We Are The Knight brengt Amersfoortse punkrock weer tot leven

Debuut EP ‘October’ pleziert zowel tienermeisjes als trouwe skatepunkfans

Tekst: Freek Liebrand / Foto's: Melissa Houben ,

De nieuwe Amersfoortste punkrockband We Are The Knight presenteert op 16 februari haar debuut-EP October. Ontsproten uit een punkscene die tien jaar geleden haar hoogtijdagen kende, pakt de band de draad geheel in oude stijl weer op: snelle, catchy punkrock naar bekend Amerikaans recept. “We vinden het jammer dat er zo weinig nieuwe, goede punkrock is. Daarom maken we het zelf.”

In de Bandbunker op de Wagenwerkplaats repeteert We Are The Knight voor een serie shows rondom de release van hun EP. Sinds begin januari heeft de band elke week een nieuw nummer online gezet. Nu is het tijd om de opnames ook live te gaan beheersen. Het geluid van We Are The Knight bevindt zich ergens tussen New Found Glory en No Use For A Name en doet bijvoorbeeld denken aan Craig’s Brother. Lief genoeg voor tienermeisjes en ruig genoeg voor die trouwe skatepunkfans die met een warm hart terugkijken op de gloriedagen van Fat Wreck Chords.

De bandleden van We Are The Knight kennen elkaar al jarenlang uit de Amersfoortse punkrockscene. Die kende rond 2003 haar hoogtepunt, toen bands als Five Years Later en  NIRC op middelbareschoolleeftijd via platenlabel Stuck In A Day Records de lokale scene domineerden. Maar ook Kensington, Destine en Only Seven Left hebben daar hun roots. De scene van toen is grotendeels bij elkaar gebleven en dat legde de basis voor We Are The Knight.

Bandmakkers
De band kreeg begin 2012 vorm toen gitaristen Joris en Jeffrey bezig waren met nieuwe muziek en ze zanger Lesley tegenkwamen. De stap naar drummer Bart uit Lesleys oude band Five Years Later was snel gezet. Bassist Hans is weer een oude bandmakker van gitarist Joris. De contacten die ze nog altijd hebben met de bands die nationale en zelfs internationale faam wisten te bereiken, kunnen nog wel eens goed van pas komen. De muziek van We Are The Knight is niet direct radiovriendelijk, maar catchy genoeg voor een groot publiek.

Volgens Lesley leeft punkrock in Amersfoort en in Nederland nog steeds. “Misschien minder dan een jaar of tien geleden, maar het leeft zeker. De scene is er nog, wel is er een kleinere doelgroep. We vinden het jammer dat er zo weinig nieuwe, goede punkrock is. Daarom hebben we besloten het zelf te gaan maken. Veel vrienden en bekenden vinden dat erg tof. En wij helemaal. Het is supergaaf om weer snelle muziek te maken met ballen en lekkere refreintjes.”

Op 16 februari is de releaseparty in Café Onder de Linde in Amersfoort. “We zijn er van overtuigd dat we de zaal vol krijgen. We hebben bewust gekozen voor een knusse kroeg, zodat die met tachtig man propvol staat. Dan is het gegarandeerd een feestje. We hebben bevriende bands SPENK en Coral Springs uitgenodigd om ons te supporten. Door goed contact te houden met andere bands, spreidt het vuurtje vanzelf door Nederland. Maar vooral door veel energie te steken in promotie en door veel live te spelen.”

Oefenen in stijl
We Are The Knight nam hun EP, October, in de gelijknamige maand op bij producer Nico van Montfort, die inmiddels een reputatie heeft in Nederlandse punkrockproducties. “We kozen voor Nico omdat we wisten welke gave dingen hij al geproduceerd heeft. We waren verbluft door het geluid van de mp3’s op zijn site. Bovendien konden we via hem betaalbaar opnemen, wel zo prettig omdat sommige bandleden nog studeren. Toen we de eerste mix van onze EP hoorden, sloegen we steil achterover. En versies daarna werden alleen nog maar beter!”

Na het gesprek mag 3voor12/Utrecht nog een kijkje nemen bij de oefensessie. Het vriest in de oefenruimte en de punkrockband oefent geheel in stijl. Een basgitaar die eerder ontvreemd dan geleend is, een gitaarband die knapt, en een gitarist die verklaart het spelen even verleerd te zijn door het overmatig banjo spelen en bandzaken regelen. De gitarist die er niet is omdat hij de Whatsapp uitnodigingen natuurlijk nooit op zijn kapotte telefoon heeft kunnen ontvangen, maakt het beeld compleet.
 
Na een paar nummers inkomen verschijnen er brede glimlachen en wordt er met veel plezier en doeltreffend gerockt. Drummer Bart vat de essentie van We Are The Knight nog even samen: “Het gebeurt niet vaak dat je zo’n goeie muzikale klik hebt met mensen en met zo veel plezier toffe muziek kan maken. En punkrock blijft natuurlijk het leukst. Lekker hard beuken. Ok, volgende nummer!”

Te zien: Clash Of The Titans: We Are The Knight e.a., 14 februari @ dB's, Utrecht
Te zien: We Are The Knight & SPENK & Coral Springs, 16 februari @ Café Onder de Linde, Amersfoort