Dansen voorlopig verboden in Tivoli's Spiegelbar

Drie avonden geannuleerd of verplaatst

Ingmar Griffioen ,

Tivoli mag tot nader order geen dansavonden organiseren in de Spiegelbar. De gemeente Utrecht ontdekte scheuren in de buitenmuur en vreest dat trillingen door het dansen die zullen vergroten. Het poppodium heeft volgens directeur Margriet van Kraats drie evenementen moeten afgelasten of verplaatsen naar Tivoli De Helling. "En we boeken er geen dance meer. Dit heeft absoluut geen invloed op de programmering van Tivoli Oudegracht." Ook de geplande concerten in de Spiegelbar gaan door, zoals de cd-presentatie van Most Unpleasant Men deze donderdag.

Naar aanleiding van een artikel in het AD zag Tivoli zich genoodzaakt een persbericht op de site te plaatsen. Daarin benadrukt de organisatie dat Tivoli Oudegracht (en De Helling) open blijft en het concert- en dance-programma overeind. "Omdat Tivoli hecht aan een optimale veiligheid en sfeer is er in overleg met de Gemeente Utrecht besloten uit voorzorg geen dansactiviteiten in die zaal (de Spiegelbar) te laten plaatsvinden om te voorkomen dat extra trillingen een mogelijke toename van de scheurvorming veroorzaken. De gemeente heeft al een eerste onderzoek laten verrichten en is bezig met een herstelprogramma."

De Spiegelbar grenst aan de achterkant van de bovenverdieping van Tivoli Oudegracht. Het bovenzaaltje, dat vroeger bekend stond als T.A.I., wordt sinds 2009 gehuurd van de gemeente. De afgelopen jaren zet Tivoli de zaal vaker in voor (intieme) concerten en dansavonden. Zo was de Spiegelbar ook onderdeel van het Le Guess Who? festival 2012 en nam 3voor12 er in 2011 Le Guess Who?-sessies op. Het is de bedoeling dat Tivoli in 2014 het historische pand aan de Oudegracht verlaat en haar intrek neemt in het nieuwe Muziekpaleis (TivoliVredenburg). Volgens Van Kraats heeft de maatregel geen grote gevolgen: "We hebben in 2012 een superjaar gedraaid en dat gaan we dit jaar weer doen. Dit is wel jammer, want het is een leuk zaaltje."

Voor verder commentaar verwijst Tivoli naar de gemeente Utrecht, eigenaar van de zaal.