Zondagavond 20 december zou een mooie avond worden. In Vechtclub XL presenteert muzikant en Tiny Room Records-labelbaas Stefan Breuer de officiële albumrelease van This Leo Sunrise met het nieuwe album Do Not Always See. Daaraan voorafgaand verzorgen The World Of Dust, Boyle en Danielle Liebeskind drie voorprogramma’s, die het mooie avondvullende programma compleet maken.

Al snel blijkt dat Breuer het tijdschema stevig in handen heeft: “Ik speel in Studio Patrick, dat is aan de overkant. Volg de massa!,” roept hij. Zijn soloproject The World of Dust brengt kleingehouden liedjes met een tekstueel surrealistische inslag ten gehore. Waar op het recente album veel gitaarbegeleiding is te horen, heeft hij deze nu thuisgelaten en ingeruild voor keyboards, het typerende geluid van een Wurlitzer (soort elektronische piano) en een lading echo’s en effecten. De muziek krijgt zo een meer donkere, maar ook dromerige ondertoon. “Dit is de eerste en waarschijnlijk laatste keer dat ik het zo doe,” zegt hij. Een grapje? Het is te hopen.

Na een kleine pauze volgt de ingetogen rockmuziek van Boyle. Wat opvalt is de meerstemmige samenzang binnen de liedjes en de soms plotselinge toevoeging van licht afwijkende instrumenten, zoals woodblock of triangel. De band klinkt heerlijk ontspannen en in positieve zin kabbelend, maar na het ook al rustgevende optreden van Breuer beginnen we een beetje te verlangen naar een boek en ons bed.

Die knusse gedachten worden door Danielle Liebeskind ruw uit ons hoofd gezet. Chaotische gitaarakkoorden en een energieke, vrije manier van drummen denderen zonder genade over het publiek heen. Daar dwars doorheen klinkt de ‘spoken word’-voordracht van Liebeskind, die soms zomaar overslaat in melodieuze zang; soms fluisterend, dan weer angstaanjagend agressief. Ook instrumentaal durft de band dynamisch te zijn, door plotseling gas terug te nemen of flarden elektronische noise en bevreemdende effecten toe te voegen.

De tijd vliegt voorbij, want daarna is het alweer tijd voor hoofdprogramma This Leo Sunrise. Bij 3voor12/Utrecht gaven we de laatste tijd al veel aandacht aan de band, met onder andere een positieve albumrecensie – één van de velen – en een mooi inzichtelijk interview. Na een korte, succesvolle tour door België komt de band in Utrecht het album presenteren. “We zijn nu best een beetje moe, ik tenminste wel”, vertelt leadvocalist Jacco van Elst. Het valt niet te merken, want vanavond horen we ‘gewoon’ een band in bloedvorm. Het klinkt als een klok en de band legt een intensiteit en emotie aan de dag waarvoor waarschijnlijk enkel een 100-jaar oude schildpad met een emotiestoornis zijn neus zou optrekken. Deze hebben we echter niet in de zaal gesignaleerd, een ideetje voor de volgende show misschien? Breuer had voor zijn act wel een lichtgevend konijn mee, we kunnen ons zo voorstellen dat zelfs die feller is gaan branden bij het zien van dit optreden.

Een krachtige ritmesectie dendert de zaal in, gitaren halen uit en verstillen dan weer, vocalen schakelen van zacht twijfelend tot intens trefzeker en dan is daar altijd nog die viool, die het toch al eigenzinnige geluid van de band een meer melancholisch tintje meegeeft. De visuals die de band meegebracht heeft, zorgen voor een mooie visuele ervaring. Hoesontwerper Quinten Swagerman brengt de cirkel met de zwarte balletjes die op de hoes van Do Not Always See staan tot leven, door de zwarte balletjes heen en weer te laten rollen binnen een witte cirkel. Een totale live-ervaring die lastig in woorden te vatten is. De band klinkt zoals je zou verwachten als je het nieuwe album gehoord hebt, maar zo regenachtig, spookachtig en desolaat als in de studio klinkt het live niet. Waar dit aan ligt? We weten het niet, maar het zou zomaar kunnen zijn dat de energie die de live-ervaring met zich meebrengt zorgt voor een krachtiger, voornamelijk positiever gevoel bij de luisteraar. Niet beter of mooier, gewoon anders.

We kunnen terugkijken op een mooie, strak georganiseerde avond vol muzikale diversiteit en leuke bands. Top!

Gezien: Albumrelease show This Leo Sunrise met The World Of Dust, Boyle, Danielle Liebeskind en This Leo Sunrise, zondag 20 december 2015 @ Vechtclub XL, Utrecht