Echo Movis en Frank Valenza eerste namen nieuw Kathedraal festival

Metaal Kathedraal biedt op 18 september muziek, kunst en een doemarkt

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Zondag 18 september 2016 vindt de eerste editie plaats van Kathedraal, een nieuw en onafhankelijk muziekfestival met veelbelovende acts uit de Nederlandse underground­scene. Behalve muziek is er die dag in en rond de Utrechtse Metaal Kathedraal ook kunst, lekker eten en een doe­markt.

‘Een met zorg en liefde georganiseerd release­festival met uitdagende muziek, waarbij de rust in het programma een prettige bijkomstigheid was. Voor herhaling vatbaar?’, schreven wij over de release-show van Boyle in de Metaal Kathedraal in september 2015. Dat vond de band zelf blijkbaar ook want twee van de leden hebben besloten om het festival dit jaar voort te zetten. Op zondag 18 september is op diezelfde locatie namelijk de eerste editie (of is het de tweede) van het Kathedraal festival. Organisatoren Marten Timan en Lotte van Leengoed: “We programmeren alleen acts die we zelf tof vinden en die op deze locatie goed tot hun recht komen. Een aantal bands vragen we om net even iets anders te doen dan ze gewend zijn.”

De eerste twee acts die op het programma staan zijn Echo Movis en Frank Valenza. Echo Movis is een jonge band met wortels in Baarn en Soest die in mei 2015 zijn debuutalbum Beautiful Glitch heeft uitgebracht. 2015 was sowieso een goed jaar voor de band met onder andere meer rond de dertig shows tijdens de Popronde, optredens in alle zalen van Paradiso, een tour door België, de minuut in De Wereld Draait Door en een optreden (en airplay) bij 3FM. “De psychedelische popliedjes van Echo Movis zullen goed tot hun recht komen in de zachte galm van de Metaal Kathedraal”, zeggen de beide organisatoren. Tweede act Frank Valenza is de nieuwe band van Giuseppe Valenza, eerder bekend als zanger/gitarist van Bodypolitics. Valenza heeft onlangs een EP opgenomen in Kytopia. De band speelt tijdens het Kathedraal festival een speciale set die is aangepast voor de zolder van de Metaal Kathedraal. De overige acts worden binnenkort bekendgemaakt.

Naast de muziek zijn er op het festival ook exposities van onder andere Paul Hoek, installaties, een doe­markt (denk aan een kapper en masseuse) en lekker eten. Early bird-­tickets zijn beperkt beschikbaar tot 1 juli.

Te zien: Kathedraal festival, zondag 18 september 2016 (12.00 tot 22.00 uur) @ Metaal Kathedraal