Na regen komt zonneschijn op Into The Woods (de zaterdag)

Diep into de blubber op een verder perfecte festivaldag

Tekst: Freek Liebrand & Joris Postulart / Foto's: Anahí Clemens ,

Into the Woods staat bekend als misschien wel het meest creatieve en fantasierijke dancefestival van Nederland. Niet voor niets is het daarom in enkele minuten uitverkocht en vissen heel wat ravekabouters naast de vijver. Dit jaar kregen zij een tweede kans. Vanwege de slechte weersvoorspiegeling regende het kaartjes op Ticketswap. Voor de vrijdag was die angst terecht. Toch genoten duizenden bezoekers in de stromende regen van een fantastische eerste dag. Op zaterdag herinnert alleen nog de blubber aan deze verregende vrijdag. Zonder laarzen houdt niemand hier droge voeten, maar verder valt het weer reuze mee. De zon schijnt regelmatig en pas later op later op de avond vallen er een paar welkome kleine buitjes die vol liefde door het dansend publiek ontvangen worden.

Om vier uur 's middags staat Mikeynice al een uiterst vrolijk discofeestje te bouwen op de Stekplek. Deze in een hoek verstopte minidisco is dé plek voor iedereen die houdt van met een brede lach dansen op vrolijke muziek. Nu is het er nog niet zo druk, maar later op de avond staat het er steevast vol. Gelijktijdig staat de band Gosto op de Bosspot. Helaas komt dat niet helemaal uit de verf dus dat biedt ruimte voor een lekkere LaChouffe in de Chouffebar. Hier serveren de moeders van de organisatoren deze goudgele rakkers in kabouterpak.

Bij Nuno dos Santos is het feest al in volle gang. De resident dj van onder andere club Trouw heeft de Takkenstage vol staan van voor tot achter. Dansend Amersfoort heeft duidelijk geen zin om te wachten tot de avond valt en gaat al heerlijk te keer. Nuno dos Santos heeft geen moeite het publiek te bieden wat het horen wil. Op de Bosspot speelt Moullinex met band lekkere poppy disco die doet denken aan Unknown Mortal Orchestra en Tame Impala. Dat klinkt lekker, maar dit moment op de dag vraagt om de funky house van San Soda bij Into The Groove. De metershoge ravekabouter die tijdens zijn set het terrein komt oplopen, is meteen een grote hit. Iedereen is in de ban van deze man, wil er mee op de foto of staart met grote ogen in de richting van de kabouter. In het beukenbos gaat het er gelijkertijd wat steviger aan toe. De techno van Heiko Laux is onverbiddelijk en dat is precies wat het publiek aan deze kant van het bos zoekt.

Een hele andere sfeer hangt er op de Stekplek, waar Tiney de disco van vroeger geheel opnieuw tot leven brengt. Het is er druk en het feest is in volle gang. Anthony Naples luidt met zijn mix van house en techno bij Into The Groove het avondprogramma in. Maar op de Takkenstage lonken de laatste minuten van CW/A. Hij sluit een geslaagde set met verve af en opvolger Mind Against pakt prima door. De laatste uurtjes Into The Groove worden gevuld met de funky house van Space Dimension Controller.

Wie op dit moment van de avond niet in trance staat te grooven, kiest natuurlijk voor Cairo Liberation Front op de Bosspot. Waar eerder op de dag Gallowstreet Brass Band al met een te gekke show liet blijken dat de live-acts hun plek op dit festival meer dan waardig zijn, laat Cairo Liberation Front zien waarom ze de Bosspot mogen afsluiten. De vele ravers kunnen er weinig mee, maar voor de bierdrinkers is dit het ultieme feestje van de dag. MC Joep Schmitz zweept het publiek op en deelt hoofddoeken, wierook en vodka uit. Ondertussen staan twee buikdanseressen op het podium los te gaan op de Arabische beats. Een fris feestje tussen al het technogeweld.

Al met al heeft Into the Woods de hoge verwachtingen weer ruimschoots weten in te lossen met een fantastisch decor, mooie stages en mooie bezoekers. De aankleding van het festival is dit jaar nog beter dan de hoge standaard die we van Into the Woods gewend zijn. De regenval van vrijdag zorgde er weliswaar voor dat het terrein zaterdag zompig en vol plassen was, maar het mocht de pret niet drukken. Iedereen kan terugkijken op een geslaagde zesde editie. Op naar de zevende, met hopelijk meer zon.
 

Gezien: Into the Woods zaterdag met o.a. Mikeynice, Gosto, Nuno dos Santos, Moullinex, San Soda, Tiney, Anthony Naples, CW/A, Mind Against, Space Dimension Controller, Cairo Lberation Front en Gallowstreet Brass Band, zaterdag 5 september 2015 @bos, Amersfoort.