Ziggy Splynt wint de finale van de Utrecht Popprijs. De jury, bestaand uit Ingmar Griffioen (Never Mind The Hype), Thijs van der Krogt (TivoliVredenburg) en Erroll Antonie (BMG Talpa), vindt het drietal de beste act van de avond. Het punk/hardcorecollectief Filthy Felons pakt de publieksprijs.

De soundcheck doet Ziggy Splynt in witte pakken met witte hockeymaskers op. Het optreden doen de bandleden gewoon als zichzelf. De alternatieve rock van de heren kenmerkt zich door het grootse geluid dat ze neerzetten. Volgens de jury zijn zij de beste band van de avond. De kanttekening is ongeveer hetzelfde als hetgeen ze te horen kregen in de halve finale: Ga meer op zoek naar liedjes en blijf niet hangen in de riffs.

Ziggy Splynt

Ziggy Splynt

Nog voor de eerste noot klinkt is het duidelijk dat Filthy Felons veel vrienden en bekenden heeft meegenomen. Door de hele zaal staan plukjes mensen in shirts van de groep. Tijdens de set stuiteren de bandleden over het podium en gaat alles in de hoogste versnelling. Af en toe wordt de volumeknop een beetje teruggedraaid. Tussen de nummers door laat de zanger weten naar de jury te hebben geluisterd, die zei dat niet alles op 200 procent hoeft. Het nieuwe nummer gaat dus op 300 procent. Iets wat de drie juryleden wel kunnen waarderen.

Filthy Felons wint de publieksprijs

Filthy Felons wint de publieksprijs

De jury ziet dat singer-songwriter Sured over zijn show heeft nagedacht. Zijn eerste nummer brengt hij vanaf een kruk op het podium om vervolgens een liedje tussen het publiek te spelen. Hij laat de aanwezigen snel meezingen. De vrolijke nummers brengt hij met een glimlach op zijn gezicht. Ook doet hij zijn best om contact te leggen met de zaal. Tijdens het spelen lijkt het of hij iedereen minstens één keer probeert in de ogen te kijken.

Sured

Sured

De dromerige indiepop van Nowhere Near heeft volgens de juryleden veel potentie. Veel van de nummers kennen dezelfde opbouw. Deze beginnen zachtjes en tegen het einde of in een refrein klinkt er een geluidseruptie. Sinds de halve finale werkten de leden van Nowhere Near met hun coach aan een meer gevarieerde set. Aan dit optreden komt abrupt een einde wanneer de bassist zijn bas op het podium gooit en over zijn versterker springt.

Nowhere Near

Nowhere Near

Tijdens het juryberaad is het aan Duke John, de winnaar van vorig jaar, om de zaal te vermaken. De hardrock wordt goed ontvangen door de zaal. Het is duidelijk dat ook Duke John een aantal vrienden heeft meegenomen. Tijdens het optreden gaan ze helemaal los.

Gezien: Finale Utrecht Popprijs met Sured, Filthy Felons, Nowhere Near en Ziggy Splynt, donderdag 22 december 2017 @ Cloud Nine, TivoliVredenburg.