Nachtbrigade Winterparade houdt Amersfoort warm in donkere dagen

Mannen van Into The Woods en Minimaal Kabaal starten nieuw festival

Tekst: Joris Postulart ,

Het lijkt wel of de jongens van Nachtbrigade tegenwoordig achter elk feestje in Amersfoort zitten. Onder diverse namen en in wisselende samenstellingen zijn Nachtbrigadiers Paul Niezen en Siep en Sijmen Stronks onder andere betrokken bij de organisatie van Gluren Bij De Buren, Into The Woods (met Tim Hogenboom en Timo Spruitenburg), Minimaal Kabaal, de Bijzonder Epische Avond (BEA), de nieuwjaarsparty Op Je Sloffen en nu dus ook de Nachtbrigade Winterparade. Alles wat dit trio aanraakt lijkt in goud te veranderen. Het ligt zeker in de lijn der verwachting dat het winterse festival Winterparade uitverkocht gaat worden. Het belooft op zijn minst een bijzonder evenement te worden.

Organisator Paul Niezen van Nachtbrigade is zo vriendelijk om een flinke tip van de sluier te lichten over wat we op Winterparade kunnen verwachten. "We hebben met de Rohm & Haas-fabriek in Amersfoort weer een heerlijke locatie te pakken. De grote loods is natuurlijk fantastisch, maar we maken ook gebruik van de binnenplaats en buurman De Kelder. In april 2012 ging de Bijzonder Epische Avond (BEA) hier helemaal los."

Het ging indertijd inderdaad hard, met technonamen van grote klasse. Winterparade is echter veel meer dan een ordinair dancefeest en begint dan ook veel vroeger. Niezen vervolgt enthousiast: "Om zeven uur gaan we los. We hebben lange tafels, stamppot en troubadours, muzenzonen en singer-songwriters komen de vroege gasten vermaken. Na het eten is er de bierproeverij, uit glas! Denk aan Duvel en La Chouffe, het betere Belgische speciaalbier."
 
Vanaf een uur of tien worden de tafels aan de kant geschoven en kunnen de voetjes van de vloer. Naast grote nationale namen is er veel Utrechts en Amersfoorts talent te zien en te horen. De lokale scene wordt vertegenwoordigd door Dr. Kauffmann, Hauk 'n Baum, Torenwalt Kollektiv en Strye. "Deze acts hebben zich lokaal al bewezen, bijvoorbeeld met een gave set op Into The Woods," vertelt Niezen, die ook verantwoordelijk is voor de programmering.
"Ook van het Utrechtse Hülsken & Heuvel verwacht ik veel. Die gasten gaan echt hard." Op het grote podium verschijnen onder meer SHMLSS, die bijna iedere grote party in Nederland al aandeed, en Eerdhuizen, het alterego van Erick-E, die keiharde undergroundbeats draait. De afsluiter is DJ Gusztav, het pseudoniem waaronder Kees van Hondt, de koning van Lowlands, balkanbeats de zaal in slingert. Andere namen op het affiche zijn Cinnaman en Oliver Weiter.
 
De Nachtbrigade heeft zich ten doel gesteld om elke feestnacht in Amersfoort voortaan op te sieren met een fatsoenlijk feest, iets waar het de tweede stad van onze provincie tot voor kort eigenlijk wel aan ontbrak. Naast het opsieren van Oud en Nieuw en Koninginnenacht en producties als Into The Woods komt het ambitieuze trio conceptontwikkelaars op 2 februari dus met de eerste Nachtbrigade Winterparade. Gezien het indrukwekkende cv van de Nachtbrigadiers kunnen we nu al zeggen dat Amersfoort weer een pareltje rijker is.
 
Te zien: Nachtbrigade Winterparade, 2 februari 2012, 19:00-05:00 uur @ Rohm & Haas-fabriek, Amersfoort