#RSD14: de Record Store Day releases van Blaudzun #RSD14: de Record Store Day releases van Blaudzun

”Ik ben dorstig, alsof ik geen water kan vinden”

, Door: Marc van der Laan

#RSD14: de Record Store Day releases van Blaudzun

”Ik ben dorstig, alsof ik geen water kan vinden”

Door: Marc van der Laan ,

Zaterdag 19 april vindt voor de vijfde keer Record Store Day plaats. Naast de verkoop van gelimiteerde uitgaven (dit jaar 250) vormen de instores inmiddels ook een onlosmakelijk onderdeel van het festival, waarbij de liefde voor de platenzaak wordt gevierd. Als voormalig ambassadeur draagt Blaudzun het festival een warm hart toe. Dit jaar doet hij niet alleen drie instores, maar ook komt er die dag een speciale gelimiteerde uitgave uit van zijn nieuwe album Promises of No Man’s Land. We vroegen Blaudzun naar zijn favoriete Record Store Day-releases en het waarom.

Johannes Sigmond veert spreekwoordelijk op als we het telefoongesprek beginnen met de overwinning van Nikki Terpstra in Parijs Roubaix. “Heeft veel te lang geduurd”, zegt de wielerliefhebber stellig. Maar we gingen het hebben over muziek, over Record Store Day om precies te zijn. Bij zijn show in Tivoli Oudegracht viel op dat er voor het optreden nog drie liedjes gedraaid werden: nummers van Beck, Holden en Daniel Jonhnston. Mooie en uitgesproken keuzes die, zoals we al verwachtten, van Sigmond zelf blijken te zijn. “Die heb ik zorgvuldig uitgezocht. Ik ben een enorme muziekjunk en vind het heerlijk om nieuwe dingen te ontdekken. Maar dit jaar is er nog weinig wat me echt heeft geraakt: de nieuwe Beck, het nieuwe album van Hallo Venray. Ik ben dorstig, het is alsof ik geen water kan vinden.”

Tijdens Record Store Day doet Blaudzun drie instores (in zijn woonplaats Amersfoort, in Venlo en in Arnhem) en verschijnt er dus een gelimiteerde release van Promises of No Man’s Land. “Het is een dubbele 10”, laat Sigmond trots weten. “Het is misschien wel de mooiste van alle verschillende No Man’s Land releases. Het is net een boekje, je doet hem open. Je moet soms keuzes maken in het artwork. Nu zitten de teksten middenin de klaphoes en ze zijn ook beter te lezen dan op de cd denk ik.” De nieuwe release heeft ook een iets andere track listing dan de cd. “In de oorspronkelijke volgorde vond ik de manier waarop kant C en D startten geen tof begin”, legt Sigmond uit. “Als je een plaat omdraait, moet die meteen met een track beginnen die je pakt. Sowieso vind ik 10”een mooi formaat. Uiteraard op 45 toeren, de mooiste kwaliteit volgens de die-hard vinyl-liefhebber.”

Tussen de lijst met circa 270 gelimiteerde releases zitten er ook een aantal waar Sigmond zeker naar uit gaat kijken. “Ik doe drie instores en dan heb ik meestal wel vijf minuten de tijd om door de bakken te graven. Je komt altijd wel wat tegen, ook tussen de platen die niet speciaal voor Record Store Day zijn.” De volgende RSD releases staan op Sigmonds lijstje.

Charlotte Gainsbourg - Hey Joe Ft. Beck (+ Sebastian Remix)
“Deze track van haar ken ik al, hij is ook op YouTube te vinden. Hij is volgens mij geproduceerd door Beck, die eerder ook een album van haar heeft geproduceerd. Misschien is het wel één van de outtakes. Die geile stem in combinatie met de productie vind ik fantastisch. Ook in de remix van Sebastian ben ik geïnteresseerd. Hiervoor ga ik zeker in de bakken kijken. Maar in welke zaak liggen ze hè, dat is bij Record Store Day natuurlijk wel de vraag.”

The Field - From Here We Go Sublime (RSD 2014 Release) (2lp+Cd)
Sigmonds tweede keuze is From Here We Go Sublime van The Field. “Dit is een dubbele 12”, ik heb het album nog niet op vinyl. Het is sobere dance die heel goed op feestjes werkt. De nummers hebben iets heel beklemmends, en goede sounds ook.”

Metronomy - Love Letters (Soulwax Remix) (Etched 12i)
Ook naar deze versie van Metronomy’s Love Letters gaat Blaudzun op zoek. “Hij heeft een Soulwax-remix als B-kant en daar ben ik heel benieuwd naar. Wat zij doen volg ik nauwgezet en het is bijna altijd raak. Love Letters is een liedje van nu met een echo naar de jaren zeventig.”

R.E.M. – Unplugged
“Die R.E.M.-plaat lijkt me wel interessant, maar ik zou hem niet ongezien kopen. Ik was eigenlijk al weer vergeten dat ze een MTV Unplugged sessie hadden gedaan.” Sigmond checkt het meteen even op zijn laptop en stelt het oordeel bij: “Ze hebben in 1991 een sessie gedaan en in 2001 nog een keer. Op de eerste twee platen staat de eerste en op de andere de tweede. Dat ziet er toch wel vet uit. En een mooie hoes ook, ik ben altijd heel gevoelig voor mooie hoezen.“

Te zien: 

Blaudzun tijdens Record Store Day 2014, zaterdag 19 april 2014, @ Velvet Music, Amersfoort (10.40 uur); Sounds, Venlo (14.15 uur); Kroese, Arnhem (17.00 uur)

Blaudzun speelt dit voorjaar op verschillende festivals, waaronder festival deBeschaving, zaterdag 5 juli 2014 @ Botanische Tuinen, Utrecht 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht