Modulation, de Stekker-editie: alles tussen abstract en dansbaar Modulation, de Stekker-editie: alles tussen abstract en dansbaar

Op avontuur met analoge synthesizers en old school drumcomputers

, Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Raymond Dekker

Modulation, de Stekker-editie: alles tussen abstract en dansbaar

Op avontuur met analoge synthesizers en old school drumcomputers

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Raymond Dekker ,

Net als vorig jaar wordt de Studio Stekker week afgesloten met een editie van Modulation, de terugkerende avond waarop analoge, modulaire synthesizers centraal staan. Deelnemers aan deze editie zijn vooral artiesten die de afgelopen week in Kytopia verbleven, waar ze in de aanloop naar festival Stekker in het Park hebben gewerkt aan (bouwstenen voor) nieuwe nummers. De gastheren van synthesizerstudio Sonar Traffic hebben voor vanavond een divers programma samengesteld.

Anders dan vorig jaar zijn de modulaire synthesizers en drumcomputers niet meer op het podium van het oude Tivoli Oudegracht geplaatst, maar staan er vier tafels in de zaal. Op drie daarvan staan de instrumenten van de deelnemende acts, de vierde is voor Michiel Gardner van Shourai Sessions die een livestream van de avond verzorgt. Deze opstelling is toegankelijker dan die van vorig jaar en voordat de optredens beginnen, lopen er al verschillende bezoekers om de tafels, verlekkerd kijkend naar al het mooie speelgoed. Eén van de bezoekers vertelde dat hij twee weken geleden eindelijk een langgekoesterde wens uit had laten komen door zijn eerste analoge synthesizer te kopen, een Moog. Vanavond kan hij zien wat de meer ervaren muzikanten doen met al die analoge, modulaire systemen.

De avond wordt ingeleid door Sonar Traffics Allert Aalders, organisator van het evenement. Hij vertelt kort iets over de artiesten die vanavond optreden en nodigt mensen vooral uit om zoveel mogelijk te delen via social media, en vooral niet te schromen om de muzikanten vragen te stellen over de modules die ze gebruiken en de manier waarop ze muziek uit hun apparaten krijgen.

De eerste set is van Aalders zelf die licht knisperende, subtiele geluiden uit zijn indrukwekkende Eurorack haalt. Na een minuut of vijf voegt de Duitser T.Raumschmiere zich bij hem. In een eerder interview vertelde Raumschmiere dat hij zelf (nog) niet met modulaire synthesizers werkt. Met zijn soundscapes zorgt hij ervoor dat de set een duistere wending neemt. Even lijkt het erop dat een helse storm gaat losbreken, maar Aalders en T.Raumschmiere houden elkaar mooi in evenwicht. Dat gaat via naar elkaar kijken, even overleggen, goed luisteren én lachen. Na een minuut of twintig is hun vrij abstracte set voorbij.

Animistic Beliefs

Animistic Beliefs

Tweede op het programma is het Rotterdamse duo Animistic Beliefs dat met deze set-up ook al op Pitch heeft gestaan. Hun instrumentarium is het kleinste van de vier acts van vanavond. In een kleine gele koffer (met zwart handvat, dus tilbaar) zitten de analoge modules. Daarnaast gebruiken ze een ook al kleine Roland TR 606 drumcomputer. Een set-up waarmee je zo de trein in kunt. Marvin en Linh bedienen afwisselend de analoge modules in de gele koffer en de drumcomputer. De repeterende synthesizertonen hebben wat weg van ambient, waarbij de drumcomputer voor extra spanning zorgt. Hun optreden is een lange, donkere technoset waarin af en toe ook de vervormde stem van Linh een rol speelt. Na afloop van het optreden vertelt Marvin dat een deel van zijn modules DIY zijn, bouwpakketten die je zelf in elkaar zet. Hij is ook bezig om een eigen module te ontwerpen die de functies van een aantal van zijn huidige modules overneemt. Zo komt er in de gele koffer weer meer ruimte voor nieuwe geluiden.

Mark Verbos

Mark Verbos

Een beetje durven en willen knutselen lijkt typerend voor de artiesten van vanavond en misschien wel voor analoge artiesten in het algemeen. Dat geldt zeker voor Mark Verbos. De New Yorker, die voor het tweede jaar aanwezig is, ontwerpt modules. Niet alleen voor eigen gebruik maar juist ook voor andere muzikanten. Verbos was tijdens de Studio Stekker week vooral aanwezig voor hulp en advies aan andere muzikanten, maar vanavond mag hij zelf los. Hij begint met soundscapes die niet meteen makkelijk in het gehoor liggen. Naarmate de set vordert, laat hij horen dat hij in het verleden ook releases heeft uitgebracht op Djax Records. Samen met de zwaardere rol van de drums wordt de set melodieuzer en begint het iets weg te krijgen van technotracks. Verbos’ set is soms een beetje taai, maar op andere momenten zou het niet misstaan op een technofeestje. Zelf gaat hij zo in zijn nummers op dat presentator en organisator Aalders hem moet laten weten dat hij nog vijf minuten heeft. Zonder dit teken zou hij misschien wel de hele avond door zijn gegaan. 

De pauzemuziek tijdens het ombouwen kan door de bezoekers zelf worden verzorgd. Op een tafel staat een exemplaar van de DATO Duo, de in Utrecht ontwikkelde instapmodel synthesizer waarover we eerder schreven. Verschillende bezoekers maken van deze mogelijkheid gebruik en ook zien we Marvin en Linh van Animistic Beliefs spelen met de synth die door twee personen tegelijkertijd te bespelen is.

Sjamsoedin

Sjamsoedin

Afsluiter van de avond is Sjamsoedin (ex-Nobody Beats the Drum). Tijdens de Studio Stekker week heeft hij samen met De Sluwe Vos al hard gewerkt aan nieuwe tracks, maar een lange set op Modulation kan er ook nog bij. Daarvoor gebruikt hij onder andere zelf gebouwde modules en een zelf gebouwde kloon van de klassieke 909 drumcomputer. Sjamsoedins set is de meest dansbare van de avond. Zeker als hij naar het einde toe het tempo van de beats opvoert, beginnen de bezoekers steeds meer te bewegen. Mooi ook om te zien hoe hij zelf ook achter zijn instrumenten staat te swingen. Het publiek krijgt er geen genoeg van en Sjamsoedin mag - anders dan bij Modulation gebruikelijk is - een toegift doen. De koek is daarmee nog niet op, want na het officiële programma doet hij nog mee aan een spontane jamsessie in de voormalige Spiegelbar. 

De opbouw van deze editie van Modulation was sterk: van een abstract begin, via ambient soundscapes naar tracks die prima op een feestje passen. Ook is duidelijk dat de mogelijkheden van de modulaire synthesizers eigenlijk onbeperkt zijn. Je kunt van spannend en experimenteel naar toegankelijk en alles wat daar tussenin zit. Het een hoeft het ander niet te bijten. De eerstvolgende Modulation komt er sneller aan dan normaal. Op woensdag 14 september is er een nieuwe avond in Kytopia, als onderdeel van de gerenommeerde International Computer Music Conference die die week in Utrechts plaatsvindt.

Te zien: Modulation - ICMC editie, woensdag 14 september 2016 @ Kytopia

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht