Dit jaar geen KRAFT Festival Dit jaar geen KRAFT Festival

Locaties komen kwaliteitscheck organisatoren niet door

, Tekst: Joris Postulart

Dit jaar geen KRAFT Festival

Locaties komen kwaliteitscheck organisatoren niet door

Tekst: Joris Postulart ,

Elektronisch muziekfestival KRAFT was de laatste jaren een vaste prik geworden op de Amersfoortse festivalkalender. De afgelopen twee zomers konden Amersfoorters en technoliefhebbers genieten van een mooi festival vol verassingen. Net nu het lenteweer de eerste festivalkriebels opwekt laten de organisatoren, Het Klassiek, weten dat KRAFT dit jaar niet plaatsvindt. “We waren ontzettend blij met het festival, maar niet met de huidige locatie.”

De locatie, een groot grasveld midden op een industrieterrein, is inderdaad niet de meeste idyllische plek voor een knus zomerfestival. Tim Hogenboom, die samen met Nik Schneijderberg Het Klassiek is, weet daar als mede-organisator van festival Into The Woods alles van: “Bij Into The Woods valt alles op z'n plek. Bij KRAFT liet de locatie nog veel te wensen over, dat begon nu toch echt te knagen. Zo'n veld op een industrieterrein is simpelweg niet het terrein dat wij voor ogen hebben. We hadden het festival dit jaar wel bij de gemeente op de kalender gezet en zijn op zoek gegaan naar een meer geschiktere locatie. Nik en ik zijn tijdens nachtelijke escapades op zoek naar locaties nog bijna aangehouden door het leger, bleken we ons op hun basis te bevinden. Alle groene plekjes op Google Maps in de buurt hebben we onderzocht, maar de voor ons ideale locatie voor KRAFT Festival hebben we niet gevonden.”

Nik Schneijderberg: “De oud en nieuw-editie van KRAFT, in een loods van de voormalig Prodent-fabriek, laat zien hoe essentieel wij zo’n locatie vinden. Deze loods ademt geschiedenis, heeft een ambiance. Dat is wat wij zoeken in locaties voor onze evenementen. Daarbij hebben we met oud en nieuw echt uitgepakt en dat is keihard gelukt. De locatie en het feest sluiten daar naadloos op elkaar aan. Dat gevoel misten we gewoon bij het zomerse KRAFT Festival. Nu leggen we de focus op oud en nieuw en wordt de volgende stap om daar meer een festivalbeleving te creëren. Want deze loods, gevestigd in de microstad De Nieuwe Stad, biedt die mogelijkheid.”

Het oud en nieuw feest onder de naam KRAFT blijft dus wel bestaan. Wat is KRAFT dan precies? Nik Schneijderberg: “KRAFT moet een uniek evenement zijn, met een bepaalde lijn van ambacht en een locatie met ambiance. Het festival komt nu wel te vervallen, maar de lijn zetten we door.” Tim Hogenboom: “We denken constant na over wat het is. Op dit moment staat voor ons in ieder geval vast dat KRAFT echt een Amersfoorts ding is, wat we ook zo willen houden, ondanks onze verhuizing van Het Klassiek naar Amsterdam. Wellicht dat we sterke clubavonden gaan neerzetten in 'de nieuwe Kelder', of een keer iets met andere kunstdisciplines doen. Het is multidisciplinair, we kunnen er van alles mee. We denken niet in hokjes, wel in boventonen: KRAFT gaat in essentie over elektronische muziek, we weten dat dat iets is wat mensen aantrekt, waarmee we ze ook iets onverwachts kunnen voorschotelen.”

Het Klassiek verhuist dus naar Amsterdam, een trend die onder meer succesvolle Amersfoortse dj's en organisatoren te bespeuren is. Waarom verlaat ook Het Klassiek met hun kantoor de Keistad? Hogenboom: ‘’Een andere focus van Het Klassiek is het ondersteunen van andere organisatoren. Veel elektronische evenementen in Amsterdam faciliteren wij middels kantoorwerkzaamheden en het wegzetten van groepen freelancers. We zijn nu meer actief in Amsterdam dan in Amersfoort, want we worden nu geregeld gevraagd door hoofdstedelijke organisaties voor artist handling, financieel management en op organisatorisch vlak. Het Klassiek is een organisatie- en faciliterend bureau. Momenteel zit de groei hiervan in Amsterdam, maar er zal altijd een deel van ons hart in Amersfoort blijven liggen.”

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht