Tijd voor rauwe muziek, tijd voor het geluid van Friars Tijd voor rauwe muziek, tijd voor het geluid van Friars

“Het is best wel rock-'n-roll eigenlijk”

, Tekst: Ilse Lindenhovius / Foto’s: Sara Bosch

Tijd voor rauwe muziek, tijd voor het geluid van Friars

“Het is best wel rock-'n-roll eigenlijk”

Tekst: Ilse Lindenhovius / Foto’s: Sara Bosch ,

Eigenlijk komt Friars nog maar net om de hoek kijken, want pas vorig jaar was de formatie compleet. Pril. Vol voorspoed, dat wel. Zo werd de band vrijwel meteen geselecteerd voor Popronde 2015 en speelden ze diverse shows. Inmiddels is de debuut EP bijna klaar, komt eerste single ‘Chemistry’ binnenkort uit en is zelfs al een contract getekend bij Friendly Fire. Met de single wordt meteen groots uitgepakt met een videoclip, die gemaakt wordt door filmmaker Jordan Satmary. Speciaal overgevlogen uit Los Angeles voor een driedaagse trip met de heren. Een documentaire-achtige video, waarvoor ook dit interview met 3voor12/Utrecht wordt vastgelegd. We ontmoeten Jasper Demollin, Bryan Hokkeling, Daan Scherpenzeel en Michiel Bel in het achterkamertje van EKKO.

Best wel lekker
Er is koffie, er is water, er zijn bananen: de heren zijn namelijk best een beetje brak. Een avond eerder stonden ze in FLUOR, Amersfoort en de avond daarvoor speelden ze een thuiswedstrijd in café Flater. Alles bekeken door het oog van de camera van Amerikaanse filmmaker Satmary, die hiermee materiaal verzamelt voor de videoclip voor de eerste single ‘Chemistry’. Demollin is degene die hem vond: “We hadden al plannen voor een videoclip. Ik was op Youtube een beetje naar bands en hun clips aan het kijken en toen kwam ik bij een clip die Jordan voor The Drums (Don’t Know How To Love, red.) heeft gemaakt en die vond ik er heel vet uitzien. Ik heb uiteindelijk gewoon via Facebook contact gezocht. Hij kwam met het idee om hiernaartoe te komen en het gratis te doen, als wij zijn vliegticket betaalden. Voor een ticket van 450 euro zit hij nu hier. Best wel top eigenlijk.”

Een jaar geleden was dat misschien nog niet eens denkbaar: het inhuren van een eigen filmmaker. Zo lang bestaat Friars namelijk nog niet. Demollin en Hokkeling kenden elkaar al wel langere tijd en zaten eerder in Uncle Frankle. Dat kwam even stil te liggen toen Hokkeling naar The Medics ging. Demollin: “Toen was ik hem kwijt, maar afgelopen zomer studeerde hij af aan het conservatorium en wilde-ie wel weer een echt vette band.” Voor Hokkeling betekende het stoppen met The Medics een mogelijkheid om rauwere muziek te maken. Zo begon het balletje te rollen en vonden de twee Michiel en Daan, die ze ook al via-via kenden.

De heren waren dus geen onbekenden voor elkaar en stapten samen in de band die meteen geselecteerd werd voor Popronde 2015. “Dat was best bijzonder”, vertelt Demollin. “Meestal zijn dat bands die al een jaar bezig zijn, EP’s en albums hebben gemaakt en al een tijd meedoen. Al met al ging het dus meteen best wel lekker.”

Best wel rock-'n-roll
Vanaf moment één was het eigenlijk al duidelijk wat de band wilde doen. Hokkeling en Demollin hadden het al redelijk uitgedacht. Voor Hokkeling was het in ieder geval duidelijk dat wat hij met The Medics deed (productionele pop) niet bij deze band ging gebeuren: “Ik wil gewoon op elke plek kunnen spelen, zonder dat je je laptop mee moet nemen. Gewoon: twee gitaren, bas en drum. Dat was het.” De sound lag al wel meteen vast. Daar konden Scherpenzeel en Bel zich ook meteen in vinden.

Hoe ze hun eigen muziek omschrijven? “Indierock, al is dat natuurlijk wel een breed begrip”, antwoordt Demollin. Bel: “Het is best wel rock-'n-roll eigenlijk. Geen Elvis rock-'n-roll, maar van deze tijd.” Hokkeling: “Het is energiek, heel toegankelijk, maar ook rauw.” Waar de heren het allemaal mee eens zijn, is het doen van concessies. Die willen ze namelijk alle vier vooral niet doen. Het belangrijkste is maken wat ze vet vinden, of dat nu betekent dat ze voor tien mensen spelen of voor 100.

Best wel rauw
Er zijn veel verschillende invloeden te horen in het geluid van Friars, maar het belangrijkste vinden zij het rauwe randje: “Ik vind het wel belangrijk meer aandacht voor rauwere muziek te vragen”, vertelt Hokkeling. Dit idee is ook doorgesijpeld in het opnameproces. Demollin: “We hebben het totaal niet gepolijst opgenomen of geproduceerd. Veel jonge bandjes in Nederland willen heel graag op de radio komen en maken daarom zo gepolijst mogelijke nummers.” Een valse noot of een foutje hier en daar zijn dus wel hoorbaar, maar dat kan gewoon. Het mag namelijk voelen als een concert, alsof je er live bij staat.

Voor de band is het belangrijkste nu dat de EP af is en dat de eerste single ‘Chemistry’ uitkomt. De EP-release zal rond mei zijn, hoogstwaarschijnlijk in EKKO. Bij Friendly Fire wordt al gewerkt aan de eerste boekingen. Iets wat de band nog echt wil waarmaken: de live-ervaring opdoen. Zoveel hebben ze namelijk nog niet gespeeld. Uiteindelijk willen ze ook graag internationaal spelen. In Engeland of Amerika bijvoorbeeld, maar eigenlijk mag het overal wel. Rusland en Japan worden namelijk ook cool gevonden. Een Nederlandse band die het goed doet, is Kensington. Wat deze band heeft bereikt, vinden de heren enorm bewonderenswaardig.

Best bekend
Veel spelen en bekend worden bij het publiek dus. Het gezicht van bandlid Demollin (Streetlab, red.) maakt Friars misschien al best bekend. Merken ze daar eigenlijk iets van? Scherpenzeel: “Je merkt het wel hoor. Tot nu helpt het enorm.” Bel: “Ik zie het niet echt als een kwalijk ding. Het versterkt. En dat die hele Streetlabcrew dan naar onze show komt, dat is gewoon omdat het maten zijn, supercool.” Demollin: “Ik hoop wel gewoon dat het helpt, maar niet dat mensen denken: dat is de band van die gast van Streetlab, maar dat ze denken: oh, die gast doet ook andere toffe dingen.” De focus ligt er dus helemaal niet op, ook omdat het niets met elkaar te maken heeft. Hokkeling: “Het zou de intentie van deze band ook helemaal wegvagen.”

De eerste show op de agenda is op 25 februari in dB’s, waar Friars speelt op de clubavond van 3voor12/Utrecht. Iedereen moet komen kijken, maar als laatste willen de heren ook nog even hun lievelingskleur kenbaar maken. Hokkeling: “Mijn lievelingskleur is blauw.” Demollin: “Toch zwart voor mij.” Scherpenzeel: “Zeker, blauw” Bel: “Als zwart een kleur is, kies ik ook voor zwart.” Tijd voor een uniform in deze kleuren? Dat niet. Dat zou natuurlijk te gepolijst zijn.


Te zien: Club 3voor12/Utrecht februari met Friars en ook optredens van Orange Maplewood en 45ACIDBABIES, donderdag 25 februari 2016 (21.00 uur) @ dB’s, entree is gratis.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht