3voor12/Utrecht tipt, week 44

Club 3voor12/Utrecht, Calvin Johnson, Thijs Heij, CATCH, Liturgy, Geestdrift festival, Sunwriters Songday

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Ook deze week kent een volle live-agenda. Donderdag beginnen we bij Club 3voor12/Utrecht in dB’s, gratis wie immer. Vrijdag is er veel keus met Calvin Johnson in Zaagmolen de Ster, de album-release van Thijs Heij en Catch festival in TiVre. Zaterdag kun je in de Janskerk terecht voor Geestdrift festival en 's avonds heeft EKKO een mooie bill met Liturgy en The Lumes. Zondag kun je lekker relaxen met Sunwriters Songday in café De Stad.

Wie: Heymoonshaker + KIND + NORDEN
Wat: Club 3voor12/Utrecht
Wanneer: donderdag 29 oktober 2015 (21.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: gratis
Na een fantastisch feest rond de 100e Club3voor12/Utrecht afgelopen maand, gaan we met net zoveel energie verder naar editie nummer 101 op donderdag 29 oktober. Met een vers programmeursteam, verse huisstijl en verse bands, presenteren we wederom Utrechts talent én een speciale gast op het podium van dB’s: Heymoonshaker, KIND en NORDEN.

Wie: Calvin Johnson + Henk Koorn (Hallo Venray) + My Friend Television
Wat: singer-songwriterpunk
Wanneer: vrijdag 30 oktober 2015 (20.00 uur)
Waar: Zaagmolen de Ster
Schade: € 10

Vrijdag speelt cultlegende Calvin Johnson (van
Beat Happening en Halo Benders en grote man achter het platenlabel K-records) in een van de mooiste locaties van Utrecht: Zaagmolen de Ster in Lombok. Voor wie Johnson niet kent raden we dit artikel van OOR’s Koen Poolman aan. Support komt van Hallo Venray-frontman Henk Koorn (wier album Vegetables & Fruit nu trouwens tien jaar oud is) en My Friend Television. Dat laatste is het alter ego van Ricky van Duren, bekend striptekenaar en 50% van het Groningse duo De Straaljagers.

Wie: Thijs Heij + I’m With Stupid
Wat: Nederlandstalige rock
Wanneer: vrijdag 30 oktober 2015 (20.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: € 6

Thijs Heij doet wat hij wil en heeft overal schijt aan. Maar vergis je niet: ook Heij heeft een klein hartje. Dat kleine hartje ga je vrijdag, als hij in dB’s zijn debuutalbum presenteert, waarschijnlijk niet zien. Samen met twee leden van de Utrechtse post-hardcoreband Mary Fields heeft Heij namelijk een keihard rockende, Nederlandstalige plaat gemaakt met als titel Grof geweld bij twijfel. Dat zegt genoeg toch?

Wie: Fatima Yamaha, LA Priest, Floating Points, Yakumo, Purity Ring, Nosaj Thing en meer
Wat: CATCH festival
Wanneer: vrijdag 30 oktober 2015 (20.25 uur)
Waar: TivoliVredenburg
Schade: € 35

Vorig jaar tekende 3voor12 de eerste editie van Catch op als een aanwinst voor de stad Utrecht. Bovendien was het een van de eerste keren dat het muziekpaleis in het hart van de stad zijn potentie waarmaakte. Reden genoeg om nogmaals alle danszalen van TivoliVredenburg open te gooien voor het experimentele, elektronische festival. Dit jaar kun je 
daar onder anderen Fatima Yamaha, LA Priest, Floating Points, Yakumo en Purity Ring zien. Check ook de tien tips van 3voor12

Wie: VanDryver, Dan Smith, David Ahlen, Kris Rochelle, Van de Werken, Teije Venema en meer
Wat: Geestdrift festival
Wanneer: zaterdag 31 oktober 2015 (11.30 - 23.00 uur)
Waar: Janskerk
Schade: middag- of avondkaarten 15 euro en een complete dagkaart 25

Op zaterdag 31 oktober vindt in de Utrechtse Janskerk de derde editie plaats van het Geestdrift Festival. Net als vorig jaar heeft het festival een eigenzinnig programma met als rode lijn 'verzet'. Er zijn onder andere lezingen van Kester Brewin over de tegencultuur van de piraten en Ernst van den Hemel die zal spreken over calvinisme als bron voor hedendaags verzet. Ook is er animatiefilm
Suleima van de Syrische filmmaker Jalal Maghout. Het muzikale deel van het festival bestaat uit VanDryver, Dan Smith van Listener, de Zweedse songwriter David Ahlen en Kris Rochelle van Red Sweater Lullaby speelt een akoestische set. Verder debuteert Pim van de Werken met zijn nieuwe, Nederlandstalige project Van de Werken en komen Teije Venema en Theo van Telingen beide spelen. Speciaal voor het festival maken Mevrouw Tamara en Rogier Pelgrim samen een heel bijzondere opening door een aantal van hun favoriete popsongs over verzet te coveren. Hier vind je het complete programma

Wie: Liturgy + The Lumes
Wat: vooruitstrevende, experimentele black metal / noiserock
Wanneer: zaterdag 31 oktober 2015 (20.00 uur)
Waar: EKKO
Schade:11

Liturgy schudde in 2011 de (black) metalwereld door elkaar met Aesthetica: een album dat alle bekende black metal-elementen heeft, maar door invloeden uit noise- en mathrock erg fris en vooruitstrevend klinkt. Eerder dit jaar verscheen derde plaat The Ark Work, waarbij de band nog een tandje bijschakelt met doedelzak, belletjes, midi-orkestpartijen en, jawel, hardstyle drum kicks. Vorige week speelde het Rotterdamse The Lumes tijdens de popronde in Hi-Fi Klubben en wij waren danig onder de indruk. Felle noiserock met shoegaze en new wave-invloeden en een frontman vol adrenaline die zijn teksten soms uitschreeuwt. Mooie combinatie met Liturgy.

Wie: Anne Jan Toonstra + Luka + Canvas Blanco
Wat: Sunwriters Songday
Wanneer: zondag 1 november 2015 (14.00 uur open, 15.00 uur begin)
Waar: Café de Stad
Schade: gratis
Zondag is er een nieuwe editie van Sunwriters Songday met het vertrouwde concept: drie singer-songwriters in café de Stad, gratis entree, warme soep (ook gratis) en lekkere biertjes. Op deze editie staan cabaretier, standup comedian, acteur en ook muzikant Anne Jan Toonstra (De Hyena’s), singer-songwriter Luka en Canvas Blanco (europicana) op het programma.