Halve finale Utrecht Popprijs

Sured, Ziggy Splynt, Filthy Felons en Nowhere Near mogen zich opmaken voor de eindstrijd

Tekst: Bas Koppe / Foto’s: Sabrine Baakman ,

Op zaterdag 22 oktober vond de halve finale van de Utrecht Popprijs plaats. In het Utrechts conservatorium speelden zeven bands. Vanuit het gevarieerde programma kregen vier bands een plek in de finale van de tiende editie van deze bandwedstrijd.

De eerste artiest die te horen krijgt dat hij door mag is singer-songwriter Sured. Hij opent de middag in de grote zaal van het gebouw. Als iedereen zich in een stoel genesteld heeft, zingt hij zijn vrolijke liedjes terwijl hij zichzelf begeleidt op zijn gitaar. De jury geeft de sympathieke liedjesmaker mee dat hij af en toe meer de spannende kant van de muziek op mag zoeken in plaats van de wat veilige nummers die hij maakt.

Ziggy Splynt speelt een energieke set in de bovenzaal. Het is een thuiswedstrijd voor de band, want alle leden zitten op het conservatorium. Een paar bezoekers knikken subtiel mee met de hardrocknummers van het trio. Omdat ze als laatste op het programma staan, zijn ze net klaar met het optreden als ze in de kantine te horen krijgen dat ook zij naar de eindstrijd in TivoliVredenburg gaan. De jury prijst de zanger met de woorden ‘hij ziet er uit als Kurt Cobain en heeft de strot van Matthew Bellamy van Muse.’ Het drietal krijgt wel mee dat er niet alleen aan toffe riffs gedacht moet worden, maar ook aan de liedjes.

De hardcorepunks Filthy Felons timmeren nog niet zo lang aan de weg, maar in die tijd hebben ze wel de Kleine Prijs van Nieuwegein op hun naam geschreven. Door die winst staan ook zij op het programma van de Utrecht Popprijs. De intense set van eerder op de middag krijgt een beloning in de vorm van een finaleplaats. Zij krijgen de opmerking mee dat er over de hele set meer dynamiek in mag en niet alles op 200% gespeeld hoeft te worden.

De laatste band die te horen krijgt dat ze in de Cloud Nine zaal mogen spelen is Nowhere Near. De band combineert indie met verschillende genres, waaronder veel elektronische invloeden. Ook is in sommige stukken de invloed van postrock te horen. De jury heeft door de problemen met het geluid heen kunnen luisteren en is vooral lovend over de goed doordachte presentatie van de band. Ook vinden ze de combinatie van stijlen goed bij elkaar passen.

  

De bands die niet door gaan naar de finale zijn de punkers van Sidewalk, de Nederlandstalige band Soos en de raprockformatie 12:04. Zij krijgen van de jury te horen dat ze vooral meters moeten maken.

De finale van de Utrecht popprijs vindt plaats op 22 december in de Cloud Nine zaal van TivoliVredenburg.


Gezien: Halve finale Utrecht Popprijs met Sured, Sidewalk Nowhere Near, Filthy Felons, Soos, 12:04 en Ziggy Splynt