The Maureens zoekt en vindt verdieping op tweede plaat The Maureens zoekt en vindt verdieping op tweede plaat

Een albumrelease met zes mannen en een schaap

, Tekst: Wouter Bal / Foto's: Hannah Jacobs

The Maureens zoekt en vindt verdieping op tweede plaat

Een albumrelease met zes mannen en een schaap

Tekst: Wouter Bal / Foto's: Hannah Jacobs ,

Twee jaar geleden voorzagen wij gouden bergen voor The Maureens na de presentatie van hun titelloze debuut. Helaas bleef een echte doorbraak echter uit. De vele personele wijzigingen hebben daar mogelijk aan bijgedragen. Van de oorspronkelijke band zijn namelijk alleen voormannen Hendrik-Jan de Wolff en Bas van de Looy nog van de partij. De band heeft zich daarbij opnieuw uitgevonden waardoor naast de zonnige westcoastpop nu ook ingetogener materiaal aan het oeuvre is toegevoegd.

Net als bij het eerste album heeft de Utrechtse band EKKO uitverkoren om het verschijnen van Bang The Drum te vieren. Het voorprogramma wordt verzorgd door Diederik Nomden, beter bekend als Royal Parks, in wiens band Hendrik-Jan de Wolff in het verleden gitaar speelde. Het is alweer drie jaar geleden dat zijn album bij Excelsior Recordings verscheen, maar aan een nieuw album wordt hard gewerkt. Vanavond worden van dat nieuwe album, naast een handvol liedjes van zijn vorige plaat, twee nummers gespeeld waarvan met name 'Carolina' indruk maakt. Jan Paul de Bondt (vroeger lid van The Maureens) begeleidt hem daarna nog op pedal steel bij een mooie cover van 'Willin’' van Lowell George.

De beurt is vervolgens aan de Utrechtse dichter Ingmar Heytze die, in het kader van wat hij zelf een re-integratiepoging van dichters in de muziek noemt, eens mag proeven aan de heroïek van de popmuzikant in een goedgevuld EKKO. Net als in de bandbiografie die hij voor The Maureens schreef heeft hij bijzondere aandacht voor speelgoedschaap Dolly, dat niet alleen de persfoto’s siert maar ook nog eens een prominente rol heeft op het podium. Met microfoon en al mag het schaap de vijfde stem verzorgen. Waarom? Geen idee. Zoals Ingmar Heytze zegt: “Zes mannen en een speelgoedschaap, daar moet je maar niet te veel over nadenken.”
 
Wat volgt is een strakke set van The Maureens, waarin het nieuwe album integraal wordt gespeeld. En waarom ook niet? Over de volgorde van de nummers was immers goed nagedacht en het zorgt ervoor dat de dynamiek van het album ook live intact blijft. Verrassingen blijven daardoor natuurlijk wel uit, maar mogelijk was het de heren daar juist om te doen. Alles blijkt van te voren goed uitgedacht, wat ook goed te zien is aan de setlist waarop zeer uitgebreide instructies blijken te staan.
 
Muzikaal blijken de uitstapjes naar de nedericana, die Bang The Drum net wat meer diepgang geven ten opzichte van het debuut, ook live de krenten in de pap. Onbetwist hoogtepunt is het nummer 'September', waarbij ook Jan Paul de Bondt weer het podium betreedt met zijn pedal steel. Het nummer gaat over het overlijden van de moeder van Hendrik-Jan de Wolff en is het bewijs dat diepe dalen uiteindelijk ook hoge pieken opleveren. Na een korte plaspauze van bassist Randy Linskens is er in de toegift vervolgens nog ruimte voor drie nummers van het debuut.
 
Hopelijk lukt het binnen The Maureens nu om alle neuzen dezelfde kant op te houden en blijven de huidige bandleden binnenboord. Dan kan het met die gouden bergen alsnog goed komen.


Gezien: Albumrelease The Maureens, zaterdag 12 september 2015 @ EKKO, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht