Gretige Jett Rebel trakteert fans in vol Plato op uur vol bluesrock

Jelte Tuinstra komt opwarmen voor zijn EKKO-show en vindt het héérlijk

Tekst: Jeroen Sturing / foto’s: Hannah Jacobs ,

Jett Rebel na het afgesproken half uur tegen een met vooral tienermeisjes gevuld Plato: "Mogen we er nog één spelen? Ik laat jullie kiezen". Natuurlijk is het antwoord ja, maar het zou niet bij één nummer blijven. Jelte ‘nog eentje dan’ Tuinstra voelt zich als een kind in een snoepwinkel en strooit in deze intieme setting met blues-riffjes, gilletjes en grapjes.

‘Ik ben clean en ik speel fucking goed’, hoorden we eerder deze week bij De Wereld Draait Door en een verademing was het. Muzikanten die met net zo veel drive spelen als Tuinstra zie je niet elke dag. En goed, dat is ‘ie zeker. Goed zijn ook zijn vaste kompanen Xander Vrienten (bas) en Kees Schaper (drums) waarmee Rebel Don’t Die on Me Now opnam, zijn tweede album van dit jaar. We horen meer blues en rock ‘n roll dan we van hem gewend waren en Plato vindt het fantastisch. Wat dit optreden extra bijzonder maakt is de Ahoy-show die eerder deze week werd aangekondigd. Tuinstra zegt na afloop vooral deze uitersten interessant te vinden: "Ik hou heel erg van het contrast, intiem of iets heel groots, ik vind het allebei mooi. Het is een totaal ander gevoel."

Wachten op Jett Rebel

Wachten op Jett Rebel

Fans gebruiken hun telefoon niet alleen voor foto’s of video’s. “Mama, we hebben kaartjes!”, zegt een meisje tussen de nummers door, doelend op de uitverkochte EKKO-show van later die avond. Zijn er dan alleen maar jonge meisjes? Nee, achterin knikken een paar oudere mannen en studenten goedkeurend, maar veel zijn het er wel. Voor de neus van Tuinstra staan ze met plakkende ruggen tegen elkaar aan, vol bewondering en adoratie te kijken naar hun idool. Ze hebben gevochten voor hun plek: al twee uur van tevoren zaten ze geduldig te wachten. Veel verder dan de bekende bocht in de winkel reikt het publiek niet, achterin de winkel kunnen nog gewoon platen verkocht worden.

Vol Plato bij Jett Rebel

Vol Plato bij Jett Rebel

Een uur later legt Tuinstra met tegenzin zijn gouden Gibson gitaar neer. Een stapel nieuwe platen en een stift ligt op hem te wachten achter de toonbank, maar het duurt wel erg lang voordat hij daar opduikt. We besluiten maar eens naar de achteruitgang te lopen en stuiten op een horde fans die op een slimme manier het magazijn van Plato hebben gevonden. Geen probleem, denkt Tuinstra, ‘Dan doen we het signeren toch hier?’

Poseren en signeren aan de achterkant van Plato

Poseren en signeren aan de achterkant van Plato


Gezien: instore Jett Rebel, zondag 28 augustus 2016 @ Plato, Utrecht