IJzeren Podiumdier 2012 voor Le Guess Who?

Bevrijdingfestival Utrecht en Patronaat-programmeur Ide Koffeman winnen ook

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Op Noorderslag zijn de winnaars van de IJzeren Podiumdieren 2012 bekendgemaakt. Volgens de leden van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) is het Utrechtse Le Guess Who? het beste festival van 2012. Beste programmeur is Ide Koffeman van het Patronaat in Haarlem. Koffeman is voormalig programmeur van De Kelder in Amersfoort en neemt ook elk jaar het programma van het Bevrijdingsfestival in Utrecht voor zijn rekening. Andere winnaars zijn Hedon (beste podium) en Toine Tax (Doornroosje/Merleyn, Nijmegen) als beste directeur. De IJzeren Podiumdieren worden sinds 1997 jaarlijks uitgereikt door de VNPF.

Le Guess Who? kreeg van collega’s uit de Nederlandse muziekindustrie de meeste stemmen. Andere genomineerden waren Eurosonic/Noorderslag, Pitch, Baroeg Open Air en Metropolis. Le Guess Who? treedt hiermee in de voetsporen van Into The Great Wide Open (2011) en Lowlands (2010). Uit de motivatie: “Een spannend stadsfestival dat zijn oorsprong heeft in de bestaande podiuminfrastructuur, waar LGW? ook goed gebruik van maakt en deze daardoor versterkt. LGW? zorgt voor een goede festivalsfeer, heeft een topprogramma, thematisch hecht, goed gepositioneerd, en een helder concept.”
 

De zesde editie van Le Guess Who? in 2012 was de succesvolste tot nu toe. Het festival verkocht meer vierdagen-passepartouts dan het jaar ervoor en ook het aandeel buitenlandse bezoekers steeg. Er vonden meer dan 140 optredens plaats, verspreid over meer dan dertig Utrechtse poppodia, platenzaken, koffiebarretjes, cafés, kledingzaken en kunstgalerijen. 3voor12 en 3voor12/Utrecht deden samen verslag. Op zaterdag 18 mei is Le Guess Who? weer terug met de voorzomerse festivaldag ‘May Day’. De line-up hiervan wordt binnenkort bekendgemaakt.