Hamertje Tik krijgt masterclass van Arts The Beatdoctor

Utrechtse elektronicaproducer zocht hulp bij het maken van nieuwe EP

Tekst: Menno de Meester / Foto's: Stefanie Tan ,

Joris Feiertag begon op zijn elfde met drummen, maar heeft altijd een voorliefde voor elektronische muziek gehad. Op het conservatorium in Amsterdam werd hem aangeraden meer in de elektronica te duiken. Nu integreert hij zijn drumskills met elektronica onder de naam Hamertje Tik. Bij het maken van zijn nieuwe EP en liveshow zocht hij iemand die hem meer kon leren over muziekproductie. Via Stichting Habek kwam hij in contact met Bas Vermolen, beter bekend als Arts The Beatdoctor. Ze zijn in oktober allebei te zien bij het Amsterdam Dance Event.

“Ik ben aan het conservatorium in Amsterdam drums gaan studeren. Ik ben daar in de eerste klas wel wakker geschud. Ik was altijd heel braaf, nog steeds wel. De leraar zei ‘Laat eens wat meer zien!’. Ik dacht altijd dat elektronische muziek niet thuishoorde op het conservatorium. Het is juist een hele open opleiding, maar ik dacht dat ik gewoon moest drummen. Twee jaar geleden ben ik afgestudeerd. Nu drum ik bij Kraak & Smaak en ga ik mee op tour in het buitenland. Zo gaan we naar Hamburg en Rusland. Van mijn shows met Kraak & Smaak en daarnaast Hans Dulfer kan ik wel leven. Ook geef ik nog een dag drumles.”

In de tijd die Joris overhoudt, richt hij zich op Hamertje Tik, een elektronicaproject in de stijl van Mount Kimbie, James Blake en SBTRKT. “Nu luister ik veel Gold Panda. En ik check veel Nederlandse gasten, zoals Julien Mier en Arts The Beatdoctor. Elektronica is nu wel het meest open genre.”

Herinner je je eerste optreden nog met Hamertje Tik?
“Mijn eerste optreden was in Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam. Mijn vader en mijn moeder waren erbij, dat was heel leuk. Maar ik werd zo zenuwachtig dat ik kramp in mijn vingers kreeg. Toen kon ik het laatste nummer niet doen. Dat vond iedereen heel jammer. Ik liep het publiek in en ontspande mijn hand weer. Toen heb ik toch alsnog een toegift gedaan. Veel producers willen nu ook meer live-elementen in hun optredens verwerken, zoals Mount Kimbie. Uiteindelijk, als Hamertje Tik echt groot is, wil ik ook met zo’n hele band optreden. Nu sta ik live altijd in mijn eentje. Soms is dat niet leuk. De ene keer werkt het heel goed, dan is het echt heel tof. Maar als het een keer niet werkt, dan voel ik me wel echt naakt. Als ik met een band zit te spelen, dan zit ik ergens achter, dan is het wel oké, en kan ik lol hebben met anderen.”

Bij je Hamertje Tik-shows drum je zelf. Dat combineer je met Ableton live op je laptop en live-synths.
“Ik ben nog een beetje aan het zoeken. Ik ga voor Amsterdam Dance Event een nieuwe live-show in elkaar zetten. Ik ben meer dingen uit de tracks aan het halen, bijvoorbeeld dat ik de hele beat live speel. Ik sample ook live mijn zang met effecten erbij. Dat leer ik nu ook veel van Bas. Vroeger droeg ik altijd een wit pak. Dat werd ik op een gegeven moment zat. Het werd echt een verplichting. Het publiek begreep niet wat ik aan het doen was. Dan kwam er iemand naar me toe, ‘Heb je ook reggaeton?’. Dan denken ze dat je een dj bent, ze snappen het niet met dat drummen. Dat was ik zat en wilde wel wat nieuws proberen. Ik vind het visuele aspect van acts als Daft Punk en Deadmau5 erg gaaf. Ik wilde meer opvallen. VJ Michelle van Mil heeft nu voor mij alle artwork gemaakt. Zij had het idee om iets met blacklights te doen. Nu ga ik optreden in een skelettenpak, met visuals erbij, zoals ook te zien is in de clip van 'Get 'm'."

“Ik droeg een zwart shirt met botjes erop getaped, ik had een masker op, ik zag niks. Alles zat half vast. Op een gegeven moment zei ik: ‘Volgens mij is m’n been eraf gevallen.’ Nu gaat een kledingontwerpster de botten op het pak vast naaien. Dat moet heel vet worden.”

Hoe ben je bij de masterclass met Arts terecht gekomen?
“Ik had het gevoel dat ik meer les nodig had. Drummen gaat wel, dat doe ik al heel lang. Ik heb op het conservatorium wel productieles gehad, maar wilde meer weten. Ik ging een beetje om me heen kijken. Nu woon ik weer in Utrecht en Bas woont hier ook. Ik heb hem gemaild en hij zei dat ik het via stichting Habek kon proberen. Ik heb nu zes lessen van hem gehad. Het is heel goed geregeld. Ik wilde vooral weten hoe hij het zelf deed, of hij alles samplede of alles opnam. Hij weet echt alles, hij heeft zoveel kennis. Hij heeft synthesizers toegelicht en uitgelegd hoe hij met samples omgaat.”

Bas heeft al eerder Boom Boom Du Terre, Astroposer, Sneaze, Oby Nine op weg geholpen met masterclasses, onder meer in het vormen van hun live-shows. We spreken Bas bij de laatste masterclass: “Joris was al begonnen aan zijn eigen tracks, maar nog op zoek naar wat het uiteindelijk zou worden. Daarnaast was het heel praktisch, ‘dit geluidje wil niet helemaal’, ‘werkt dit arrangement?’”

De EP is erg divers geworden.
Joris: “Sommige mensen zeggen dat er niet echt één geluid is. Dat vind ik wel vervelend. Ik heb ook wat meer akoestische nummers, met strijkers erbij. Dat kan moeilijker zijn om te plaatsen. Maar ík heb het allemaal gemaakt. Voor mij voelt het wel als één ding.” Bas raadde hem aan een paar nummers te laten vallen voor deze EP: “Hij moest iets minder proberen iedereen tevreden te stellen, meer een eigen ding te doen. Nu heeft hij de housetracks eruit gegooid. We gaan in deze laatste les een eerste aanzet tot de live-show maken.”

Joris, zijn er nog andere artiesten met wie je graag wil samenwerken?
“Ja, ik vind Baskerville heel vet. Daar heb ik wel contact mee. Ik stuur Kraak & Smaak heel vaak nummers op. Ik zou het heel leuk vinden om een keer iets Julien Mier te doen. Ik zou wel eens bij hem langs willen gaan. En Jameszoo. Dat is ook echt bizar, maar wel van wereldniveau.” Wanneer de nieuwe EP van Hamertje Tik precies verschijnt, is nog onduidelijk. De tracks die hij heeft laten horen klonken veelbelovend, dus het zal vast niet lang meer duren. Joris heeft het begeleidingstraject van Arts The Beatdoctor keurig doorlopen. Bas: “Dit is goed getimed, de EP is precies af.” Joris: “Ik zei toch dat ik braaf was?”

Te zien:
- Hamertje Tik, Amsterdam Dance Event, Café Cox Amsterdam, Amsterdam, donderdag 17 oktober
- Arts The Beatdoctor, Amsterdam Dance Event, Winston Kingdom, Amsterdam, donderdag 17 oktober
- Hamertje Tik, No Man’s Land, Spiegelbar Tivoli Utrecht, vrijdag 7 november
- Hamertje Tik, I Am The City, De Kelder Amersfoort, vrijdag 8 november