De Parade biedt theater en muziek of gewoon allebei De Parade biedt theater en muziek of gewoon allebei

Een selectie van de voorstellingen met (pop)muziek

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: IAMKAT

De Parade biedt theater en muziek of gewoon allebei

Een selectie van de voorstellingen met (pop)muziek

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto: IAMKAT ,

Het lijkt wel of de zomer heeft gewacht tot de Parade Utrecht aan zou doen. Vanaf vrijdag 19 juli is het Moreelsepark in elk geval weer voor twee weken de uitvalsbasis voor het reizende theaterfestival. Hoewel het altijd leuk is om nieuwe dingen te ontdekken kijken we als 3voor12/Utrecht uiteraard met speciale aandacht naar (pop)muziek. We hebben een aantal voorstellingen geselecteerd waarin muziek een belangrijke rol speelt. Daarnaast hebben we op een rij gezet wie op welke dag de gratis toegankelijke optredens verzorgt waarmee het Parade-programma elke avond rond 23.00 afsluit.

Torre Florim en Roos Rebergen - De Tweede Speeldoos
Wanneer: 28 juli t/m 30 juli
In 2009 maakten Torre Florim (frontman van De Staat) en Roos Rebergen (Roosbeef) een uitstekend ontvangen EP onder de naam De Speeldoos. In april is De Tweede Speeldoos uitgekomen. Voor de Tweede Speeldoos hebben Rebergen en Florim gesprekken gevoerd met een toneelgroep met verstandelijk beperkte acteurs. Na een voorjaarstour staan ze nu op de Parade.

Project Wildeman - Woekerpolis
Wanneer: 27 t/m 30 juli
In Project Wildeman spelen onder anderen Milan Mes (The Benelux) en Robin Block. Met Woekerpolis brengen ze “een energieke voorstelling over de Wildeman in de moderne stadsjungle. Vier bezeten klerken klampen zich uit alle macht vast aan hun haperende machines. Woordsalvo’s schieten als een mitrailleur over loeistrakke trommelroffels. Crisismanagers doen hun rondedans door een slagveld van stekkers en draden. Project Wildeman creëert een taal voor de zintuigen.”

Frans van Deursen & Bob Fosko: The Louvin Brothers - Live From Hell
Wanneer: 22 t/m 27 juli
Hier kijken we erg naar uit. Allereerst door de betrokkenen. De teksten zijn van acteur, zanger, schrijver en componist Frans van Deursen, de muzikale leiding heeft Wouter Planteijdt (Sjako! en nog veel meer), en Tom de Ket regisseert. Van Deursen speelt zelf, samen met Bob Fosko (o.a. De Raggende Manne). Ook het verhaal belooft veel goeds: “Charley en Ira Louvin vormden ooit een illuster country&western-duo. Ze zijn al een tijdje dood. Brave Charley heeft een stoeltje in de hemel, no good Ira suddert in de hel. Elke zondag daalt Charley af om met broerlief op te treden voor de Verdoemde Zielen. Samen zingen is hun lust en hun leven. Maar vanavond borrelt er oud hartzeer. En er staan nog wat schulden open… Met de zinderende evergreens 'Satan Regeert', 'Jij Stak Het Mes In Mijn Rug' en 'Gebed Ener Knielende Dronkelap'.”

Mondo Leone - M, Sleutel tot de code
Wanneer: 31 juli t/m 4 augustus
Utrechter Mondo Leone (Leon Giesen) is spoorzoeker, verhalenjager, muzikant en filmer. M, Sleutel tot de code is zijn nieuwe voorstelling. “In december 2012 werd op de televisie een nazidocument getoond. Een muziekstuk dat eigenlijk een gecodeerde schatkaart was die zou leiden naar honderd goudstaven en de diamanten van Hitler, de ‘Tranen van de Wolf’. Mondo Leone zag een detail dat iedereen over het hoofd heeft gezien en deed wat tot nu toe niemand gelukt is. Hij brak de code. Echt. In M vertelt hij wat hij ontdekt heeft.”

BLUSH - Bowie
Wanneer: 31 juli t/m 4 augustus
In maart kwam David Bowie voor het eerst sinds tijden met een nieuw album. Toeval of niet maar de drie jonge, ambitieuze performers BLUSH laten zich door hem inspireren: “Een avant-gardist die zijn tijd ver vooruit is. Dans, theater, muziek, rook, spiegels en uitbundige kostuums. Londen, Los Angeles en Berlijn. Drugs en alterego's. BLUSH brengt op geheel eigen wijze een vette portie glamrock naar de Parade.”

Bokke en de Bonkers - Fjonk
Wanneer: 19 t/m 23 juli
Xander Vrienten en Joost van Dijck speelden vorig weekend nog op Geinbeat als deel van de band Jett Rebel. Vanaf vrijdag staan ze samen met Ian Bok en Daniel de Vries als Bokke en de Bonkers op de Parade waar ze Fjonk spelen. “Fjonk gaat over de groove van het leven. De eeuwig stuwende baslijn van wat geweest is, wat is, en wat nog gaat komen. Het wordt gebracht in de gezongen verhalen traditie van het Bunder-Fries, dat ook voor een Hollander te verstaan is. Boer Bokke bezingt zijn leven met de dieren en de natuur op een boerderij midden in het natuurgebied het Skrok in Friesland. Als je van funk, poëzie en het boerenleven houdt is deze voorstelling misschien wat voor jou.”

Liveoptredens
Behalve deze combinaties tussen theater en muziek zijn er elke dag rond 23.00 uur ook gratis liveoptredens op de Parade. Bij het samenstellen van het overzicht valt op dat er helaas nogal wat dubbels in zitten ten opzichte van vorig jaar. Jammer, want de Parade-shows zijn ook voor nieuwe bands een manier om publiek op te bouwen. Er zijn echter ook een paar nieuwe namen. Op de eerste dag (vrijdag 19 juli), speelt Mariecke Borger, een veelbelovende singer-songwriter uit Ermelo. Begin maart presenteerde Rupert Blackman vol overgave zijn debuutalbum in EKKO, op maandag 22 juli staat hij op de Parade. Een dag (23 juli) later verzorgt Death Letters-gitarist Duende Ariza Lora een show met solomateriaal. Zondag 28 juli kun je naar singer-songwriter Daniel Versteegh, die net als Rupert Blackman ook in maart zijn debuutalbum presenteerde, maar dan in Tivoli de Helling. De feestelijke vooroorlogse blues en jazz van Maison du Malheur was ook vorig jaar al op de Parade te horen (en afgelopen weekend op Geinbeat) en past daar prima. Ze spelen op vrijdag 2 augustus.

Het volledige programma:
vrijdag 19 juli 2013: Mariecke Borger + Cirque Valentin
zaterdag 20 juli 2013: Blinky Palermo + Eddy’s Elektroshop
zondag 21 juli 2013: Susan Jane + Gerrit de Boer
maandag 22 juli 2013: Rupert Blackman + Tromp & McLachlan
dinsdag 23 juli 2013: Duende Ariza Lora + The Epstein
woensdag 24 juli 2013: Hertitage Blues Orchestra + Steye & The Bizonkid
donderdag 25 juli 2013: Het Tropies Trio + The Cosmic Carnival
vrijdag 26 juli 2013: De Dopegezinde gemeente + Page
zaterdag 27 juli 2013: Thee Corned Beat + Eddie’s Elektroshop
zondag 28 juli 2013: BJ Baartmans + Daniel Versteegh
maandag 29 juli 2013: Arthur Ebeling + Roos Blufpand
dinsdag 30 juli 2013: Het Tropies Trio + Rogier Pelgrim
woensdag 31 augustus 2013: Gerrit de Boer + Steye & The Bizonkid
donderdag 1 augustus 2013: Susan Jane + Tromp & McLachlan
vrijdag 2 augustus 2013: F + Maison du Malheur
zaterdag 3 augustus 2013: Eddie’s Elektroshop + Hidden Agenda
zondag 4 augustus 2013: VandeVenvanBommel + Eddie’s Elektro Shop

Te zien: de Parade, vrijdag 19 juli tot en met zondag 4 augustus 2013 @ Moreelsepark, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht