Vier bands op Hollandse Nieuwe-podium van 3voor12 in EKKO

Speciale programmering tijdens Utrechtse Popronde bekend

Tekst: Iris van Korven ,

3voor12 en EKKO hebben de handen wederom ineengeslagen voor de programmering van de Popronde. Los van de verschillende kroegjes, galeries en ateliers die op 17 oktober muzikale acts uit alle uithoeken van Nederland ontvangen, heeft ook poppodium EKKO een speciaal programma samengesteld. The Future’s Dust, Suit and Tie Johns, Twin Shades en Kleinindustrie maken daar diezelfde donderdag achtereenvolgens hun opwachting op het Hollandse Nieuwe-podium.

The Future’s Dust klinkt eigenlijk wel een beetje zoals de naam doet vermoeden. Van flink wat galm, diepe bassen en ijle gitaren is het vijftal uit Leeuwarden namelijk niet vies. Dankzij de minimalistische elementen in hun muziek en het gebruik van ambient-achtige synths is de vergelijking met The XX bijna onvermijdelijk, maar The Future’s Dust gaat op haar in september te verschijnen debuut-EP Marrakech ongetwijfeld bewijzen dat die verwijzing naar hun Londense collega’s over een tijdje niet meer nodig is.

Suit and Tie Johns bracht onlangs zijn debuutalbum PAUL uit. De Nijmeegse band, die zich toelegt op een combinatie van psychedelische garage, disco en blues met een verslavende groove, zorgen dat er niemand stilstaat tijdens hun optredens. Als toeschouwer wil je dat eigenlijk ook helemaal niet, zo ervoeren we al op de Club 3voor12/Utrecht van juni.

De formatie Twin Shades bestaat nog maar een jaar, maar heeft nu al het podium gedeeld met onder meer Allah-Las en Jacco Gardner. Weer die sixties-invloeden, weer dat ongrijpbare psychedelische geneuzel? Toegegeven, als opkomende band hadden ze het in ‘hun’ genre niet beter kunnen treffen als het op timing aankomt. Let wel: Twin Shades sleurt zijn publiek mee in zeeën van reverb, maar zorgt er in tegenstelling tot veel vergelijkbare acts wél voor dat men het hoofd boven water weet te houden.

Noiserocktrio Kleinindustrie is de vierde act die zijn opwachting maakt op het Hollandse Nieuwe-podium tijdens de Utrechtse Popronde. Even grillig als onvoorspelbaar grijpt Kleinindustrie je bij de strot, om je vervolgens niet meer los te laten. De Amsterdammers waren in december nog 2012 in Utrecht voor Le Mini Who? en doken niet veel later weer de oefenruimte in. Wat voor ontwikkelingen zich daar hebben voorgedaan zal op 17 oktober in EKKO blijken.

De Popronde gaat op 12 september van start in Nijmegen en doet dit jaar 29 verschillende steden aan. Het volledige programma van de Popronde Utrecht wordt binnenkort bekendgemaakt.

Te zien: Utrechtse Popronde met The Future’s Dust, Suit and Tie Johns, Twin Shades en Kleinindustrie, donderdag 17 oktober 2013 @ EKKO, Utrecht