#LGW13: Le Guess Who?-editie Club 3voor12/Utrecht: duister, poppy en bezwerend

Opener Unterwelten en afsluiting Atlantis maken een hypnotiserende cirkel rond

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Wijgert-Jan van As ,

Het is een mooie traditie geworden; onze maandelijkse showcase-avond Club 3voor12/Utrecht is tijdens Le Guess Who? een podium voor Nederlandse acts die ooit op een Hollandse Nieuwe-compilatie hebben gestaan. Daarmee geven Tivoli, 3voor12/Utrecht, Hollandse Nieuwe en dB’s aanstormend en al gearriveerd talent een plek binnen de mooie programmering van Le Guess Who? Dit jaar staan twee acts uit Utrecht op het podium: Unterwelten en Atlantis. Daarnaast maken Nouveau Vélo en Twin Shades hun opwachting.

Komen de wijzen uit het Oosten? Deze uitspraak is op meerdere manieren van toepassing op het optreden van Unterwelten, het nieuwe project van de van Solo bekende Michiel Flamman. Flammans gezicht gaat bijna het hele optreden grotendeels verborgen achter een soort hoofddoek die tot rond zijn schouders reikt, als ware hij een Oosterse prins. Zijn nieuwe album is tot stand gekomen in Berlijn, een plek die ruim 600 kilometer oostenlijk ligt ten opzichte van voormalige thuisbasis Utrecht. Als de show van vanavond kenmerkend is - de band heeft nog maar een paar keer gerepeteerd - dan is het nieuwe werk duister met veel drones, sfeer en het hypnotiserende van Krautrock. Door de sterke band (dubbele drums, twee gitaristen en een toetsenist/gitarist) laat Flamman zich in bijna alle nummers opzwepen naar een heftige climax. Unterwelten is een categorische breuk met Flammans Solo-verleden maar vooral een bijzondere, spannende stap die nieuwsgierig maakt naar meer.
 

Met de EP Daze heeft Nouveau Vélo heeft afgelopen jaar voor een behoorlijke rimpeling in de Nederlandse indievijver gezorgd. Tijdens Le Mini Who? in mei kregen we al te horen waartoe het trio in staat is, vanavond zet de band uit Helmond weer een volgende stapje op de festivalladder. De staande drummer/zanger zorgt met snare en tom voor een bijzonder effectieve basis waar de bassist haast huppelend over heen speelt. Opvallendste bandlid is echter gitarist Niek Leenders. Hij is niet alleen bijzonder vaardig maar zorgt met zijn gevarieerde spel ook voor de diepgang in het geluid van Nouveau Vélo. Dat geluid heeft wel wat weg van een staalkaart van het Creation-label zonder daarbij gedateerd te zijn. Dat wordt vooral duidelijk wanneer zijn versterker na een paar nummers wat harder wordt gezet. Het niveau wordt niet gedurende het hele optreden in stand gehouden maar de nieuwe nummers klinken alweer veelbelovend.

Vorige maand maakte Twin Shades al indruk met het optredens in EKKO, tijdens de Utrechtse editie van de Popronde. Geen straf dus ook om de band in korte tijd nog een keer te zien. De mannen beheersen de combinatie van dansbare psychedelica en garagerock tot in de puntjes, en hebben daardoor al een sterke livereputatie opgebouwd die ze ook vanavond waarmaken. Op geen enkel moment is te zien dat dit eigenlijk nog maar jonge gastjes zijn. De urgentie was net iets minder dan het zinderende optreden in EKKO maar dat was misschien wel de spanning van een optreden op Le Guess Who?

Op de Club speelt elke band in principe een half uur. Atlantis vroeg meer speeltijd, en kreeg die ook. Met nummers die regelmatig de tien minuten overstijgen wordt het anders wel een karige set. Maar eigenlijk is één nummer al bijna genoeg om je mee te laten voeren in de bezwerende roes die het zestal onder leiding van Gilson Heitinga veroorzaakt. De band heeft geen medelijden met de achtergebleven bezoekers in de zaal en gaat er meteen vanaf het eerste nummer vol in. Met vier (bas)gitaren en een drummer zijn – zeker live – metal en postrock bepalend in de nummers, maar de toetsenist zorgt ervoor dat het erg gelaagde geluid nog meer diepte krijgt. De band is vooral gefocust op het eigen spel – concentratie en ingehouden agressie wisselen elkaar af – maar de afstand die daardoor ontstaat werkt versterkend op een intense live-ervaring. Het randje was voor sommige mensen zeker te scherp, maar – masochistisch als wij zijn – wij vonden het alleen maar fijn om ons eraan te snijden. We kijken nu al uit naar een langer optreden, ergens in deze provincie.
 
Gezien: Le Guess Who?-editie van Club 3voor12/Utrecht met Underwelten, Nouveau Vélo, Twin Shades en Atlantis, donderdag 28 november 2013 @ dB’s