A Day In The Life: Silent Runners in Portugal

Hoe een overwacht mailtje resulteert in een niet alledaags optreden

Tekst en foto's: Silent Runners ,

In de 3voor12 Utrecht-serie A Day In The Life leggen muzikanten, producers of andere interessante figuren uit de Utrechtse muziekscene een dag uit hun leven vast in tekst en beeld. In deze aflevering de Utrecht-Amsterdamse new wave/postpunkband Silent Runners, die eind augustus vrij onverwacht op het driedaagse Portugese ‘Gothic’ festival Entremuralhas stond.

Als je uit het niets een mailtje krijgt van een buitenlands festival met de vraag om te komen spelen (gevonden via Bandcamp, bleek later), dan begin je natuurlijk met googelen naar plaatjes van het festival, zeker als het een ‘gothic’ festival is. En als Google Images vervolgens met een berg foto’s van Portugese kasteelruïnes komt, dan heb je onze aandacht.

Dus landen we deze augustus in Lissabon, waar we gastvrij opgevangen worden door de vrijwilligers van Entremuralhas. Van daaruit rijden we naar Leiria, samen met één van de drummers van Karin Park, de act na ons.

Vanuit het raam van drummer Frank en geluidsman Rob kunnen we het bijna 1000 jaar oude kasteel van Leiria zien: de beste festivallocatie ooit. Ook krijgen we uitgelegd waarom het festival zo heet: Entremuralhas = tussen de muren.

Ook de stadskrant weet van onze komst af. “Gloomy new wave’e ‘post punk’ sao os registos que vao estra presentas com a banda ‘Silent Runners’, quinteto holandes”.

In de plaatselijke tattoo-tent/koffiezaak drinken we koffie en krijgen we spontaan onze eigen plaat te horen!

Aankomst bij het kasteel.

Ook de backstage is in stijl: we mogen broodjes eten en ontspannen in een wapperend Night Watch-achtig schavot, inclusief fruitschaal en S-letter-koekjes. Aan alles in gedacht.

Op het podium.

Dolf maakt een sprongetje.

Klaar! Het was geweldig. Nazwetend gaan we EP’tjes verkopen (uitverkocht, absurd!), handtekeningen zetten en op de foto met onze nieuwe fans. Zelf willen we vooral op de foto met Carlos Matos, de organisator van het festival en de held die de gok gewaagd heeft ons te boeken zonder ons ooit live te hebben gezien.

Joep vond het ook geweldig: hij haalt bier en danst. In de achtergrond speelt Karin Park.

Dan gaan we zelf ook wat acts kijken: Karin Park en daarna de Duitse dames van Grausame Töchter, waarvan de zangeres haar jurk optilt en op het podium plast. Heel apart. Er zijn foto’s van.

Dan moet je ook samen op de foto, dus.

Ondertussen is het 06.30 uur. Na de afterparty is er tijd om te ontbijten voor we naar bed gaan. We krijgen zelfs gebakken eieren. Voor herhaling vatbaar!

Een paar dingen die ons bijbleven na dit avontuur:

  • Wat een geweldig festival. Volledig draaiend op super enthousiaste vrijwilligers, en ook nog op een super locatie! Alles was voor ons geregeld, erg indrukwekkend.
  • De Gothic scene in Portugal is super breed: alles van new/dark wave, post punk tot elektronisch en symfonisch. Iedereen is enthousiast en staat open voor alle verschillende bands. Later hoorden we ook van de organisatie dat het festival vooral gothic genoemd wordt omdat het in een gotisch kasteel is, maar dat ze qua muziek altijd breed boeken.
  • Portugezen zijn super gastvrij, open en vriendelijk!


Te zien: Silent Runners speelt op vrijdag 21 oktober 2016 in Moira Utrecht, samen met o.a. Alcuna Wilds en The Ranch (Malta).