Kort Utrechts Popnieuws Week 7 Kort Utrechts Popnieuws Week 7

Nieuws van o.a. Hadjewat!?, Festival Mooie Woorden, Opkikker, Roots in the Park, Warzone Metalfest en TROPITRONICS.

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Kort Utrechts Popnieuws Week 7

Nieuws van o.a. Hadjewat!?, Festival Mooie Woorden, Opkikker, Roots in the Park, Warzone Metalfest en TROPITRONICS.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht wordt overstelpt met muzieknieuws, persberichten, nieuwtjes, releases en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Hadjewat!?, Festival Mooie Woorden, Opkikker, Roots in the Park, Warzone Metalfest en TROPITRONICS.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

'Hadjewat!?' van start in Amersfoort: Per Expressie zoekt jong talent
De negende editie van Kultjurloop staat in de steigers, dus voert Per Expressie weer volop campagne om jong Amersfoorts talent te werven. Kultjurloop is een kroegentocht waarbij onverwachte locaties in de binnenstad van Amersfoort worden omgetoverd tot podium voor muziek, theater, dans, beeldende kunst en nog veel meer. Het thema dit jaar is ‘Kultjurloop in Passievlucht’. Tijdens de Hadjewat!?-campagne kunnen getalenteerde jongeren een plek veroveren op één van de vele Kultjurlooppodia op 13 april. De Hadjewat!?-campagne bestaat onder andere uit een scholentour, waarbij Per Expressie langs verschillende middelbare scholen gaat opzoek naar talent. Maar direct aanmelden kan ook. Creatieve Amersfoorters tussen de 15 en 30 jaar kunnen zich tot 10 maart inschrijven via het inschrijfformulier op de site. Dus Hadjewat!? Laat het zien!

Er komt weer een Opkikker aan op 15 februari
“Iedereen heeft het wel eens een opkikker nodig”, dachten Nuno Dos Santos & Pitto. Dat resulteerde in de inmiddels bekende ‘Opkikkers’ in Poppodium EKKO. Een avond waar geëxperimenteerd kan worden met vernieuwende muziek en waarna de bezoeker geprikkeld en voldaan naar huis kan gaan. EKKO biedt een fijne en warme thuisbasis. Een plek waar beide heren zich echt thuis voelen. Na twee uitverkochte edities met onder andere Pubkulies & Rebecca en Chymera, kan het publiek op vrijdag 15 februari twee mooie live-sets verwachten van de Duitser Einmusik en Nederlander Malbetrieb. Het café van EKKO wordt voorzien van heerlijke trage beats van Horizontaal. Natuurlijk kruipen hosts Nuno dos Santos en Pitto ook achter de draaitafels. Opkikker begint vrijdag om 23.00 uur en de entree is €8 in de voorverkoop en €10 aan de deur.

Festival Mooie Woorden tussen de flamingo's, konijnen en reuzencactussen
In het weekend van 16 en 17 februari 2013 vindt de achtste en vernieuwde editie plaats van het Utrechtse Festival Mooie Woorden. Op twee zeer van elkaar verschillende plekken is er voor elke liefhebber van cultuur iets te doen: in het gezellige Theater Aluin en tussen de flamingo's, konijnen en reuzencactussen in de Intratuin in Utrecht. Zaterdag 16 februari staan Meindert Talma, Anneke Claus en Hanneke Hendrix tussen de bomen en kun je een literaire route lopen door de verschillende afdelingen van de Intratuin. De middag wordt afgesloten met Cie. Perelmans’ eenakter Naar, en een drankje in Intratuins eigen bar. Ook Muziektheatergezelschap Zest uit Utrecht komt driemaal een kwartiertje optreden. Zondag 17 februari komen schrijvers, dichters en wetenschappers, waaronder hoofdgast P.F. Thomése, in Theater Aluin vertellen over hun voorbeelden: wie beïnvloedde hun werk en waarom? Er wordt voorgedragen uit eigen werk, maar de idolen zullen veelvuldig worden geciteerd. De toegang op zaterdag is gratis en de zondag kost 5 euro. Reserveren voor de zondag is verplicht via info@festivalmooiewoorden.nl o.v.v. ‘reserveren zondag’.

Nieuw festival Roots in the Park in Julianapark
Op zaterdag 6 juli strijkt het nieuwe festival ‘Roots in the Park’ neer in het Utrechtse Julianapark. Op deze locatie worden muzikale fijnproevers op hun wenken bediend met onder meer soul, blues, jazz, folk, alternatieve rootsmuziek en lekker eten en drinken. “Roots in the Park is een festival dat populaire rootsmuziek combineert met de klassiekers uit het genre” aldus Sjef Athmer van Rock ‘n Roots Concerts. “Een plaats waar deze potentiële overlap wordt samengebracht binnen één evenement misten wij, vandaar dat we na enkele jaren broeden met Roots in the Park naar buiten komen.” Op de eerste editie zullen onder andere het Amerikaanse Gov’t Mule, de Spaanse soulsensatie The Excitements en de excentrieke Canadese singer-songwriter Ben Caplan en zijn band The Casual Smokers het podium betreden. Nieuwe namen worden binnenkort bekend gemaakt via Facebook en twitter. Early bird tickets á € 29 zijn te koop tot 15 maart. Daarna gaat de kaartprijs terug naar het reguliere tarief á € 35 (ex. servicekosten).

Nieuwe EP voor Kim Janssen
Goed nieuws over de Utrechtse singer-songwriter Kim Janssen. Hij heeft een nieuwe EP opgenomen. The Lonely Mountains is de opvolger van zijn album Ancient Crime dat vorig jaar verscheen. Op The Lonely Mountains werkt Janssen wederom samen met Maria Hansen, bekend van The National en Sufjan Stevens. Hij herarrangeerde Chopin en Britten, en bewerkte verzen van Robert Herrick en W.N. Hodgson. Daarnaast schreef hij nieuw materiaal en herarrangeerde hij zijn eigen eerdere werk. The Lonely Mountains wordt op 28 februari uitgebracht door het Utrechtse indielabel Snowstar Records en die dag gepresenteerd in Club Ziggo in Amsterdam. Het optreden wordt opgenomen voor het tv-programma Ziggo Live en is gratis toegankelijk. Deze presentatie is voorlopig de enige Nederlandse show van Janssen. Hierna reist hij naar Amerika om op het bekende showcasefestival SXSW in Austin te spelen en wordt er een Duitse tour gepland. Ga naar www.ziggo.nl/ziggolive voor gastenlijstplekken bij Club Ziggo, dan duiken wij intussen nog even in de archieven:

TROPITRONICS haalt de zomer dichtbij
Op vrijdag 1 maart wordt het al weer even zomer in Tivoli de Helling. Café de Calaveras en Tommy Tequila, die ons eerder al 108 MOOMBAHTON brachten, halen in 2013 de tropen naar Utrecht tijdens TROPITRONICS. Verwacht elektronische beats uit warme oorden, de ultieme fusie tussen palmbomen en lasers. TROPITRONICS doet een poging om je de bittere kou van deze winter te laten vergeten! Op de line-up staan de Argentijnse producer Makina, die hard op weg is om de wereld te veroveren met zijn electro-tropical vibes, en LiveWire en Ayabassca. Die laatste twee maken deel uit van het Utrechtse collectief Kako Da Ne. Dit collectief organiseert al een aantal jaren feesten op verschillende plekken in Nederland en draait vaak op de bekende Generator feesten. Verwacht van hen een hete mix van future folk, dub, global bass, electropical, cumbia, reggae, balkan en moombahton. Gastheer van de avond is Café de Calaveras (aka Tommi), die eerder verantwoordelijk was voor het succes van Balkan Beatz, maar nu de focus helemaal op Tropische muziek heeft gelegd. TROPITRONICS dus, op 1 maart in De Helling. De avond begint om 23.00 uur en tickets kosten € 9.

Nieuw album en eerste clip voor Diggy Dex
Sinds het uitbrengen van zijn laatste album Lange Nachten, Korte Dagen in 2010, is Diggy Dex met heel veel dingen bezig geweest. Het maken van nieuwe muziek is er daar gelukkig ook één van. Daarnaast is hij druk geweest met het opzetten van zijn label We Want More Music, waarop hij zijn eigen muziek uitbrengt. Na in zijn carrière zelf langs de winkels te zijn gegaan, en muziek via labels en licentiedeals te hebben uitgebracht, is hij nu op het punt aangekomen dat hij denkt dat hij het op de juiste manier zelf kan doen. In de lijn van die gedachte heeft hij zijn nieuwe album, waarop vrijwel alle producties van eigen hand zijn, Do It Yourself genoemd. Het album moet dit jaar verschijnen.
De eerst single van het album is het gelijknamige ‘Do It Yourself’, waarvan de clip – hoe kan het ook anders – door Diggy zelf gemonteerd is.
Warzone Metalfest
In maart 2013 vindt op vier locaties de eerste editie plaats van het WARZONE METALFEST. De gedachte achter dit initiatief van Rockacademie studente Merel Bechtold is om opkomende internationale bands een kans te geven op de Nederlands podia. De vier locaties zijn café Lazerus in Leiden (donderdag 7 maart), café the Stage in Arnhem (vrijdag 8 maart), café the Little Devil in Tilburg (zaterdag 9 maart) en de Spiegelbar van Tivoli op zondag 10 maart. De shows op vrijdag en zaterdag bestaan uit vier internationale en drie nationale bands. Op de donderdag is er een pre-party en de zondag wordt afgesloten met een afterparty. De twee headliners voor deze editie zijn Invisius (metalcore) uit Denemarken en Mosfet (thrash ’n roll) uit Oostenrijk. Andere bands die de line up ondersteunen zijn: Miles to Perdition (deathcore) uit Luxemburg, Beyond the Styx (hardcore) uit Frankrijk en het Nederlandse Purest of Pain (death metal). Op elke locatie worden verschillende support acts toegevoegd, waaronder twee winnaars van WARZONE BANDCONTEST.

The Metal Experience
Naast Warzone Metalfest doet nog een tweede reizend metalfest onze stad aan in maart. The Metal Experience is een initiatief van de band Devious en laat de beste acts in het genre door het land trekken. Op vrijdag 22 maart staan Chiraw, Devious, The Scarlet Claw en Undawn op het podium in Stairway to Heaven. Verderop in het jaar doet The Metal Experience nog een aantal clubs en festivals aan. Stairway to Heaven gaat op vrijdag om 19.30 uur open en de entree is gratis.

Debuutalbum voor The Empty Product
Naast drummen in Shuriken heeft Dennis Bijen in de afgelopen jaren ook een achttal nummers geschreven voor zijn eenmansproject The Empty Product. De ingetogen en akoestische gitaarmuziek lijkt in niets op de muziek van Shuriken. De nummers zijn onder leiding en met muzikale input van Wouter Kors in een paar dagen opgenomen en gemixt in de New Ground Studio, en zijn nu uitgebracht op debuutalbum We Need A Movement.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht