Bas van de Looy duikt opnieuw de studio in

En slingert negen jaar oud werk online

Tekst: Tim Luimes / Foto: Marieke Waalwijk ,

Mr. Love and the Stallions bestaat al een tijdje niet meer, maar het tweede album van de band is sinds kort op Spotify te vinden. We belden met zanger en gitarist Bas van de Looy over zijn oude bands én zijn nieuwe project: My Cat Sparky.

Mr. Love and the Stallions is in 2000 opgericht door Bas van de Looy (zang/gitaar) en Lou Swinkels (drums/zang). Later voegen Bas z’n neef Remco van de Looy (gitaar/zang) en Einar Ihle (viool/keyboard) zich erbij en in 2007 komt hun tweede ‘en de eerste succesvolle’ plaat: Cruel Art of Gossip.

Toen de mannen die tweede plaat uitbrachten, hadden ze nog geen bassist. “Degene die niks te doen had speelde basgitaar,” lacht Van de Looy door de telefoon. Volgens deze review van ons was Cruel Art of Gossip een ‘uitstekende plaat’ en een mooi staaltje ‘gestroomlijnd eclecticisme’ dat amper inzakmomenten kende. “2008 zat vol met hoogtepunten,” zegt Van de Looy. ‘Fill Me Up’ werd een hitje, we proefden een beetje van wat een doorbraak kon worden. En het was ook fijn om een keer geld te verdienen.”

Reünie in Brabant

Later krijgt de band toch echt een vaste bassist: de Engelse Max Faulkner. Samen met hem volgt in 2011 het album Playgrounds. Daar hoor je volgens Bas wat “ambachtelijkere liedjes” op. “Het op één na laatste nummer, 'Oceans', vind ik het mooiste dat we ooit gemaakt hebben. Het is volwassener, wat meer doorleefd. Maar die attitude en dat jeugdige enthousiasme van Cruel Art of Gossip waren ook heel bijzonder.”

Cox Dieben vervangt Faulkner en pakt nog net het staartje van Mr. Love and The Stallions mee. Want een jaar na de release van Playground stopt de band. Het ‘laatste’ optreden is eind 2012 in de Twijnstraat.

Tot afgelopen zaterdag dan. Toen speelde Mr. Love and The Stallions op Ons Dorp Live in het Brabantse Son en Breugel, waar de helft van de band opgegroeide. Die reünie is een mooie gelegenheid om die oude plaat toch maar eens op Spotify te gooien.

Terug naar de studio

Na het einde van Mr. Love and The Stallions volgt er een nieuwe band: Small Supernova. Die band maakt alternative 90’s pop en staat in het voorprogramma van Dinosaur Jr. Van de Looy: “Dat was wel een kick, het zijn helden.” In 2014 stopt Small Supernova weer. Bas gaat vervolgens verder met zijn andere band, The Maureens, maar besluit in mei dit jaar ook daar mee te stoppen.

Volgend jaar duikt hij weer de studio in met een nieuw project. Van de Looy vertelt voor het eerst dat hij samen met Randy Linskens (ook van The Maureens) en Lou Swinkels (van Mr. Love and The Stallions) een nieuwe band heeft opgericht: My Cat Sparky. Wanneer ze voor het eerst optreden is nog niet bekend, maar in januari duiken ze met producer Remko Schouten, die werkte met Stephen Malkmus en Jett Rebel, de studio in om de eerste EP op te nemen. “Ik denk dat we er wel over uit zijn dat dit hét is.”