Charl Delemarre: ‘Hier sta ik nu in mijn leven, dit is hoe ik me nu voel’

Singer-songwriter spreekt openlijk over zijn carrière en kondigt nieuw werk aan

Tekst: Jeroen Sturing / Foto's: Hannah Jacobs ,

De carrière van singer-songwriter Charl Delemarre groeit gestaag, De afgelopen jaren woonde hij vrijwel overal in Nederland, maar nu hij zich dan eindelijk in Utrecht genesteld heeft, grijpen we onze kans. We spreken het Nederlandstalige blues-/pop-talent op een plek waar alle blueszangers ter wereld zich op hun gemak voelen: de kroeg.

Delemarre is iets aan de late kant als hij aan komt lopen bij het afgesproken café aan de Oudegracht. Dat is pech, de kroeg is vol en dus begint het gesprek wandelend langs de ‘s avonds prachtige Oudegracht. We bespreken het begin van zijn carrière: de deelname aan De Beste Singer-Songwriter van Nederland, waar de toen 21-jarige muzikant in dezelfde aflevering te zien was als de uiteindelijke winnaar Douwe Bob. Delemarre, toen net terug uit India, zong nog in het Engels. “Ik dacht in die periode dat ik de wereld al aan kon”, blikt hij terug. “Ik had er vier jaar geleden alleen nog helemaal niets van gezien. De hele muziekindustrie is me veel complexer uitgevallen dan ik dacht, ik had bijvoorbeeld niet door wat er allemaal in een platencontract kon staan.”

Achteraf gezien is zijn enigszins geruisloze nederlaag alleen maar beter geweest voor zijn carrière, realiseert ook Delemarre zich als we ons eindelijk settelen in een gezellige kroeg waar Anita Meyer hard uit de speakers komt - voor een kleine kalende man met een buikje overigens een reden om het café met een stoelendans op z’n kop te zetten. Twee jaar na het mislukte DBSSW-avontuur switchte Delemarre naar het Nederlands. Dit overkwam de Utrechter meer dan dat het een keuze was. “Dit lag zo dicht bij mezelf en het was voor mij zo puur dat ik niet twijfelde of ik hiermee door wilde gaan. Dat was ook het punt in mijn leven dat het me oprecht niet uitmaakte wat andere mensen hiervan dachten. Ik wist zeker dat er een publiek voor zou zijn, maar als mensen het niet mooi vinden dan is dat ook oké. Voor mezelf voelt dit gewoon heel goed.” 

Mede door de overgang naar het Nederlands wist hij twee jaar geleden de Grote Prijs binnen te halen en het afgelopen jaar speelde hij met het reizende festival De Popronde door heel Nederland. Dit resulteerde in een boeking op Noorderslag. Na dit optreden verwoordt collega Atze de Vrieze van 3voor12 landelijk in een recensie de kritiek die Delemarre wel vaker krijgt: ‘Delemarre is gezegend met een doorleefde stem, maar hij heeft één probleem: zijn leven heeft nog niet het gewicht dat daarbij past.’ Een vraag die ook te beamen is, omdat de 25-jarige met een snik en traan van een 65-jarige speelt. Love it or hate it: de een vindt het prachtig en ontroerend, de ander vindt het allemaal maar ongeloofwaardig overkomen.

“Mijn manier van leven is iets donkerder, het is of helemaal goed of helemaal slecht”, legt Delemarre uit. Dit sluit perfect aan bij de tekst van zijn meest besproken nummer. In ‘Zonder jou’ zingt hij immers: ‘Er is geen grijs gebied, nooit geweest. Er is alleen maar zwart of wit.’ De poëet vertelt verder: “Ik heb gewoon een heleboel shit meegemaakt, dit heeft mij op deze manier ontwikkeld. Ik praat er niet graag over, maar het is wel iets dat ik bij me draag. Het klinkt nu heel heftig, maar ik ben blij dat ik er doorheen ben gekomen en dat ik die bagage nu heb.”

Tot nu toe heeft de vroegere conservatoriumstudent zijn songwriterstalent grotendeels gebruikt om emoties van zich af te schrijven. Ook op de binnenkort te verschijnen EP zal dit hoofdzakelijk het geval zijn. “Ik moest al die dingen waar ik op de eerste EP over schreef nog verwerken. ‘Hier sta ik nu in m’n leven, dit is hoe ik me nu voel.’ Met die instelling heb ik De Bekentenis geschreven en zo heb ik de nieuwe EP, Lichtelijk Verlicht, ook geschreven. Het staat symbool voor de volgende periode van mijn leven zoals De Bekentenis dat toen ook stond, ik zie het geheel als één boek en elke EP is een apart hoofdstuk.”

Wie op de 3voor12/Utrecht Nieuwjaarsduik was, heeft alle zes nummers van Lichtelijk Verlicht al gehoord. In mei worden ze opgenomen met behulp van producer Michel Schoots: vroeger drummer van Urban Dance Squad, later producer voor onder meer Kane en Racoon. Pratend over de nieuwe EP beginnen de ogen van Delemarre te twinkelen: “We zijn er nu al zo lang mee bezig. Ik heb het gevoel dat ik heel dicht bij mezelf ben gebleven, maar ik weet niet hoe het wordt ontvangen. Ik kan niet wachten om het met de buitenwereld te delen.” Nog even geduld hebben dus, maar het wordt “écht heel mooi”. Voorlopig moeten we hem maar op z’n woord en reebruine ogen geloven.