3voor12/Utrecht tipt, week 37

Faux Nom / IBB-Fest / Nacht van de Poëzie / Lost Bear / SFB / Back Roads / Kathedraal festival

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Er komt weer een super druk weekend aan. Blaudzun staat bijvoorbeeld van donderdag tot en met zondag in EKKO om zijn nieuwe songs voor het eerst aan het publiek te presenteren. Die shows zijn echter allemaal uitverkocht. Met nog vier (!) festivals en release-shows van Faux Nom en Lost Bear is er echter nog genoeg te doen. Check al onze live-tips voor deze week.

Wie: Faux Nom EP Party
Wat: elektronisch / beats
Wanneer: donderdag 15 september 2016 (22.00 uur)
Waar: Club BASIS
Schade: € 6 in de vvk, € 8,5 aan de deur

Donderdag 15 september geeft Faux Nom een feestje in Club BASIS ter gelegenheid van het verschijnen van de debuut-EP Glaciers. Het drietal maakt live elektronische nummers met jazzy toetsen, catchy gitaarriffs en hippe beats.


Wie: o.a. Bazzookas, Radio Eliza, La Corneille, Pocket Knife Army, Yakumo, Steen en Django Boegheim
Wat: IBB-Fest
Wanneer: zaterdag 17 september 2016 (15.00 uur tot 1.00 uur)
Waar: IBB-terrein, Utrecht
Schade: gratis

Zaterdag 17 september vindt de zevende editie plaats van IBB-Fest, zoals altijd op het grote grasveld bij het studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan. Er zijn maar liefst drie podia: SSH stage, IBB stage en Talent Stage. Op het programma staan onder andere Bazzookas, Radio Eliza (onlangs winnaar de Sena Pop NL Award), La Corneille, Pocket Knife Army, Yakumo, Steen en Django Boegheim. Naast veel muziek is er ruimte voor workshops en een bejaardenbingo! Het complete blokkenschema vind je hier. De afterparty is in De Helling, waar je van 0.00 tot 4.00 uur terecht kunt.


Wie: release-show Lost Bear met ook Cora Kemperman & de Schuurmachines, The Avonden en Baby Galaxy
Wat: indie
Wanneer: zaterdag 17 september 2016 (20.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 8

In maart 2015 spraken we met de Utrechtse indierockers Lost Bear over hun nieuwe album, waarvan toen nog onduidelijk was wanneer die uit zou komen. Bijna anderhalf jaar later is het dan echt zover: dubbel-LP Inside The Dragon staat op het punt van verschijnen. In dertig (!) liedjes laat Lost Bear horen waarom ze nog steeds de vaandeldragers van de neo-indie zijn. Ambities en verplichtingen zijn ingeruild voor spontaniteit en plezier en dat is te horen. De plaat bevat catchy popnummers, psychedelische geluidsexperimenten, kleine folkliedjes en ellenlange jams. En van referenties als Guided By Voices, This Heat (!) en Big Star worden wij ook blij. Support komt van Cora Kemperman & de Schuurmachines, Baby Galaxy en The Avonden (dat net een te gek album heeft uitgebracht). DJ Wiekes verzorgt de plaatjes tussen de optredens.


Wie: Bazart, Asaf Avidan, Joep Beving en Roos Rebergen
Wat: Nacht van de Poëzie
Wanneer: zaterdag 17 september 2016 (20.00 – 3.00 uur)
Waar: Grote Zaal, TivoliVredenburg
Schade: € 29,50 (regulier)

Zaterdag wordt de Grote Zaal van TivoliVredenburg voor een uur of acht overgenomen door de Nacht van de Poëzie. Tussen de dichters door zijn er ook zogenaamde entr’actes die ook voor de liefhebbers van popmuziek interessant kunnen zijn. Voorgaande jaren heb je er onder andere Rufus Wainwright kunnen zien en dit jaar staan het Belgische Bazart, Asaf Avidan (van de hit ‘Reckoning song (One Day)’) en Joep Beving op het affiche. Ook aanwezig is Roos Rebergen (Roosbeef). Ze leest voor uit haar mooie bundel ‘Ik ben al 11 jaar geen 16 meer’, die in april verscheen. Wie wanneer optreedt, blijft traditioneel geheim. Op de slotacts na. Jonathan Griffioen heeft rond 03.00 uur het allerlaatste woord en daarvoor sluit Bazart de 34ste Nacht van de Poëzie muzikaal af.


Wie: De Nachtapotheek met SFB
Wat: hiphop
Wanneer: zaterdag 17 september 2016 (21.00 uur)
Waar: Fluor
Schade: € 10

2016 is het jaar van de grote doorbraak van Nederlandstalige hiphop. Ronnie Flex, Broederliefde, lil kleine (die vrijdag trouwens in De Peppel staat), Sevn Alias en de lijst gaat maar door. Ook de Haagse hiphopformatie SFB staat er op. Dit jaar verscheen debuutalbum Lituatie i.s.m. GLOWINTHEDARK, dat meteen op nummer 2 in de Album Top 100 binnenkwam. Ontelbare gouden en platina platen en miljoenen streams waren het gevolg. Ze sluiten 2016 af met een eigen najaarstour langs de Nederlandse poppodia. Tijdens deze tour krijgt SFB support van meerdere bevriende collega artiesten.


Wie: Back Roads festival met o.a. Walker Diver, The Yearlings, Mischief, Youri Lentjes, Crimson Inc., Potman Jr., Swinder en Jo and the Folk
Wat: rootsfestival
Wanneer: zondag 18 september 2016 (12.00 - 23.00 uur)
Waar: café de Potdeksel, café de Stad en café Tilt!
Schade: gratis

Op zondag 18 september 2016 organiseren café de Potdeksel, café de Stad en café Tilt! voor de tweede keer rootsfestival Back Roads. Op het programma staan vanaf 12.00 uur o.a. The Yearlings, Mischief, Youri Lentjes, Crimson Inc., Potman Jr., Walker Diver, Swinder, Lazarus Revival en  Jo and the Folk. Tussen de acts door draaien verschillende Utrechtse dj’s hun (vinyl) platen. De podia staan binnen bij café Tilt!, café de Potdeksel en café De Stad. Tussen de optredens door kun je je laten knippen en scheren door Pappa’s, de barbier uit de Voorstraat. Wild Bunch Industries maakt custom cars en bikes, en is aanwezig met een paar mooie exemplaren.


Wie: o.a. This Leo Sunrise, Frank Valenza, Bird on the Wire en Echo Movis
Wat: Kathedraal festival
Wanneer: zondag 18 september 2016 (12.00 uur tot 22.00 uur)
Waar: Metaal Kathedraal, Utrecht (De Meern)
Schade: € 15

Kathedraal is een onafhankelijk muziekfestival met veelbelovende acts uit de Nederlandse underground-scene zoals Frank Valenza, Bird on the Wire en Echo Movis. Ook is er lekker eten, een doe-markt en zijn er exposities van Harold van de Kamp en Paul Hoek. Daarnaast is de Metaal Kathedraal een fantastische locatie om een fijne nazomerdag te verpozen. Het blokkenschema vind je hier.