Evil Genius Soundsystem komt met tweede album 'Volume 2' Evil Genius Soundsystem komt met tweede album 'Volume 2'

“Wat we hebben is duister, keihard en heeft impact”

, Tekst: Joris Postulart / Foto's: Joyce Brouwer

Evil Genius Soundsystem komt met tweede album 'Volume 2'

“Wat we hebben is duister, keihard en heeft impact”

Tekst: Joris Postulart / Foto's: Joyce Brouwer ,

Beatmakers Henning, Jeejaa, City Lights en Jaystar hebben ieder een eigen carrière, maar komen gezamenlijk als Evil Genius Soundsystem met 'Volume 2' alweer met een tweede plaat op de proppen. 3voor12/Utrecht sprak de Amersfoorters City Lights en Jaystar op een terras in het centrum van de keistad, over samenwerken, inspireren en obscure hiphop.

City Lights, Jaap voor ingewijden en met zijn 20 jaar de jongste van het stel, bracht in 2011 het soloalbum 'Winter All Year' uit. Sinds kort mag hij zich live-dj van Eva Simons noemen. Jaystar (Joeri) bouwde in de lokale hiphopscene een flinke naam op door samenwerkingen met onder andere Steen, DiceCream en Ogri Ai. Ook Henning en Jeejaa, die Evil Genius Soundsystem completeren, hebben hun handen vol aan eigen projecten: Henning werkt met Sticks en andere Fakkelteitgroep-leden, Jeejaa bracht onlangs het album 'Suitcase' uit. Waar haalt het kwartet überhaupt de tijd vandaan om deze plaat te maken? Joeri: “We zijn alle vier gewoon producers, beatmakers zoals dat dan heet, en werken individueel aan onze eigen losse projecten in de hiphop. Toch leek het ons gaaf om eens met z'n vieren een instrumentale plaat te maken. Een echte luisterplaat, in principe.”

Jaap, die nu een jaar of vijf bezig is met zijn muziek, vertelt over het ontstaan van Evil Genius Soundsystem: “De jongens uit Arnhem (Henning en Jeejaa, red.) kwamen naar Amersfoort om te chillen, wodka te drinken en muziek aan elkaar te laten horen. Er ontstond gewoon een toffe vibe tussen ons vieren. Ik vond het echt inspirerend dat iedereen echt zijn eigen manier muziek maakt. Het voelt ook alsof er een soort competitie is, die ons tot uitersten drijft.” Joeri vult zijn jongere maat aan: “Precies, competitie. Die was er ook tijdens het maken van de eerste plaat. We hebben een paar momentjes gehad waar de de tracklist al compleet hadden, maar één iemand bij het horen van het totaal opstond en er weer keihard met een nieuwe track of mix overheen ging.”

Volume 2
Op 'Volume 2' zijn twaalf instrumentale tracks te horen, die ondanks de verscheidenheid aan stijlen toch als een geheel weten over te komen. City Lights houdt van eighties synthesizers, Jaystar van de “gekke geluidjes en trommeltjes”, Henning van de “G-funk west coast sound” en Jeejaa gaat voor de meer soulvolle beat. Het album verveelt nergens, heeft rustpunten en climaxen en zorgt voor een half uur meeknikken op de beat. Het viertal werkt voor dit project naar elkaar toe, inspireert elkaar. Jaap: “Soms komt er iemand aanzetten met een hele obscure hiphopplaat, die niemand eigenlijk kent. Dat vind ik gaaf, nieuwe dingen ontdekken op stoffige vinylplaten. Het zijn vaak pareltjes.” Jaystar: “We werken allemaal een beetje buiten ons kader voor Evil Genius Soundsystem, proberen elkaar te vinden. Het lijkt me te gek dat een keer naar live te kunnen vertalen, een soort knip-en-plak-synthesizer live-ervaring. Het is niet echt dansmuziek. Als rappers of vocalisten ermee willen werken, staan we daar natuurlijk ook voor open.”

11 mei is er in Miles in Amersfoort de releaseparty van 'Volume 2'. Wat kunnen we daar verwachten? Jaap: “Wat we hebben is duister, keihard en heeft, hopelijk, impact. We gaan gewoon een tof feestje bouwen en de vibe proberen over te brengen. De tent slopen!” Joeri: “11 mei gaan we alle vier een dj-set doen. Eigenlijk maken we met Evil Genius Soundsystem muziek voor mensen die wat beter naar muziek luisteren. Niet elk nummer is geschikt voor live. Het is een moeilijke stijl, maar ook hetgeen waar we ons mee willen onderscheiden.”

Te zien: 11 mei 2013, Evil Genius Soundsystem – 'Volume 2' albumrelease, met Jaystar, City Lights, Henning en Jeejaa @ Miles, Amersfoort

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht