Popronde Utrecht: de tips van de redactie

Zes bands waar je donderdag niet omheen kunt

Tekst: Kelly Leeuwis, Iris van Korven, Marije Rademaker ,

Donderdagavond mogen we allemaal weer de stad door struinen op zoek naar veelbelovende acts. Popronde heeft al een aantal steden aangedaan en deze week is ook Utrecht dan eindelijk aan de beurt. Deze zes acts mag je volgens ons echt niet missen, dus zorg dat je donderdag je fiets paraat hebt om de stad door te racen.

Suit and Tie Johns
Voor een flinke dosis psychedelische garageblues kun je tijdens Popronde Utrecht het best terecht bij Suit and Tie Johns. Dit Nijmeegse trio sierde in maart nog de poster van de Club 3voor12/Utrecht. Nu zijn ze een van de Hollandse Nieuwe-bands. Hun gruizige sound bevat onvoorspelbare wendingen die je verdwaasd achterlaten. Denk aan de sixties van Them en Velvet Underground en vergeet het verknipte disco-element niet.
Waar: EKKO, 21.00 uur 

WOOT
Met plezier genibbeld aan de psychedelica van Suit and Tie Johns? Blijf dan vooral in die trip hangen door vervolgens naar het optreden van de Haagse band WOOT te gaan. Deze band pakte met zijn rauwe psychedelica eerder al de winst bij de Grote Prijs van Nederland 2011 en speelde onder andere op het prestigieuze SXSW. Met zijn sound eert WOOT de vuige kant van Jimi Hendrix en bij tijd en wijle doet de band je denken aan een Hammondloze The Doors.  
Waar: café Stathe, 23.00 uur

Lieve Bertha
Ze overnachtten al eens in een tentje hangend aan de Euromast en financierden hun meest recente EP via crowdfunding. Bovendien wonnen Koen Brouwer en Rens Polman in 2012 de publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland, hetgeen het singer-songwritersduo geen windeieren heeft gelegd. De liedjes van Lieve Bertha zijn bij vlagen mierzoet en theatraal, maar Koen en Rens komen vaak ook buitengewoon geestig en scherp uit de hoek. Van de knusse huiskamer gingen de twee plotseling naar de kleine zaal van Paradiso, waar eind september de tweede EP Er Moet Nog Een Meisje Bij werd gepresenteerd. Op 17 oktober mogen ze nog eens terug de huiskamersetting in, want dan verovert Lieve Bertha (meisjes)harten in Tastoe.
Waar: Tastoe, 21.30 uur 

Kleinindustrie
Kleinindustrie maakt tijdens de Utrechtse Popronde zijn opwachting op het Hollandse Nieuwe-podium in EKKO, waar het zijn publiek zoals gewoonlijk bij de strot zal grijpen met rauwe, directe noiserock. Kleinindustrie stond al op Le Mini Who? en Incubated, de zogenaamde zusjes van twee toonaangevende popmuziekfestivals van Nederland. En we mogen wel van geluk spreken dat de band de Utrechtse Popronde aandoet, want Kleinindustrie bestaat naast Amsterdammers ook uit Utrechters. De band wist in 2010 zelfs de titel te pakken bij de Utrecht Popprijs en de The Clash Of The Titans. Of Kleinindustrie op 17 oktober met nieuw materiaal op de proppen komt is maar de vraag, maar ook zonder laat Kleinindustrie ongetwijfeld weer veel indruk achter.
Waar: EKKO, 23:30 uur 

The Future’s Dust
De band die het Hollandse Nieuwe-podium in EKKO zal openen is The Future’s Dust. Bij deze vijfkoppige band kun je de avond starten met galmende zang, diepe baslijnen en suizende synths. Het vijftal stond eerder dit jaar op Le Mini Who? en zorgde daar voor een compleet stil en aandachtig luisterend Kapitaal. Dit jaar was de band zelfs te zien op ITGWO, waarover 3voor12 schreef: “Alles klopt bij The Future’s Dust”. Van deze muzikanten zullen we vast nog veel meer horen, maar eerst kun je ze nog in intieme setting bij Popronde bewonderen.
Waar: EKKO, 20.00 uur 

Long Conversations
Zanger en gitarist Olaf Caarls van Long Conversations kondige een tijdje geleden aan dat er een nieuw album aan zou komen en die is er nu bijna. Vijf jaar geleden stond hij nog in de finale van De Grote Prijs en won deze ook. Nu staat er een mooie, uit vrienden bestaande band om Olaf heen, die ook op het album te horen zijn. Het genre zou je kunnen scharen tussen folk en indie, maar met trombone in de bezetting zet de band een heel eigen geluid neer. ‘s Middags zal Long Conversations al in de Plato staan, in welke bezetting is de vraag. Ook met alleen gitaar en zang komt Long Conversations namelijk goed uit de verf, dat is al eerder gebleken tijdens bijvoorbeeld Le Mini Who?.
Waar: Plato, 16.30 uur en Bastaard, 20.45 uur 

Te zien: Popronde Utrecht, donderdag 17 oktober 2013 @ diverse locaties in Utrecht.
Entree: gratis