Afrodisiac brengt Afrobeat naar Utrecht

Music that you like, but you don’t know it yet

Tekst: Yalou Slöetjes ,

Het is een mix van Afrikaanse ritmes, Youruba (traditionele Nigeriaanse muziek), highlife (Ghanees muziekgenre), jazz en funk: Afrobeat. In Nederland is deze muziekstijl onderbelicht en daar moet verandering in komen, dacht Juan Cosano (32). Deze Madrileen woont sinds 2004 in Utrecht en is al geruime tijd actief als DJ, en is organisator van muzikale evenementen. In samenwerking met RASA en Moira richtte hij Afrodisiac op, een feest waar zowel bands als DJ's Afrobeat vertegenwoordigen. Aanstaande zaterdag 5 maart vindt de derde editie plaats in Cultureel Centrum Moira

“Afrobeat is een muziekgenre dat in de jaren '70 vooral bekend werd in West-Afrika. Fela Kuti is met zijn band Afrika 70/Egypt 80 de grondlegger geweest van dit muziekgenre,” vertelt Cosano. “Mijn liefde voor Afrobeat ontstond toen ik een aantal jaren geleden zijn plaat ‘Zombie’ kocht. Goede Afrobeat-muziek laat zich moeilijk vinden. De enige manier om goede Afrobeat te vinden toen was via lp's. Internet maakt natuurlijk tegenwoordig alles makkelijker en sneller om te vinden. Maar toch zijn het de lp’s waarop de echte spirit van de muziek te vinden is. Muziek waarderen is een proces van drie stappen: ontdekken, onderzoeken en delen. Ik vind het vooral belangrijk om Afrobeat meer onder de aandacht van het grotere publiek te brengen. Het is een genre dat iedereen leuk vindt, maar sommige mensen weten het simpelweg nog niet. Om die reden ben ik Afrodisiac gestart, om Afrobeat in leven te houden.”

De programmering van Afrodisiac bestaat uit een band en DJ's die zich focussen op Afrobeat, Afrofunk en Afrodisco. “Mijn allereerste Afrobeat-feest in Utrecht, vond vorig jaar in maart plaats, ook in Moira”, zegt Cosano. “Ik boekte Oghene Kologbo; Afrobeat-held en gitarist van Fela Kuti's Afrika70. De jongens van Jungle by Night waren uitgenodigd als gast-DJ’s. Ik heb zelf ook lp’s gedraaid. Ik zal die avond nooit meer vergeten, het was geweldig. Die gedrevenheid en visie resulteerde in een samenwerking met Moira en RASA. Afrodisiac was geboren.”

Ondanks het succes van de band Jungle By Night, vindt Cosano dat het muziekgenre meer erkenning verdient. “Afrobeat laat zich kenmerken door energieke uptempo nummers, waarin de percussie een onmisbaar instrument is. Ook de vele improvisatie die erin voorkomt en de combinatie van verschillende muzikale stijlen kenmerken Afrobeat. Het is zeer multiculturele muziek.”

De afgelopen editie van Afrodisiac vond in februari plaats in RASA. “Het was mooi om te zien hoe groot het leeftijdsverschil was van de mensen die op het feest afkwamen: mensen uit de muziekindustrie, Afrikaanse muziekliefhebbers, DJ’s, studenten, gepensioneerden. De band die op de afgelopen editie speelde, Bixiga 70, was op dat moment op tour door Europa. De bandleden vertelden dat ze die avond voor het 'leukste publiek ooit speelden’. RASA, maar ook voornamelijk Utrecht, trekt een mix aan van alle leeftijden en soorten mensen. Iedereen voelde zich gelijk en kwam echt om te genieten van de muziek. En dat vind ik zo mooi aan Afrobeat; iedereen kan zijn of haar plek vinden in deze muziekstijl. Met Afrodisiac wil ik een ruimte openstellen en een bepaalde sfeer creëren die dit dan ook mogelijk maakt. Iedereen is welkom.”

Op dit moment blijft Afrodisiac een samenwerking tussen RASA en Moira en vinden de evenementen daarom ook op deze locaties plaats. In samenwerking met RASA bedenkt Cosano de line-up voor elke editie van Afrodisiac. De rest van het concept werkt hij zelf uit. Cosano heeft de ambitie om Afrobeat met zoveel mogelijk mensen te delen. “Ik zou het dan ook fantastisch vinden om Afrobeat-feestjes in steden als Amsterdam en Rotterdam te mogen organiseren en het muziekgenre te introduceren op festivals. Maar voorlopig blijft het nog bij Utrecht.”

De band FANGA zal 5 maart het publiek van Afrodisiac enthousiasmeren. “FANGA komt uit Frankrijk, het land waar Afrobeat groot is. Deze band is ook bekend en toonaangevend in de Afrobeat-scene. De tienkoppige band zal in mei zijn nieuwe plaat Kaleïdoscope uitbrengen en tijdens de derde editie van Afrodisiac zaterdag voor het eerst de nieuwe nummers spelen.” Met drums, percussie, gitaar, een keyboard en een bariton saxofoon speelt de band alles waar Afrobeat voor staat: van snelle polyritmische nummers tot diepe progressieve hypnotische Afrikaanse trance. Dit alles onder leiding van zanger Korbo uit Burkina Faso, die een uniek geluid brengt.

Naast bands treden er op Afrodisiac ook DJ's op. DJ Mukambo uit Brussel staat 5 maart achter de draaitafels. “DJ's als Philou Louzolo, Antal, KC the Funkaholic of Jungle By Night Soundsystem vertegenwoordigen Afrobeat in het uitgaansleven en zullen dan ook met regelmaat op edities van Afrodisiac te vinden zijn. De DJ's zijn op Afrodisiac meer dan een toevoeging aan de band en zullen met hun sets net zoveel ruimte en aandacht krijgen.” Cosano sluit zaterdag als DJ Felagoro zelf de avond af in Moira.

Te zien: FANGA. Afterparty: DJ Mukambo (Groovalicious, Brussels/Rio de Janeiro), DJ Felagoro (Afrodisiac Soundsystem), DJ Belha (Moira), zaterdag 5 maart 2016 @ Moira.