Het gratis festival Torenpop, dat sinds 2008 vooraf wordt gegaan door dancefestival Stadsgeluid, zou dit jaar voor de negentiende keer plaatsvinden. Beide festivals kenden in 2012 een dieptepunt qua bezoekersaantallen. Torenpop, dat in 2010 nog vijftienduizend bezoekers trok, moest het doen met zesduizend mensen ondanks een line-up met onder andere Miss Montreal, Drive Like Maria, Moss en Kraantje Pappie. Het betaalde Stadsgeluid bleef steken op 1700 bezoekers. Het slechte weer en het EK voetbal – Nederland speelde die dag de eerste poulewedstrijd tegen Denemarken – waren daar mede debet aan.
Aanzienlijk verlies
Dick te Winkel, directeur van De Kelder dat beide festivals organiseerde, geeft in het Algemeen Dagblad aan dat de financiële risico’s om de festivals door te laten gaan te groot waren. Op de edities uit 2012 heeft De Kelder een aanzienlijk verlies geleden dat met hangen en wurgen in de begroting is opgelost. Nog zo’n verlies kon het podium zich niet veroorloven. Bij het besluit speelde ook mee dat De Kelder steeds meer kosten voor de beveiliging moest maken. Net als veel andere gemeenten stelt ook Amersfoort steeds meer veiligheidseisen aan festivals. De kosten die daarmee gemoeid zijn, waren in 2011 al één van redenen voor het Vathorstse Now! Festival om het bijltje erbij neer te gooien.
De reacties op internet van het Amersfoortse publiek zijn niet mild; teleurstelling en onbegrip overheersen. Er wordt door sommigen geclaimd dat ze graag betalen, in de vorm van entree of crowdfunding. Prominente Amersfoorter Ide Koffeman, die Torenpop jarenlang programmeerde, laat zich op Facebook uit over de afgelasting: “Jammer voor de toekomst, nieuwe tijden dan maar.” Ook Sijmen Stronks, nauw betrokken bij veel Amersfoortse evenementen als Into The Woods, Gluren Bij De Buren, Winterparade en één van mannen die Stadsgeluid ooit opzette, geeft 3voor12/Utrecht een telefonische reactie: “Het is echt een aderlating voor de stad, doodzonde. Vooral Torenpop was echt een traditie, het gat dat dit achter laat is niet makkelijk op te vullen. Toch vind ik het goed dat De Kelder de situatie realistisch bekijkt. Je kunt niet meer uitgeven dan je hebt, al helemaal niet in 2013. Het risico is gewoon te groot. Als dit weer een financieel fiasco was geworden was De Kelder, en daarmee Amersfoort, in nog veel grotere problemen gekomen.”
Broeden op iets nieuws
Het niet doorgaan in 2013 betekent volgens Te Winkel niet het einde van beide festivals. Achter de schermen wordt gewerkt aan een nieuw evenement dat naar verluidt na de zomer plaats moet vinden. Op Facebook geeft De Kelder aan te broeden op iets nieuws, omdat een festival in de huidige vorm niet haalbaar is. Het nieuwe evenement is niet meer bedoeld voor de meer dan tienduizend toeschouwers waar tot nu toe rekening mee werd gehouden, maar zal kleinschaliger worden. Mogelijk wordt gebruik gemaakt van bestaande locaties in het Oliemolenkwartier, waar ook De Kelder zich bevindt.
Het weekend waarin normaal Torenpop plaats zou vinden blijft niet helemaal stil. De Kelder organiseert op zaterdag 8 juni een minifestival met de naam Burning Down The House en lijkt daarmee aan te sluiten bij de stijgende populariteit van garage- en punkbands. De line-up van het festival bestaat uit John Coffey, Traumahelikopter, Suit and Tie Johns en Bullerslug. Vooral de eerste drie bands hebben de afgelopen maanden behoorlijk de aandacht op zich gevestigd met optredens op Noorderslag en in het clubcircuit. Een klein goedmakertje dus voor de rockers, maar het grote publiek zal het dit jaar buiten de stad moeten zoeken.
In 2013 geen Torenpop en Stadsgeluid in Amersfoort
Wel minifestival Burning Down The House in het tweede weekend van juni
Amersfoort moet het in 2013 doen zonder de festivals Torenpop en Stadsgeluid. De tegenvallende bezoekersaantallen in 2012 en de stijgende beveiligingskosten zorgen ervoor dat de financiële risico’s te groot zijn om beide festivals dit jaar te organiseren.