Bart de Kroon: "Mijn muziek is een landschap dat alsmaar verandert" Bart de Kroon: "Mijn muziek is een landschap dat alsmaar verandert"

Nieuw album van Homemade Empire wordt 21 februari gepresenteerd in ACU

, Tekst: Michiel van de Weerd / Foto’s: Paul Hoes

Bart de Kroon: "Mijn muziek is een landschap dat alsmaar verandert"

Nieuw album van Homemade Empire wordt 21 februari gepresenteerd in ACU

Tekst: Michiel van de Weerd / Foto’s: Paul Hoes ,

Sinds 9 februari is Homemade Empire’s derde album First Trees uit. Zaterdag 21 februari volgt de release in ACU met optredens van Amber Arcades, Wolvon en natuurlijk en vooral Homemade Empire zelf. We spreken met Bart de Kroon, de man achter Homemade Empire, over zijn schrijfproces, de landschappen in zijn hoofd en de continue doorontwikkeling van zijn muziek.

De Kroon deed inspiratie voor First Trees op in de North West Pacific. De Kroon: “Ik trok in 2013 door delen van Canada en de Verenigde Staten en bezocht de staten British Columbia, Oregon en Washington. Ik deed daar een korte tour en was veel alleen met mijn gitaar. Het landschap daar maakte indruk op me. De oceaan, de bossen, de rivieren met hun drijvende houtstammen, de echte logging vibe zeg maar. De combinatie van die landschappen en de tijd en ruimte die ik daar voelde hebben de eerste aanzet gevormd voor First Trees. In mijn hoofd heb ik de plaat daar geschreven.”

Homemade Empire’s muziek wordt vaak beschreven als duister en ingetogen. Wat opvalt is dat op deze derde plaat meer uitstapjes gemaakt worden, buiten de kaders van de fuzzy singer-songwriter liedjes van de eerste twee platen. De muziek bestaat uit meerdere lagen; van alleen een tokkelende gitaar en zang tot het geluid dat past bij een doommetal band tot soundscapy intermezzo’s. Opener Your Laugh (In the Pines) bijvoorbeeld schakelt na drie minuten van een ingetogen, kabbelende structuur met zang door naar een instrumentaal deel dat niet zou mistaan op een plaat van We vs Death (een band waar De Kroon ooit in speelde), om vervolgens weer bij een nieuw kabbelend gedeelte aan te belanden.

Samenwerking
Ander opvallend detail: De Kroon werkte voor deze plaat samen met Wolvon drummer Bram Nigten. “Die samenwerking met Bram is geen bewuste keuze geweest hoor, meer een samenloop van omstandigheden. Ik ken de jongens van Wolvon al jaren en het is altijd onze intentie geweest om samen te werken, ik ga ervan uit dat we dat ook meer gaan doen in de toekomst. Bram speelt op First Trees drums op de stukken waar de plaat echt hard wordt, hij is daar veel beter in dan ik namelijk”, stelt De Kroon droogjes. Op het album zijn ook Pien Feith, Ellen Evers en Amber Arcades-zangeres Annelotte de Graaf als achtergrondzangeressen te horen.

Landschappen
We belanden in een interessant gesprek over de songwriting van Homemade Empire. Onder het genot van Belgische triples vertelt De Kroon uitvoerig over het landschap in zijn hoofd, wat uiteindelijk op plaat gezet moest worden. “Ik wil met elke plaat een bepaald geluid, een bepaalde kleur neerzetten, een landschap dat ik voor me zie. Alle nummers die ik daarvoor schrijf, zitten in mijn hoofd totdat het moment gekomen is dat ze af zijn en samen dat landschap kunnen uitbeelden. Dan pas ga ik ze opnemen, ik maak geen proefopnames vooraf. Tijdens het opnemen staat heel veel nog open, de nummers evolueren door en door. Ik denk dat als ik de plaat over een maand zou opnemen het een andere plaat zou zijn. In de nummers die ik maak komen bepaalde stukken niet terug, ik werk dus niet met een klassieke couplet-refrein-structuur. Ik begrijp ook niet waarom je dat zou moeten willen eerlijk gezegd.”

Proces
In Homeland Security, het derde nummer van de plaat, zingt De Kroon over dat schrijfproces. “In die song vertel ik over hoe een opname zou kunnen verlopen, heel letterlijk. Over hoe ik mijn mics neerzet als ik ’s ochtend wakker ben geworden, over wat mensen van mijn stem vinden en over de bandnaam. Ik vind dat een grappig, direct nummer wat mij qua tekst aan rap doet denken. Niet zo ingetogen als ik bestempeld wordt.” Het luisteren van dit album is net als het schrijven van de muziek ook een proces, First Trees is een product waar je langzaam ingroeit, steeds meer ontdekt en vervolgens aan verknocht kan raken.

Ook live blijft De Kroon zijn nummers ontwikkelen, enerzijds omdat dat de nummers interessant houdt, anderzijds omdat op het podium de speelruimte wat kleiner is . “Live speel ik in ACU samen met Bram Nigten, hij doet vooral drums, maar kan ook andere instrumenten bespelen. Samen brengen we de versies van mijn nummers zoals het op die avond door ons tweeën gespeeld kan worden.”

De releaseavond belooft dus een unieke avond te worden met de versie van First Trees zoals die daarna misschien nooit meer te horen zal zijn en een interessante lineup, al is de Kroon nuchter over: ”Het zijn gewoon drie concerten van drie bands op één avond.” Laat de De Kroon’s bijna 'Groningse' nuchterheid je vooral niet bedriegen en kom zaterdag naar ACU.
 


Te zien: albumpresentatie Homemade Empire met ook WOLVON en Amber Arcades, zaterdag 21 februari 2015 @ ACU

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht