Tien tips voor Tweetakt 2014

Met o.a. Afterpartees, Lucius, Spinvis en Happy Camper

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Van vrijdag 4 tot en met zondag 20 april staat Utrecht in het teken van het avontuurlijke kunstenfestival Tweetakt. Naast bijzondere theater- en dansvoorstellingen, locatietheater, cabarettalenten, games en beeldende kunst zijn er ook veel muziekoptredens. Deze muziekoptredens vinden grotendeels plaats in het sfeervolle festivalhart op de Neude. Tien tips uit het aanbod van Nederlandse en buitenlandse acts.

MC Fit (vrijdag 4 april)
MC Fit (aka Glen Faria) is een veelzijdig artiest. Hij is theatermaker en acteur bij de Amsterdamse theatergroep Likeminds, maar je kunt hem ook kennen van zijn werk als MC op Appelsap, Bassline of een ander hiphop event bij jou in de buurt. Meest bekend is hij waarschijnlijk als rapper en lid van de hiphopformatie Flinke Namen die hij samen met Sef, Murth the Man-O-script en The Flexican vormde. Op zijn bij Top Notch verschenen soloalbum Glen Faria komen al deze elementen samen. Check ook de door Job, Joris en Marieke gemaakte clip van 'Duurt te Lang'.
Sticks & De Nieuwe Generatie (zondag 6 april)
Sticks wist vorig jaar met zijn energie en enthousiasme het Tweetakt-publiek zo op te zwepen dat het dak eraf vloog. Met dit nog vers in het geheugen nodigde Tweetakt Sticks uit om als gastprogrammeur op zoek te gaan naar een nieuwe generatie muzikanten. Uit alle aanmeldingen selecteerde Sticks drie acts die het volgens hem wel in zich hebben. Op zondag 6 april 2014 staan Mr Phleks (17 jaar), Marikit (16 jaar) en Aleka (16 jaar) naast Sticks op het podium. 's Avonds laat Sticks ook een staaltje van zijn eigen kunnen zien, samen met Fakkelbrigade-maatjes Rico en Typhoon.
3voor12/Utrecht Trakteert (donderdag 10 april)
10 jaar geleden startte 3voor12/Utrecht als de Utrechtse lokale tak van VPRO's popportal 3voor12. Tijd voor een feestje dus, en wie jarig is trakteert. Eén van de cadeaus aan onze lezers en bezoekers is dat we samen met Tweetakt een avond organiseren ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan. Donderdag 10 april presenteren we in het festivalcentrum op de Neude drie opkomende acts, die volgens ons een mooi beeld schetsen van de muzikale breedte van Utrecht: Bodypolitics (noisepop), Hamertje Tik (beatproducer/drummer) en COPPERSKY (indierock).
Afterpartees (vrijdag 11 april)
Afterpartees (uit het Limburgse gat Horst) speelt rammelige, puntige powerpopliedjes over de kleine rafelrandjes van het leven. Over meisjes maar ook over de klotehekel die de jongens hebben aan Wonderwall, het overbekende liedje van Oasis: "Dat jongens dat nummer met een akoestische gitaar durven te spelen op het strand voor een groep meisjes. Dat is toch de hel? Verschrikkelijk!", leggen ze in een interview aan 3voor12 uit. Met slechts een paar demo's op zak speelde de band al op Incubate en Into The Great Wide Open en werden ze geboekt voor Le Guess Who? en Noorderslag. Eerste officiële single 'First/Last' verscheen afgelopen september op het Groningse Kogar Records. Proemgaas!
Spinvis (zaterdag 12 april)
Spinvis heeft natuurlijk geen introductie meer nodig. Zijn optreden op Tweetakt is voor de hele familie en daarom heeft hij een speciale feelgood-set gemaakt. Van ‘Wespen op de Appeltaart’ tot ‘Heel Goed Nieuws’, liedjes over liefde en andere dingen in het leven, opbeurend, up tempo en soms ook wat melancholiek. Hij houdt rekening met de oortjes van jonge luisteraars en hij speelt niet al te hard: het is dus niet zo’n popconcert waarbij kinderen van die grote oorbeschermers moeten dragen.
Happy Camper (zondag 13 april)
Happy Camper’s Job Roggeveen schrijft heerlijk melodieuze popliedjes waarbij hij zich laat inspireren door het beste uit verschillende Europese landen: zwierige chansons, opzwepende gypsy, broeierige jazz en melancholische filmmuziek. Bij ieder liedje zoekt hij net zo lang tot hij de meest passende stem heeft gevonden om het te vertolken. De consequentie is dat zowel album als live-shows een hele batterij aan zangers omvatten. De liedjes worden onder andere gezongen door: Tim Knol, Eefje de Visser, Janne Schra, Fit, Marien Dorleijn (Moss), Ricky Koole, Maurits Westerik en Bouke Zoete (The Kevin Costners). Roggeveen is in het dagelijks leven ontwerper en samen met collega’s Joris en Marieke (Job, Joris en Marieke) verantwoordelijk voor de fantastische clip bij The Daily Drumbeat, misschien wel het meest aanstekelijke liedje van dit voorjaar. Het optreden in de tijdens Tweetakt (in de Stadsschouwburg) is tevens de releaseshow voor het album.
Lucius (zondag 13 april)
Het uit Brooklyn afkomstige Lucius gooide in het thuisland al hoge ogen met debuutalbum Wildewoman. De band mengt hedendaagse indiepop op een mooie manier samen met invloeden uit zo’n vijftig jaar popmuziek. In de hoogst aanstekelijke popliedjes van het vijftal spelen de stemmen van de stijlvolle zangeressen Jess Wolfe en Holly Laessing een belangrijke rol. Wildewoman is deze week ook in Nederland uitgekomen en is tijdelijk te horen op de Luisterpaal. Diezelfde avond staat ook Cheaters op de Neude, een nieuw electro indie-act die bestaat uit Lenka Boyd (Kill 'em Mister), Mathias Janmaat (Bombay Show Pig), Tobias Ponsioen (Houses) en Raul Inzaurralde (Wooden Constructions).
Coely (donderdag 17 april)
De 19-jarige Coely wordt op 17-jarige leeftijd ontdekt in een jeugdcentrum in de binnenstad van Antwerpen. De nummers van de ‘Vlaamse Lauren Hill’ zijn een toegankelijke combinatie van hiphop, soul en gospel. Singles als ‘Nothing On Me’ en ‘All I Do’ zorgen voor een buzz die haar ook in voorprogramma’s van Kanye West, Snoop Dogg, Jessie Ware en Kendrick Lamar brengt. In Nederland stond ze al op Into The Great Wide Open 2013 en begin dit jaar op Eurosonic Noorderslag. ‘My Tomorrow’ is de nieuwe single.
Tim Knol (zondag 20 april)
Vorig jaar verscheen Soldier On, het derde album van Tim Knol. Na een snelle start van zijn carrière met het titelloze debuut en de opvolger Days heeft Knol voor zijn laatste plaat meer tijd genomen. In de tussentijd nam hij afscheid van manager, pianist en mede-songschrijver Matthijs van Duijvenbode, besteedde hij meer aan zijn hobby fotograferen en richtte hij een eigen platenlabel op. Soldier On is een volwassen plaat van Knol waarop hij americana, alt-country, 90’s indie, en een beetje soul combineert. Op Tweetakt speelt Knol een soloset op piano en gitaar.
The Future’s Dust (zondag 20 april)
Friesland levert de laatste tijd veel poptalent af. The Future’s Dust is één van die nieuwe opwindende bands. De bandleden leerden elkaar zo’n twee jaar geleden kennen op de popacademie in Leeuwarden. Zonder dat er nog maar een plaat uit was, gooide het viertal al hoge ogen met optredens op Incubate, Into The Great Wide Open en de Popronde. Debuut-EP Marrakech werd erg goed ontvangen, waarna de band ook op Noorderslag en in De Wereld Draait Door speelde. De dromerige, breekbare, mysterieuze nummers worden wel vergeleken met The XX, Daughter, Amatorski en James Blake.
Het volledige programma:
Vrijdag 4 april : MC FIT + AKWASI (20.30 uur, de Neude)
Zaterdag 5 april : The Kik (16.00 uur, de Neude)
: Adam & the Relevants + The Animen (20.30 uur, de Neude)
Zondag 6 april : Sticks & De Nieuwe Generatie (16.00 uur, de Neude)
: Typhoon / Rico & Sticks (21.30 uur, de Neude)
Donderdag 10 april : Bodypolitics + Hamertje Tik + COPPERSKY (19.30 uur, de Neude)
Vrijdag 11 april : Afterpartees + Twin Shades (20.00 uur, de Neude)
Zaterdag 12 april : Spinvis, een concert voor de hele familie (16.00 uur, de Neude)
: MAASK + Baskterville (20.30 uur, de Neude)
: DJ-collectief Dave Grohl & The Topless DJ’s (22.00 uur, de Neude)
Zondag 13 april : Happy Camper, The Daily Drumbeat (16.00 uur, Stadsschouwb.)
: Cheaters + Lucius (20.00 uur, de Neude)
Donderdag 17 april : Ares + Coely (20.30 uur, de Neude)
Vrijdag 18 april : Moksi Boom Boom + Bizarorama (20.00 uur, de Neude)
Zaterdag 19 april : Popquiz TIB + Blue Grass Boogiemen (20.30 uur, de Neude)
: SHMLSS (22.00 uur, de Neude)
Zondag 20 april : Tim Knol, een concert voor de hele familie (16.00 uur, de Neude)
: The Future's Dust + Wooden Saints (20.30 uur, de Neude)
 

Te zien: Tweetakt festival 2014 met o.a. MC Fit, Afterpartees, Tim Knol, Spinvis, The Future’s Dust, Coely, Sticks, Bodypolitics, Hamertje Tik, COPPERSKY, vrijdag 4 tot en met zondag 20 april @ Festivalcentrum Neude en Stadsschouwburg