RASA wil eigen podium behouden RASA wil eigen podium behouden

Utrechts wereldmuziekpodium legt zich niet neer bij subsidiekorting van vijf ton

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

RASA wil eigen podium behouden

Utrechts wereldmuziekpodium legt zich niet neer bij subsidiekorting van vijf ton

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

RASA legt zich niet neer bij de korting van vijf ton op de gemeentelijke subsidie die vanaf 2017 in zou moeten gaan. Ook verzet het podium voor wereldmuziek en dans zich tegen de suggestie van cultuurwethouder Frits Lintmeijer om RASA op te laten gaan in TivoliVredenburg. De korting op de subsidie betekent niet alleen het einde als podium, maar leidt volgens RASA ook tot een gat in het fijnmazige muzieknetwerk van Utrecht en het einde van de avontuurlijke wereldmuziek in Utrecht en Nederland.

Uit de voorjaarsnota blijkt dat de gemeente Utrecht vanaf 2017 vijf ton in mindering wil brengen op de subsidie van wereldmuziekpodium RASA, een korting van tweederde op het huidige jaarlijkse bedrag van 750.000 euro. Daarnaast vertelde Lintmeijer tijdens een rondleiding door het in aanbouw zijnde TivoliVredenburg dat hij wil dat ook RASA daar in de toekomst in opgaat. "We zijn in gesprek of de organisatie op termijn hierheen komt. RASA zou prima in de cross-over of jazz-zaal kunnen programmeren." De resterende 250.000 euro kan RASA dan volgens de bewindvoerder volledig voor de programmering aanwenden. Definitief is dit nog niet want Lintmeijer wil eerst de organisatie van TivoliVredenburg optuigen en dan verder kijken. "Maar ik heb twee jaar geleden al gezegd dat ze er rekening mee moeten houden."

RASA voelt daar volgens een bericht van directeur Tamara de Bruijn op de eigen website weinig voor. Het podium geeft aan onderdeel te zijn van een fijnmazig muzieknetwerk in de stad Utrecht, en voor wereldmuziek en avontuurlijke muziek een vergelijkbare functie te vervullen als EKKO en Tivoli de Helling voor pop en alternatieve muziek: die van aanjagers en doorstroompodia. Die functie kan het als onderdeel van het nieuwe TivoliVredenburg niet realiseren. Het nieuwe muziekverzamelgebouw “dient gevoed te worden” vanuit het fijnmazige netwerk waar RASA nu deel van uitmaakt. Daarbij wijst RASA ook op de unieke plek die het als enige nog gespecialiseerde wereldmuziekpodium van Nederland met wereldwijde tentakels inneemt binnen het muzieknetwerk. “Een eigen podium, dat onafhankelijk, flexibel en slagvaardig kan en zelfs móet opereren, levert Utrecht uiteindelijk niet alleen inhoudelijk, maar ook financieel meer op”, volgens De Bruijn. Samenwerking met het nieuwe TivoliVredenburg gaat RASA niet uit de weg en het podium wil daar graag verder over praten wanneer er een gesprekspartner is bij TivoliVredenburg.

Ook Tivoli voelt er niets voor dat RASA opgaat in het nieuwe TivoliVredenburg, zo liet Tivoli-bestuursvoorziter Barry de Vos eerder al aan 3voor12 weten: "Wij hebben een heel duidelijk contract met de gemeente en die kan daar niet zomaar iets aan veranderen. Ik verwacht ook dat de gemeente zich strikt aan dat contract houdt en ga er niet vanuit dat ze voornemens zijn dat contract te verbreken."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht