De tips voor Gaudeamus Muziekweek De tips voor Gaudeamus Muziekweek

Dompel je onder in muziek van o.a. Maarten Vos en Mauro Pawlowski.

, Tekst: Kelly Leeuwis

De tips voor Gaudeamus Muziekweek

Dompel je onder in muziek van o.a. Maarten Vos en Mauro Pawlowski.

Tekst: Kelly Leeuwis ,

Sommige festivals verdienen meer aandacht dan ze krijgen. Een van die festivals is Gaudeamus Muziekweek. Gaudeamus Muziekweek geeft vijf dagen lang een podium aan klassieke en hedendaagse muziek. Je hebt misschien wel eens over dit festival gehoord, maar moet er ook eens langs gaan want het biedt veel uitdaging en avontuur, juist ook voor de fervente (pop)muziekliefhebber. Wij hebben daarom het programmaboekje doorgespit, op zoek naar optredens en lezingen waarmee de popmuziekluisteraar op de beste manier kennis kan maken met klassieke en hedendaagse muziek.

Luistercursus Deel 1 en Deel 2
Waar Leo Blokhuis iedereen de geschiedenis van de popmuziek inmasseert, biedt muziekjournalist Frits van der Waa je een muzikaal avontuur door de 20ste-eeuwse muziekgeschiedenis tot en met het heden.De enthousiaste Van der Waa geeft je de handvatten hoe te luisteren naar eenentwintig sleutelstukken uit de 20ste eeuw. In twee behapbare sessies van twee uur neemt hij je aan de hand bij het luisteren van de early innovators uit de 20e eeuw tot muziek van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Denk aan John Cage met zijn wereldberoemde compositie 433, waarbij het 4 minuten en 33 seconden volledig stil is, zodat juist de toevallige geluiden in de zaal aandacht krijgen. Na afloop van de luistercursus ben je klaar om zonder begeleiding de wereld van de klassieke en hedendaagse muziek te verkennen.

Wanneer: donderdag 10 en vrijdag 11 september om 14.00 uur
Waar: TivoliVredenburg Club 9
Entree: 10 euro, of 2 cursussen voor 16 euro
 
Boys will be Boys door Zwem met stukken van o.a. Mauro Pawlowski
Eenmaal door de luistercursus klaargestoomd, biedt Gaudeamus op vrijdagavond het programma Boys will be Boys. Tijdens deze avond voert het elektrische gitaarkwartet Zwerm muziekstukken op van Mauro Pawlowski (Evil Superstars, dEUS), de Amsterdamse geluidskunstenaar Thomas Bensdorp, componist Matthew Schlomowitz, en de Amsterdamse/Hongaarse componist Matyas Wettl. Donata Kramarz, die we kennen van Über-Ich neemt de zang op zich. Onze ogen zijn met name gericht op de eerste: Mauro Pawlowski. Pawlowski is één van de belangrijkste figuren in de Belgische hedendaagse muziekscene, met een zeer rijke muzikale carrière. Wij kennen hem tot op heden vooral door zijn rol in dEUS en Evil Superstars, en zijn benieuwd naar deze kant van zijn muzikale carriere. Zijn belangrijke rol werd zelfs deze week nog eens duidelijk gemaakt met de recente bekendmaking van festival Le Guess Who? dat Pawlowski met zijn geesteskind Evil Superstars een exclusief optreden op het festival zal geven. Zwerm speelt vrijdag Pawlowski’s muziekstuk Als Mens Vermomd. “Het stuk klinkt als aangenaamd vreemde rockmuziek. […] Het knarst en schuurt maar sluit ritmisch kloppend op elkaar aan”, aldus Gaudeaumus Muziekweek over het muziekstuk. 

Wanneer: vrijdag 11 september om 20.00 uur 
Waar: TivoliVredenburg Pandora
Entree: 18 euro
 
Maarten Vos
Wederom geen onbekende voor de Utrechtse popmuziekliefhebber: muzikant Maarten Vos. Als klassiek geschoolde cellist combineert Vos zijn akoestische instrument – de cello – met live elektronica. Het resultaat is een muzikaal avontuur waar je als luisteraar maar wat graag blosjes van krijgt. Vos is door deze cross-over een graag geziene muzikant op diverse poppodia en festivals. Zo speelde hij vorig weekend nog op Into The Great Wide Open en speelde hij eerder op Le Guess Who?. Op Gaudeamus Muziekweek zou Maarten Vos een optreden geven samen met de bejubelde Engelse muzikant en componist Greg Haines. Helaas heeft Haines af moeten zeggen. Desalniettemin is een solo-optreden van Maarten Vos er ook één om niet te missen, zeker als je hem nog niet eerder live hebt mogen zien.

Wanneer: zaterdag 12 september om 21.30 uur
Waar: TivoliVredenburg Cloud Nine
Entree: 12 euro
 


Te zien: Gaudeamus Muziekweek 2015, donderdag 10 tot en met zondag 13 september 2015. Het volledige programma vind je hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht