Tien tips voor Into The Woods Tien tips voor Into The Woods

Amersfoorts house- en technofestival heeft weer ijzersterk programma

, Tekst: Menno de Meester/Foto: Linda Bouritius

Tien tips voor Into The Woods

Amersfoorts house- en technofestival heeft weer ijzersterk programma

Tekst: Menno de Meester/Foto: Linda Bouritius ,

Het Amersfoortse Into The Woods is al jaren een van de mooiste festivals van Nederland. Zeker als het om de zeer verzorgde aankleding gaat, maar ook de line-up is altijd onderscheidend met meer interessante internationale namen dan je aan kan. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, is hier een korte leidraad met tien tips.

Vrijdag

CUT_
Het best verstopte plekje van Into The Woods is de Bosspot, de live-stage waar verrassende elektronische livebands staan. Op vrijdag kun je er meteen terecht voor CUT_, de Amsterdamse band die per ongeluk een enorme YouTube hit scoorden met hun cover van 'Papaoutai'. Op Lowlands vielen ze in in de X-Ray. Zangeres Belle Doron moest eigenlijk oordoppen verkopen, maar kreeg vrij van haar baas, die vrolijk mee stond te dansen in het publiek. Naast 'Papaoutai' spelen ze ook een minimalistische versie van reggaeklassieker 'Bam Bam'. Maar vergis je niet: ook hun eigen songs zijn ijzersterk. De zang doet soms denken aan Lorde, de beats aan een geüpdate versie van Massive Attack.

Weval
Mocht je dit duo nog steeds niet gezien hebben, dan heb je waarschijnlijk geen festivals bezocht deze zomer. De eerste Nederlandse act, en een van de 12van3voor12, op het Berlijnse Kompakt label maakt heerlijk warme melodieuze techno en weet zowel op London Calling en Motel Mozaïque als op DGTL te overtuigen. Zelfs in de enorme Gashouder op Pitch Festival bleven ze moeiteloos overeind. 

Leon Vynehall
Rond 8 uur worden de keuzes steeds lastiger. The Love Triangle-held Job Jobse is net begonnen en is altijd een zekerheid, maar de Britse Leon Vynehall staat daar tegenover. Omdat de Brit minder vaak in Nederland is, maken we graag voor hem een uitzondering. Vynehall maakt funky melodieuze house, diep en romantisch tegelijk. Hij produceerde ook mee aan een van de tofste indie-albums van dit jaar, Inji van LA Priest. 

Jameszoo
Wie is er beter op zijn plek in het bos dan de avontuurlijke Bosschenaar Jameszoo? Zijn electrofunk is als een compleet op hol geslagen dierentuin, met beestachtige geluiden en kronkelende beats. Het is een verrassing wat hij precies gaat draaien, maar hij weet altijd de gekste bass, electro en hiphop tracks moeiteloos aan zijn eigen werk te verweven. En dat in een sneltreinvaart die nooit té hard gaat. Zeer experimenteel, altijd interessant.

Jackmaster
Eenmaal bijgekomen van alle rare fratsen van Jameszoo is er weer keus genoeg met de tropical bass van Clap! Clap!, technobazen Dosem en Extrawelt en zelfs de Amsterdam Klezmer Band. Jackmaster is de meest betrouwbare keuze, een dj in hart en nieren die niet denkt in genres maar in energielevels. Van alles door elkaar, op een manier die alleen deze Brit beheerst.

Zaterdag

Antal
Al om 12:00 uur 's middags mag Antal aantreden, reden genoeg om vroeg naar Into The Woods te komen. Hij komt net van Vlieland, waar hij ongetwijfeld een fantastische set heeft neergezet met partner in crime Hunee. De 'opperkabouter' van Rush Hour mag 3,5 uur voor zijn rekening nemen. Alleen de meest obscure disco, house en afro-platen gaan mee in de koffer. Snel weer inpakken, want even later plakt hij er gewoon weer een setje achteraan bij het ZeeZout festival in Amsterdam.

Moullinex
Ja, natuurlijk draait ook de Utrechtse held Nuno dos Santos nu, en ja, dat wordt fantastisch. Maar de Portugese nu-disco-producer Moullinex kom je niet zo vaak tegen. Hij treedt op met zijn live-band en speelt heerlijk frisse popliedjes in een elektronisch jasje. Erg dansbaar en aanstekelijk.

Dorian Concept
Net zo experimenteel als Jameszoo, maar wel op een compleet eigen manier. Dorian Concept maakt melodieuze elektronica in alle soorten en maten, met jazz, bass en hiphopinvloeden. Laat je overdonderen door de onnavolgbare beats. Wie nu nog durft te beweren dat elektronische muziek eentonig is, mag zijn spullen pakken. 

CW/A
Om orde te scheppen in de chaos is niks fijner dan een recht toe, recht aan technoset. De Italiaanse heren van CW/A vielen op bij Buiten Westen met hun stevige beukwerk, zeer consistent zonder eentonig te worden.

Elias Mazian
Er bestaan geen slechte keuzes bij de laatste uurtjes van Into The Woods. Marcel Fengler, Mind Against, Space Dimension Controller en zelfs Sticks van Opgezwolle staan tegelijk geprogrammeerd. Maar er is maar een man die Into The Woods echt in stijl gaat afsluiten. De Amersfoorter Elias Mazian staat voor de vijfde keer op Into The Woods en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Amsterdamse clubcircuit. Ook op Lowlands wist hij met The Love Triangle (samen met voormalige Trouw-residents Job Jobse en Luc Mast) iedereen te overtuigen met een set waar het plezier vanaf spatte. De fijnste disco- en housetunes hoor je hier en luiden de nacht in. Die nacht gaat nog tot in de kleine uurtjes door met de inwijding van Fluor, het nieuwe poppodium (voorheen De Kelder) waar de afterparty van Into The Woods zal plaatsvinden. Wie daar zullen optreden is nog een verrassing.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht