Weekagenda week 2

Pollination live, Holograms, Agent Side Grinder, Club 3voor12/Utrecht Nieuwsjaarsduik, Puurwerk

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Benieuwd hoeveel Utrechters dit weekend in Groningen bij Eurosonic Noorderslag zijn. Het mooie van zo’n festival is dat er ook een aantal bands Utrecht aan doet. Ze zijn immers toch in het land. Deze keer gaat het onder andere om Holograms en Girls Names (donderdag in EKKO) en Agent Side Grinder (zaterdag in Tivoli de Helling). Zondagmiddag staan er tijdens de gratis toegankelijke Nieuwjaarsduik-editie van Club 3voor12/Utrecht ook twee ES/NS-acts in een bijzondere setting: Sofie Letitre en The Pussywarmers.

Wat: Pollination live @ Parnassos
Wie: Mevrouw Tamara + Bird on the Wire
Wanneer: woensdag 9 januari 2013 (vanaf 20.00 uur)
Waar: Parnassos
Schade: € 5

Waarom:
De eerste Pollination@ParnassosLIVE-editie van 2013 en de negende in totaal. Op deze editie Nederlandstalige popliedjes van Mevrouw Tamara, die je misschien kent van de Beste Singer-songwriter van Nederland, maar zeker van haar optreden tijdens de Club van oktober. Ook op het programma staat het Amsterdamse Bird On The Wire. Met oude orgeltjes, accordeon, drums, gitaar en xylofoon maakt de band dromerige en melancholische luisterliedjes, soms vervreemdend, maar altijd sfeervol.

Wie: Holograms + Girls Names
Wat: (post-)punk + rammelpop
Wanneer: donderdag 10 januari 2013 (zaal 20.00 uur open)
Waar: EKKO
Schade: € 9 (Subbacultcha!-leden hebben gratis entree)
 
Waarom: Op donderdag kun je in EKKO een beetje Eurosonic meepakken in de vorm van Holgrams. Deze felle punkband uit Zweden is door The Guardian al vergeleken met The Ramones. Ze staan op de ES/NS-sampler van 3voor12. Behalve Holograms staat ook het Ierse Girls Names op het podium. In mei 2012 stonden ze met hun rammelpop al op de Le Guess Who? Mayday.


Wie: Agent Side Grinder + Zwarte Poëzie
Wat: darkwave + new wave
Wanneer: zaterdag 12 januari 2013
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 10

Waarom:
Het Zweedse Agent Side Grinder combineert het beste van Kraftwerk, Einstürzende Neubauten en het vroege werk van Depeche Mode tot een hypnotiserende vorm van darkwave. Om het geheel af te maken klinkt de zanger van Agent Side Grinder ook nog als Ian Curtis van Joy Division. Eén van de beste optredens van Summer Darkness 2012. Voor iedereen die dat heeft gemist nu een herkansing. In het voorprogramma staat het Utrechtse Zwarte Poëzie, dat deze winter een reeks optredens doet met naar het Nederlands vertaalde covers van Neue Deutsche Welle-klassiekers. In december is er een video uitgebracht van de Kraftwerk-cover 'Het Model'.

Wat: Club 3voor12/Utrecht Nieuwjaarsduik
Wie: Kern Revolutionaire Zaken, Purest of Pain, Sofie Letitre en The Pussywarmers and Réka
Wanneer: zondag 13 januari 2013 (vanaf 15.00 uur)
Waar: dB’s
Schade: gratis

Waarom:
Een normale editie van Club 3voor12/Utrecht is: op de laatste donderdag van de maand, ’s avonds, versterkt en de bands spelen op het podium (gekke zangers en gitaristen daargelaten). Eén keer in het jaar doen we het anders. Trouwe bezoekers weten inmiddels wat hen tijdens de Nieuwjaarsduik-editie van de Club te wachten staat. We vertellen niet alles, maar tijdens een matineevoorstelling op zondag spelen de bands zo min mogelijk versterkt. En we doen nog wat andere dingen om een zo intiem mogelijke setting te creëren. Voorgaande jaren waren onder andere Eefje de Visser, Lost Bear en John Coffey heel stil (niet te geloven hè). Dit jaar gaan Kern Revolutionaire Zaken (hiphop), Purest of Pain (metal), Sofie Letitre (singer-songwriter) en het 'Little Freak Circus Orchestra' The Pussywarmers. Die laatste twee staan dit weekend trouwens ook op Eurosonic Noorderslag, maar dan versterkt.

Wat: Puurwerk, laatste editie
Wie: Anne Broekman (Minus the Tiger) + Kevin Stunnenberg (Birth of Joy)
Wanneer: maandag 14 januari 2013 (vanaf 21.15 uur)
Waar: Hofman Café
Schade: gratis

Waarom:
Maandag 14 januari vindt al weer de laatste plaats van Puurwerk, een serie van vier avonden waarin zangers van bekende en onbekende Nederlandse bands worden uitgenodigd om zonder hun bands op te treden. Hun performance wordt uitgekleed tot enkel de zanger en zijn gitaar; volgens de organisatie de puurste vorm. In deze editie: Anne Broekman (Minus the Tiger) en Kevin Stunnenberg (Birth of Joy). Toegang is gratis. Het programma begint om 21.30 uur en is rond 23.00 uur afgelopen. Lees hier ons verslag van de tweede editie.