Anne Soldaat toont kwetsbaarheid in Amersfoort

Miniconcert bij warm bad gevolgd door strakke set in volle Kelder

Michiel van de Weerd / Foto’s: Linda Bouritius ,

Anne Soldaat gaf vrijdag 15 februari op één avond twee totaal verschillende optredens in Amersfoort. Eén keer in de vrieskou voor slechts tien badderende fans, om daarna door te gaan naar een drukbezocht Podium de Kelder.

Vroeg op avond speelt hij voor een wel heel bijzonder publiek: de badderende gasten van Splashique, georganiseerd door restaurant De Vereeniging en BV de Gasten. Tien uitverkoren bezoekers van het optreden in de Kelder mogen vanuit dit warme buitenbad luisteren naar Soldaat die, in de vrieskou compleet met bontmuts en beslagen bril, zijn prachtige luisterliedjes tokkelt. De intieme setting maakt Soldaat kwetsbaar en dat staat hem prima.

Door naar Podium de Kelder. In het voorprogramma staat Clean Pete. De tweeling Renée en Loes Wijhoven zingt, zichzelf begeleidend op gitaar en cello, mooie, ‘kleine’ liedjes over het leven zoals zij het meemaken, de zaal luistert en is muisstil. De dames zijn zo schattig en Brabants, dat je bijna vergeet dat hun muziek gewoon goed en slim geschreven is en gespeeld wordt. Eén nummer speelt en zingt Soldaat met ze mee, de zusjes en hij kunnen het duidelijk prima vinden en dat is te horen.

Dan Soldaat en zijn band. Gedreven laten de mannen zien dat ze stuk voor stuk hele goede muzikanten zijn. Ze schotelen de zaal een set strakke nummers voor, die elkaar razendsnel opvolgen. Anne Soldaat en zijn maten gaan hard en spelen door totdat Soldaats witte overhemd doorweekt is van het zweet. En af en toe, tijdens zijn solo’s, als Soldaat even helemaal alleen lijkt te zijn met zijn gitaar, zien we het weer: die kwetsbaarheid van bij het bad, die zo mooi laat zien dat het maken van muziek voor hem het allerbelangrijkst is. Zijn eigen warme bad.

Gezien: Anne Soldaat en Clean Pete, vrijdag 15 februari @ Splashique en Podium de Kelder, Amersfoort