3voor12/Utrecht tipt, week 36

Gaudeamus Muziekweek / Mike Krol / Beautiful Swimmers / Uitweekend Amersfoort / Smeerboel / KadeFestival / Imarhan

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Vorig weekend is het nieuwe Culturele Seizoen in Utrecht gestart (Amersfoort start dit weekend) en het lijkt er inderdaad op dat er op de Utrechtse podia meer te doen is. Het festivalseizoen is echter ook nog bezig want je kunt naar Smeerboel, het KadeFestival en naar de Gaudeamus Muziekweek. Check onze live-tips voor deze week.

Wie: Kapok, Oliver Coates, Dianne Verdonk, Oerknal en veel meer
Wat: Gaudeamus Muziekweek
Wanneer: woensdag 7 tot en met zondag 11 september 2016
Waar: diverse locaties
Schade: verschillende prijzen en passe-partouts

Van woensdag 7 tot en met zondag 11 september is Utrecht via de Gaudeamus Muziekweek het internationale middelpunt van de nieuwste muziek. Vijf dagen lang presenteert festival voor jonge muziekpioniers unieke concerten vol classical cross-over, minimal soundscapes en nieuwe composities met (live) elektronica. Met diverse gratis activiteiten, inleidingen en artist talks wordt het publiek aan de hand meegenomen voor een kennismaking met muziekpioniers uit de 21ste eeuw.

Nieuw dit jaar is Gaudeamus Saturday Night Live, een avond die volledig gewijd is aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen. Met maar liefst veertien verschillende concerten en vier installaties presenteert Gaudeamus Muziekweek in TivoliVredenburg een vol festivalprogramma op één avond, met acts en muziek waar geen label op te plakken is. Line up: Oliver Coates, BOG., Kapok, Panda Zooicide, Jerboah, Gunnar Gunnsteinsson, Dianne Verdonk, Omega Impact, De Beren Gieren, Oerknal!, Egyptian Contemporary Music Ensemble. Meer informatie vind je op de website van het festival.


Wie: Mike Krol + The High Weeds
Wat: garage-rock/powerpop
Wanneer: donderdag 8 september 2016 (20.00 uur deur open, 21.00 uur begin)
Waar: ACU
Schade: € 8

Vorig jaar bracht de Amerikaan Mike Krol zijn derde album Turkey uit en ook dat staat weer vol met korte nummers die te typeren zijn als lo-fi, speed indietrash en garagerock met punky vibe. Denk ook aan Wavves. Support komt van de Utrechtse garage-rockers The High Weeds.


Wie: Cultfarm Invites Beautiful Swimmers
Wat: disco, new age boogie, retro-ambient sounds
Wanneer: vrijdag 9 september 2016 (23.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 10 in de vvk, € 12 aan de deur

Op vrijdag 9 september start het 6e seizoen van clubavond Cultfarm met een all-nighter van Beautiful Swimmers. Wie dit duo uit Washington D.C. eerder heeft gezien weet dat de Swimmers groovet als geen ander. Ari Goldmann en Maximilion Dunbar (Max D) verbinden in een vrijgeestige mix disco, new age boogie, retro-ambient sounds met soft erotische grooves.


Wie: o.a. Joris Voorn, Kölsch, Wouter S., DJ Rush, Mohn, DJ Rush, Tommy Four Seven, ROD en Singlefeestje
Wat: Smeerboel festival
Wanneer: zaterdag 10 september 2016 (12.00 - 23.00 uur)
Waar: Grasweide Papendorp
Schade: € 38,50

Zaterdag 10 september is het weer tijd voor het meest smerige festival van Nederland: Smeerboel Festival. Op vijf areas kun je dansen op sets van o.a. Joris Voorn, Kölsch, Wouter S., DJ Rush, Mohn en Singlefeestje. Hier is het blokkenschema.


Wie: o.a. Bricked Out, Palmer en The Ame
Wat: Uitweekend Amersfoort
Wanneer: zaterdag 10 (vanaf 9.00 uur) en zondag 11 september 2016 (tot 18.00 uur)
Waar: diverse locaties
Schade: Gratis

Tijdens het UITweekend Amersfoort openen de culturele instanties in Amersfoort de deuren. Het zwaartepunt qua muziek ligt op zondag. ‘s Middags kun je vanaf 13.00 uur terecht in Fluor voor Bricked Out (13.30), Palmer (14.30) en The Ame (15.30). Ook op zondag kun je bij Nieuwe Erven tussen 13.00 en 15.00 uur luisteren naar jazz van Hop & van den Boomen. Van 13.00 uur tot 16.00 uur zijn er verschillende activiteiten in Kunsthal KAdE. Tussen de activiteiten door zijn er optredens van artiesten van het Singer songwritersgilde.


Wie: o.a. Alcuna Wilds, Boyle, Tosk, TIAN, Paul Hoek, Lost Bear en Oskamp
Wat: KadeFestival
Wanneer: zondag 11 september 2016 (van 14.00 uur tot 22.30 uur)
Waar: Ooster- en Westerkade
Schade: Gratis

Op zondag 11 september vindt de tweede editie plaats van het KadeFestival. De horcaondernemers aan de Ooster- en Westerkade stellen zich graag aan het publiek voor, en doen dit door het organiseren van dit festival. Ze treden naar buiten met hun mooiste en lekkerste lokale producten en vullen dit aan met muzikaal en cultureel talent, dat grotendeels afkomstig is uit Utrecht. Het muzikale programma is samengesteld door de mensen achter Lofriday en Lo-tronic. Er zijn o.a. optredens van Alcuna Wilds, Boyle, Tosk, TIAN, Paul Hoek en Oskamp. Indierockers Lost Bear laten nummers van hun nieuwe album horen in een bijzonder akoestische setting: ze spelen op het water in een echte 'Lost Bear Boat'. Het blokkenschema vind je hier.


Wie: Imarhan
Wat: traditionele Sahara folklore en groovy Afrikaanse funk
Wanneer: zondag 11 september 2016 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade: € 11

Imarhan wordt wel het kleine broertje van Tinariwen genoemd. Niet gek, want behalve dat ze beiden Algerijnse wortels hebben is er ook een sterke muzikale link. Dat betekent traditionele Sahara folklore, groovy Afrikaanse funk en invloeden uit de Toearegcultuur. Ook voor liefhebbers van Bombino en Terakaft.