Stukafest stuurt cultuurminnend Utrecht de stad door Stukafest stuurt cultuurminnend Utrecht de stad door

Vijfde editie gaat van sektemeetings naar liedjes over trouwen

, Tekst: Iris van Korven en Karlijn Hoftijzer / Foto's: Raymond Dekker en David Eerdmans

Stukafest stuurt cultuurminnend Utrecht de stad door

Vijfde editie gaat van sektemeetings naar liedjes over trouwen

Tekst: Iris van Korven en Karlijn Hoftijzer / Foto's: Raymond Dekker en David Eerdmans ,

Donderdagavond vond de vijfde Utrechtse editie plaats van studentenkamerfestival Stukafest. Wederom stelden vele enthousiaste studenten hun kamer beschikbaar voor cultuur op een paar vierkante meter. Het programma was gevarieerd en eigenlijk zijn de drie rondes van een half uur bij lange na niet genoeg om te kunnen kiezen uit het aanbod aan theater, film en muziek. Reden genoeg om op te splitsen; 3voor12/Utrecht verspreidde zich over de stad om verslag te doen vanuit verschillende studentenkamers. De conclusie wordt alvast verklapt: cultuur heeft niet zoveel ruimte nodig. Lees verder om er achter te komen waarom niet.

Coppersky
Terwijl de drummer en bassist van de band achter in de kamer toe staan te kijken, geven de twee overgebleven leden van Coppersky een optreden. Het doet er niet toe of Coppersky in een popzaal met veel aandacht voor licht en geluid speelt of in een knusse studentenkamer staat: zanger Erik en gitarist Marty houden zich niet in en zorgen voor een ontspannen sfeer. “Dit is niet Stukafest. Dit is een sektemeeting en zo meteen gaan we met zijn allen schapenbloed drinken,” wordt er gegrapt. Met covers van The Replacements en The Gaslight Anthem speelt Coppersky een gevarieerde set waarin de rauwe stem van Erik en de flinke galm op de gitaar van Marty de kamer vullen.

Lucky TV
In een studentenhuis aan de Molenstraat vertelt Sander van de Pavert over het ontstaan van Lucky TV, bekend van De Wereld Draait Door, en laat zien met welke filmpjes hij binnen is gekomen bij de VARA. Hij vertoont filmpjes die de uitzending van De Wereld Draait Door nooit haalden en weet meteen de lachers op zijn hand te krijgen. De soms wat grove en bovenal platte humor doet het goed in de volgepakte studentenkamer.

Als de Beren Komen – Old Liqour, New Booze
Aan de Lange Nieuwstraat speelt Toneelgroep Als de Beren Komen een voorstelling die speciaal is geschreven en geregisseerd voor Stukafest. Het verhaal past dan ook perfect in de setting van een studentenkamer. Een jongen en meisje stellen zich aan elkaar voor op de ochtend na een spontaan 'logeerpartijtje'. Maar is wat ze over zichzelf vertellen wel de waarheid? Op nog geen halve meter afstand van het publiek vertellen ze elkaar verhalen over sadistische experimenten en abortussen. Desondanks een stuk dat doet lachen. Het is de korte afstand tot de spelers die het publiek opslokt in het bizarre verhaal.

Kern Revolutionaire Zaken
Rapformatie Kern Revolutionaire Zaken zet na de Nieuwjaarsduik van 3voor12/Utrecht voor de tweede maal een akoestische set neer. De MC’s storten hun hart uit voor een publiek dat ietwat stijf, maar wel onder de indruk is. Door het ontbreken van harde beats komt de maatschappijkritische boodschap goed tot uiting. De rappers zijn theatraal, oprecht, en een tikkeltje nerveus, zo vertelt MC Krizza naderhand. Begeleiding komt van vrouwelijke sessiemuzikanten, waarvan eentje onderdeel is van het duo Criss & Yazz. Dit duo bezorgt het publiek voor aanvang een spontane show, waardoor men deze ronde twee voor de prijs van een krijgt.

Rosa Ensemble
Boven de Kruidvat op de Oudegracht heeft Rosa Ensemble zich geïnstalleerd voor een bijzonder optreden. Met een stokoude piano, verhuisdozen, potten, pannen en zelfs dakpannen als de voornaamste instrumenten wordt meteen de toon gezet. De pianist doet een intermezzo en speelt Paranoid Android van Radiohead. Rosa Ensemble vertelt verhaaltjes met een diepe lading en weet met simpele middelen een spannende sfeer en wat theatrale sound te creëren, die prima tot zijn recht komt in een setting als deze. Tegen de schouw zit men met een biertje in de hand stil te luisteren, terwijl de huiskat zo nu en dan ook zijn aanwezigheid laat horen.

Sofie Letitre
Van Eurosonic Noorderslag naar een gezamenlijke woonkamer op Oudwijk: Sofie Letitre speelt met haar band debuutalbum Back Where We Come From. Aanvullend brengt ze een liedje ten gehore dat ze schreef voor twee vrienden die gaan trouwen, het enige Nederlandstalige nummer in haar repertoire. Een show van Sofie Letitre heeft weinig ruimte nodig, want is per definitie intiem. Toch weet Sofie met haar krachtige stem met gemak de aanzienlijk grote ruimte te vullen. Haar nummers zijn relaxed en een beetje geheimzinnig door toedoen van een hese trompet en computergeluidjes. Bijzondere nummers zijn de titelsong 'Back Where We Come From' en het nummer 'Feel Low', evenals haar cover van de hit 'I Remember' van DeadMau5, een uitvoering die ook bij de beroemde producer zelf goed in de smaak viel, zo vertelt de zangeres.

Gezien: Stukafest met o.a. Sofie Letitre, Coppersky, Kern Revolutionaire Zaken en Rosa Ensemble, donderdag 7 februari 2013 @ studentenkamers verspreid over heel Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht