Counter Jib over de nummers op de Secret Showroom EP

“Wat willen we nou eigenlijk?”

Tekst en foto's: Daniel de Boer ,

Counter Jib was de 3voor12/Utrecht Selecteert van september. De band van Rolof Groothoff, Wouter de Graaf en Florian Wolff brengt op 24 oktober de eerste EP Secret Showroom uit en presenteert deze diezelfde avond in eetcafé en popodium Stathe. Op de vraag waar het drietal het in aanloop naar de EP-release over wil hebben, antwoorden ze simpel: "Wat willen we nou eigenlijk met deze EP?" We namen een kijkje achter de nummers op de EP.

"Het eerste wapenfeit", omschrijft de de band de EP, die vijf tracks heeft en in rap tempo is ontstaan. Begin 2013 begon de band en nog geen half jaar later stond de band in de studio. De EP is gecreëerd om eens "beukende sloopkogelmuziek" te maken. Hoewel het misschien lijkt alsof de inspiratie voor de nummers voornamelijk vanuit frustratie en duisternis voortkomen, wil de band duidelijk maken dat Secret Showroom vooral de hoop, de uiting en de troost tegen deze frustratie en duisternis moet zijn. "Het is bedoeld als zalf voor de ziel", zowel voor de luisteraar als voor de band zelf. De nummers voor Secret Showroom zijn voornamelijk ter plekke, tijdens het repeteren, ontstaan. Vanuit de muziek en de melodie kwam de tekst, en perfectioneerde de band de tracks.
 
Het nummer ‘Dissonance’ werd als eerste geschreven. Belangrijk bij deze track is dat de tekst, ondanks de autobiografische betekenis voor Florian Wolff, voor een breed publiek herkenbaar moet zijn. Wolff vertelt gevoelig over de tegenstrijdigheden tussen hem en zijn vorige liefde, maar de track staat ook voor wrijving tussen vrienden, familie, mensen en de maatschappij. "Soms passen mensen met hun meningen en/of beslissingen niet zo goed bij elkaar. Tussen jou en mij botert het niet zo goed, dus ga weg." Duidelijke taal.
 
De track die als tweede is gecreëerd is ‘Succubus’, wat staat voor een vrouwelijke demoon. "Het gaat over het allerslechtste wat in mensen naar boven kan komen." Het live spelen van deze track maakt echt iets los bij de bandleden. Het bindt de band en er komen sterke oergevoelens naar boven. "Het is de donkere kant in jezelf, die iedereen heeft, wat ons bindt. Bij elkaar kunnen we deze kant respecteren en gestalte geven."
 
‘Never Good Enough’ was een liedje dat al tijden op de plank lag bij Wolff. "The ghost called mediocre", vertelt de band, "is dat kritische stemmetje in jezelf dat jouw eigen ontwikkeling in de weg zit." Na herhaaldelijk doorvragen over wat de persoonlijke kritische stemmetjes van de bandleden dan mogen zijn, antwoordt Wouter de Graaf uiteindelijk: "Als we een concreet voorbeeld zouden geven, doen we het nummer teveel af. Iedereen kent het, niet alleen wij. Iedereen ervaart dat op zijn of haar eigen manier." Het uitdrijven van onzekerheid is de gedachte achter ‘Never Good Enough’.
 
De vierde track die de band schreef was ‘Where You Gonna Run’, een nummer dat zichzelf liet maken. Een rock, een riff en de gesproken zang van Wolff en het nummer ontstond. Uiteindelijk is het een maatschappelijk beladen, kritische track met een link naar het gebrek aan naastenliefde. "Het is de vloek van ons eigen bewustzijn dat deze track inspireerde. Dat we ons bewust zijn van veel shit die in de wereld aan de gang is. Een wake-up call voor de slapende mens, het hoopvolle antwoord op de 'ignorance is bliss'-gedachte."
 
‘The Heat Of The Moment’ is de meest fantasierijke track van de EP. "Als ik mijn ogen hierbij sluit zie ik een gast rijden in zijn deathcar, die meisjes oppikt waar het in de bijrijderstoel niet helemaal goed mee afloopt. Zoals in de film Death Proof, van Tarantino.", vertelt Wolff. "Soms zie ik mensen zo naar de klote gaan, maar ze denken er wel mee weg te kunnen komen. Uiteindelijk pakt het je toch, van je eigen spijt kom je nooit weg. Dit nummer is de mannelijke demoon. Een entiteit die daar gebruik van maakt. En ondanks de spijt, verkloten de mensen het de volgende keer gewoon weer."
 
Donderdag 24 oktober gaan de deuren van Stathe in Utrecht om 21.00 uur open voor de presentatie van Secret Showroom. De aanvang is om 21.30 uur. Je kunt erbij zijn door een mail te sturen naar info@counterjib.com. Een leuk feit is dat de band My Blue Van het voorprogramma verzorgt. Deze band inspireerde Wolff, De Graaf en Groothoff om samen te gaan spelen.
 

Te zien: Counter Jib, releaseshow Secret Showroom EP, donderdag 24 oktober 2013 @ eetcafé en poppodium Stathe Utrecht