Woodlum: het buurtfeest waar iedereen bij wil zijn

Sfeerverslag van Utrechts gezelligste mini-festival

Tekst: Kelly Leeuwis en Karlijn Hoftijzer / Foto’s: Wijgert-Jan van As ,

Eén van de mogelijkheden om afgelopen weekend 4500 Chinezen en tientallen vrijgezellenfeestjes in het centrum te ontwijken, was het Woodlum Festival in Lombok. Aan de voet van Molenerf de Ster organiseerden poppodium EKKO en The Villlage Coffee & Music een uitverkochte tweede editie van dit - volgens de organisatie - ‘rauwe en eigenzinnige festival’. In een gecultiveerde wildernis van bluesrock en etensgeuren kon de hippe Utrechter zijn hart ophalen. Voor de stamgasten organiseerde het festival nog een afterparty in EKKO.

Muziek als sfeervuller

Woodlum is een kleinschalig opgezet festival met een overzichtelijke plattegrond. In Molen de Ster worden knusse (semi-)akoestische optredens gegeven, op het grasveld voor de molen staat een loods die podium biedt aan het wat hardere werk. Omringd door bars, een koffietent, zeefdrukstand en eetloketjes vormt het veld het hart voor de ruim 750 bezoekers. Prettig, want daardoor zie je door de bomen het bos nog wel. Wat trouwens niet betekent dat iedereen zich steeds verplaatst om elk optreden te zien. Waar een deel van het publiek bijvoorbeeld in de rij staat voor het optreden van El Pino in molen, heeft het grootste deel het zo erg naar zijn zin bij de picknicktafels aan de waterkant of bij de koffiebars naast de omheinde kinderboerderijdieren, dat de muziek voor hen voornamelijk als sfeervuller fungeert.

Bokken, bier en brownies

Of dat erg is? Neh. Woodlum is een supergezellig buurtfeest waar je met al je vrienden heerlijk vertoeft. In de molen worden Utregs fijnste biertjes geschonken (o.a. Maximus) en voor een luttele elf euro krijg je een groot bord Mexicaans of ruim vijf huisgemaakte brownies. Op een houtje bijten zit er dus niet in. Alhoewel, het bord Mexicaans is wellicht iets te loyaal opgeschept door de catering: voor de mensen die na - pak ‘m beet - zevenen nog een portie willen, is er slechts een maïskolf over. The Village serveert naast bakken excellente pleur ook hamburgers. Inderdaad, net zoals op elk hip festival heden ten dage. Bijzonder puntje aan dit tafereel is dat je tijdens het wachten de riantgeschapen bokken kunt aaien die in de stal naast de bakplaat wonen.

Geen headliner, wel kwaliteit

Dat niet iedere bezoeker continu met het programma bezig is, komt misschien wel door het ontbreken van een duidelijke headliner. De meesten zijn dan ook vanwege de locatie, gemoedelijke sfeer en het concept op het festival afgekomen. En de bands die optreden, bevatten niet de energie en dynamiek zoals een Stuurbaard Bakkebaard of Reverend Shine Snake Oil Co., die vorig jaar tijdens Woodlum met gemak het publiek wisten op te zwepen. Dat wil niet zeggen dat Woodlum aan kwaliteit van de line-up heeft ingeboet: de bands die er staan zijn desalniettemin goed in hun genre. In de Molen staan Niek Pronk, El Pino en Tiny Legs Tim met ingetogen blues en roots. Op het buitenpodium staan onder andere Dead Cat Stimpy, My Blue Van en Brother Dege die stevigere rock ‘n roll, garage en bluesrock spelen. 

Flink beuken

Dat de line-up anders in elkaar steekt dan vorig jaar, schemert ook wel door uit de woorden van Jacob Hagelaars, één van den Woodlum-programmeurs. “Voor volgend jaar gaan we mikken op hetzelfde rauwe en stoere gevoel, maar met meer internationale acts. Dit jaar was namelijk niet alles dat we wilden boeken nog beschikbaar. We konden pas laat starten met programmeren.” Met het late starten, doelt Hagelaars op de moeizame start van de organisatie. De datum voor het festival werd wat later dan gepland definitief, waardoor de organisatie in maart pas echt op gang kon komen. Het was dus flink beuken om alles op tijd rond te krijgen voor de grotendeels vrijwillige organisatie.

Buurtfeest voor alle baarden

Hoewel het ‘rauwe en stoere karakter’ meer uit de affiche spreekt dan uit het evenement, zijn de beloftes van een waardig EKKO-en-The-Village-festival waargemaakt. En ach, een baard en tattoos zijn ook allang niet meer voorbehouden aan brute houthakkers alleen. 


Gezien: Woodlum Festival, met o.a. Tiny legs Tim, My Blue Van en Brother Dege, zaterdag 30 mei 2015 @ Molenerf de Ster, Utrecht.