het album er dan echt en op zaterdag 17 september beleefde dit Magnum Opus zijn vuurdoop. Wij zakten af naar dB's voor de release-show.

Cora Kemperman & de Schuurmachines is een relaxed begin van de avond. De girlpop met garagerock-rafelrandjes klinkt vrolijk en aanstekelijk. Bij deze de oproep om de dames alsnog even aan goede titels te helpen voor nieuwe liedjes, want ze waren nog niet helemaal tevreden over “Henk”.

The Avonden is bloedserieus. Tenminste, dat laat Marc van der Holst (van Hospital Bombers en Spilt Milk) ons door zijn sombere voordracht in eerste instantie geloven. Onderwerpen van liedjes zijn klein gehouden en dagelijks: een klein aapje, lege flessen wegbrengen en een 20-delige messenset. Achter die eenvoud zitten mooie verhalen die aandoenlijk en grappig zijn. Muzikaal ingekleurd met twee akoestische gitaren klinkt het ergens tussen pop, folk en een vleugje country. “vanavond zijn wij Marc en Marc”, zo omschrijft hij het zelf.

Het decor stond al een tijdje klaar op het podium: ballonnen, een gieter, een kasteel, groene kalebassen en andere attributen waarvan de functionaliteit niet te raden valt. Het hoort allemaal bij de aankleding van de release-show van Lost Bear's nieuwe album Inside the Dragon. Ondanks alle feestelijkheid begint het optreden verrassend duister. De band kiest er namelijk voor om te openen met een set liedjes van hun vorig jaar verschenen Monkey Pop. Het spook dat op dat album ronddoolt lijk vooral bezit te hebben genomen van vocalist Casper Steenhuizen, die als een bezeten sjamaan de liedjes de zaal in slingert. Ritualistisch en rauw. Echt vrolijker wordt Lost Bear vervolgens niet, wel meer punky en gekker. Drummen met een gieter op je kop, een Super Mario Bros outfit, een reusachtige broccoli, een koptelefoon gebruiken als zonnebril en je verstoppen achter een kapotte paraplu: in de wereld van Lost Bear is het de normaalste zaak van de wereld. De gekte contrasteert met liedjes vol donkere teksten over onder andere depressie en relatieproblemen. Hoe serieus is de band nou eigenlijk? Op het podium lijkt het antwoord ook niet te vinden, aangezien de halve band bloedserieus staat te spelen en de andere helft er lustig op los grapt. Iedereen heeft zo zijn eigen belevingswereld als het op de band aankomt, en waarschijnlijk geldt dit zowel voor de band als het publiek. Sommigen vinden het grappig en knettergek, anderen weer duister en mysterieus. Het antwoord ligt ergens in het midden.

De transitie van het studiomateriaal naar 'live' is bij de nummers van Monkey Pop vloeiend. De sfeer van het album wordt perfect naar het podium vertaald. Voor Inside the Dragon is de verandering in live geluid wel wat rigoureuzer. Het album is een chaotische mix geworden tussen collegerock, psychedelica, krautrock, elektronica, altcountry en wereldmuziek. Elk lied heeft zo zijn eigen subtiele verandering in klank en sfeer. Het maakt van Inside the Dragon een eclectische, maar soms ook ietwat vermoeiende zit vol variatie. Live ligt de focus veel meer op de collegerock-, punk- en noisekant van de liedjes. Zo ontstaat er een vloeiender geheel, terwijl er wel wordt ingeleverd op het eclectisch sfeertje. Aan de energie doet het echter niet af, dB’s ziet vanavond een band spelen die alles geeft aan het publiek. Top show!

Om de set van Baby Galaxy mosterd na de maaltijd te noemen is onterecht. Toch moeten heel wat mensen al richting de trein lopen en dat is jammer. Zij die lang genoeg blijven zien een intens gespeelde mix van mathrock en 90’s emopunk, waarmee een einde komt aan een geslaagde releaseshow voor Lost Bear met leuke supportacts.


Gezien: Inside the Dragon Lp Release Party met Cora Kemperman & de Schuurmachines, The Avonden, Baby Galaxy en Lost Bear, zaterdag 17 september 2016 @ dB’s, Utrecht