FC Amersfoort wil nieuw buitenfestival in centrum

Eemplein beoogde locatie voor FCA Thuis

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Door het stoppen van Torenpop en Stadsgeluid mist het centrum van Amersfoort volgens ‘fanclub’ FC Amersfoort een gratis toegankelijk buitenfestival. Een gemis dat de organisatie op wil vullen door zelf een festival te organiseren: FCA Thuis.

Amersfoort kent als festivalstad twee gezichten. De dancefestivals doen het erg goed met Into the Woods als meest aansprekende voorbeeld. Gratis toegankelijke buitenfestivals in het centrum hebben het echter een stuk moeilijker. In 2013 stopten de festivals Torenpop en Stadsgeluid door tegenvallende bezoekersaantallen en stijgende beveiligingskosten. Ook Dias Latinos bleek dat jaar onvoldoende financiële middelen te hebben om het festival op een goede wijze te kunnen organiseren. Blues-/rockfestival Highlands, weliswaar betaald en iets buiten het centrum, vierde in 2013 nog de lustrumeditie maar moest daarna vanwege tegenvallende bezoekersaantallen ook stoppen.
 
Het gemis van een gratis toegankelijk buitenfestival wil FC Amersfoort - een fanclub die de levendige popcultuur in Amersfoort support - opvangen door het organiseren van een nieuw buitenfestival op het Eemplein, met de naam FCA Thuis. In het ADUN van zaterdag 1 februari legt FCA-voorzitter Raymond van den Hoek uit waarom: “Als je bomen kapt, duurt het jaren voordat die weer terug zijn. Ik ben bang dat er nu teveel ‘gesnoeid’ wordt. Daarom organiseren we zelf een popfestival.” Zo willen hij en zijn mede-bestuursleden voorkomen dat Amersfoort van festivalstad een stad zonder gratis buitenfestival wordt.

De sfeer van FCA Thuis is geënt op die van Torenpop. “Een podium en een tap. Lekker laagdrempelig en gezellig. Met artiesten van eigen bodem. We spelen een thuiswedstrijd”, aldus Van den Hoek in het ADUN. Het festival heeft het Eemplein op het oog als locatie. Een plek die op instemming van de gemeente kan rekenen omdat een festival daar volgens haar ook bijdraagt aan de festiviteiten rond de opening van het Eemhuis, het gebouw waar vier belangrijke Amersfoortse culturele instellingen zich vestigen. Maar ook omdat met het festival de verbinding tussen de binnenstad en het Eemplein als tweede stadshart wordt versterkt.
 
Het financiële plaatje om het festival ook daadwerkelijk plaats te laten vinden is nog niet rond. De gemeente Amersfoort ondersteunt het festival met 25.000 euro en doet daar 10.000 euro bij als het festival ook op voorkeurslocatie het Eemplein plaatsvindt. Daarmee is ongeveer een derde van de begroting afgedekt. Voor de overige middelen hopen Van den Hoek en de zijnen op sponsoring of garantstelling van partijen uit de stad. Eind februari wil FCA de begroting rond hebben. Als dat niet lukt gaat het festival (dit jaar) niet door.