Artiesten en publiek omarmen fonkelnieuw TivoliVredenburg

En Toiletjuffrouw Sannie is er gewoon weer bij

Tekst: Wilke Wittebrood / Foto’s: Wouter van de Kamp ,

TivoliVredenburg is officieel los. Het TivoliVredenburg festival moet laten zien wat er allemaal mogelijk is in het nieuwe muziekpaleis en daarmee een dikke vinger opsteken naar het eerdere gemopper en cynisme. Op midzomernacht spelen er meer dan veertig acts, verspreid over vijf zalen. 3voor12/Utrecht is erbij.

Het festival is stijf uitverkocht. Er zijn zesduizend man binnen en na elf uur 's avonds komen er nog eens tweeënhalfduizend bij. Tot acht uur is het echter nog vrij rustig. Het duo Wooden Soldiers (Frank Wolff en Agnes Loonstra) speelt op het open podium op de begane grond, naast de roltrappen die bezoekers naar de zalen moeten brengen. Redelijk weggestopt voor de bezoekers die via de hoofdingang binnenkomen, maar vanaf buiten te zien. Achter het immense, vijvenveertig meter hoge raam waar ze naast spelen razen de fietsers en neongele stadsbussen voorbij.

De roltrappen komen uit bij de verschillende zalen: Ronda (pop), Pandora (cross-over), Hertz (kamermuziek) en Cloud Nine (jazz). Als je de roltrap neemt, let even op de leuning: de namen van overleden musici die eerder in Utrecht speelden staan daar te lezen.

Een paar verdiepingen hoger ligt het Plein, de centrale ontmoetingsplek. Vanuit alle zalen kun je hier makkelijk komen. Hier is ook goed te zien hoe gemêleerd het publiek vanavond is. Een groep oudjes komt de wenteltrap van de Hertz zaal af stommelen. Een paar meter verderop doen drie studenten zich te goed aan een Turkse pizza. Aan de bar bestelt een vrouw, volledig gehuld in zwart suede en van top tot teen bedekt met tatoeages, een biertje.

De Fries Meindert Talma – Neerlands onbekendste popster- is de tweede act van vanavond die in de Hertz optreedt. De kamermuziekzaal (capaciteit: 550 man) heeft de vorm van een smalle ovaal en is volledig afwerkt met hout. De architecten hebben de hoogte in gewerkt. We zitten slechts op een paar meter afstand van Talma, maar kijken wel vanaf vijf meter hoog op hem neer.

Talma gebruikt niet meer dan toetsen en zijn stem – met zwaar accent, waardoor hij niet altijd even makkelijk te verstaan is. Hij wisselt korte anekdotes af met liedjes en zingt, met het WK in zijn achterhoofd, het eerste half uur voornamelijk over voetbal. Over de kleine dingen die hem opvallen aan de sport. Want waarom hebben voetballers tegenwoordig geen baarden meer?

Ook in popzaal Ronda (capaciteit: 2000 man) is de afstand tussen artiest en publiek minimaal. "Waar je ook zit, je bent niet meer dan achttien meter van het podium verwijderd", vertelt een bezoeker zijn vriendin.

Het publiek komt massaal af op de performance van Great Minds. Het hiphopcollectief bestaat uit de rappers Jiggy Djé, Winne, Sticks (Opgezwolle) en producer Dr Moon. Een supergroep maar desondanks staan ze het eerste kwartier behoorlijk onwennig op het podium. Het kostte ze al flink wat moeite ("We hebben verdomme een half uur lopen zoeken!") om de zaal te vinden. Vervolgens staan ze oog in oog met een voor hen behoorlijk atypisch publiek. "Wat zijn jullie oud! En jullie hebben kapsels! Waar zijn de petjes?", grapt Jiggy Djé.

De groep herpakt zich snel en krijgt het publiek met zijn strakke raps helemaal mee. Naast hun nieuwe werk komt er ook solowerk van de rappers voorbij, zoals Hoedenplank van Opgezwolle. Net zoals in de eerdere shows doen ook Wudstik en Spacekees nog een nummertje mee. Tegen het eind van de show trekt Sticks Jip, een bezoeker die al drie kwartier tegen het podium geplakt staat, de planken op. Jip: "Ze zagen dat ik de tekst goed kende en wilden dat ik mee ging rappen. Geen idee wat me overkwam." 

Als The Opposites opkomen wordt het nóg drukker. Willy (Willem de Bruin) en Big2 (Twan van Steenhoven) hitsen het publiek nog extra op. "Het is hier nog te nieuw, mensen, er moet nodig wat kapot." Net als Great Minds eerder maken ze optimaal gebruik van de geringe afstand tussen podium en publiek; ze delen high fives uit, flirten met de vrouwen en poseren voor de fotografen.

Buiten de Ronda wacht de fervente Tivoligangers een aangename verrassing: toiletjuffrouw Sannie! Ze laat bezoekers nog steeds voor niets naar de wc gaan (“Geef wat je wilt, jongens”) en heeft haar assortiment snoepkettingen uitgebreid met lolly’s en chips. Sannie krijgt een hand, Sannie hoort anekdotes aan, kortom: Sannie stráált. “Ik ben al met tientallen mensen op de foto geweest. Zo goed om hier weer te zijn.” Een stukje Tivoli-cult in het fonkelnieuwe muziekpaleis.

Lees ook: Grootse opening van TivoliVredenburg gaat muzikaal alle kanten op

Gezien, TivoliVredenburg Festival: Meindert Talma, Great minds, Opposites, zaterdag 21 juni 2014 @ TivoliVredenburg