Junkie XL trapt 300 jaar Vrede van Utrecht af Junkie XL trapt 300 jaar Vrede van Utrecht af

Gratis muziekspektakel op dak van de A2

, Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht 

Junkie XL trapt 300 jaar Vrede van Utrecht af

Gratis muziekspektakel op dak van de A2

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht  ,

Het zal je niet ontgaan zijn: dit jaar viert Utrecht 300 jaar Vrede van Utrecht. Zaterdag 13 april wordt een jaar vol feestelijkheden afgetrapt met De Slag om Vrede: een symfonisch spektakel vol theater met in de hoofdrol acteur Peter Blok. Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, componeerde speciaal voor dit evenement muziek voor het Metropole Orkest.

Vrede van Utrecht
Op 11 april 2013 is het precies 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend: een wereldomspannend vredesverdrag waarmee de Spaanse Succesieoorlog besloten werd. Het vredesverdrag betekende een keerpunt in de wereldgeschiedenis. De Vrede van Utrecht werd aan de onderhandelingstafel gesloten, in plaats van, zoals in die tijd gebruikelijk was, op een bloederig slagveld. 

De Slag om de Vrede
Met 120 muzikanten, 200 militairen van de Koninklijke Landmacht, 20 acteurs, 10 dansers, 45 kinderkoorleden, 150 vrijwilligers en – naar verwachting – 15.000 bezoekers, kun je De Slag om Vrede, dat plaatsvindt op het dak van de A2,  met recht spectaculair noemen. Tom Holkenborg: “Ik ben geen historicus, maar ik had natuurlijk wel eens van de Vrede van Utrecht gehoord. Toen dit optreden een mogelijkheid werd, heb ik me er meer in verdiept. Fascinerend. Grote machtige landen strijken neer in het toch vrij kleine Utrecht om hun oorlogen pratend te beslechten. Daar zouden veel machthebbers van nu een voorbeeld aan mogen nemen.”

De Slag om Vrede combineert theater, muziek en vuurwerk. Het spektakel eindigt net als op 11 april 1713 met vuurwerk en feest, dat daarna in de binnenstad 24 uur doorgaat met de Culturele Zondag Utrecht Danst. En het mooie van dit alles: De Slag om Vrede is geheel gratis!

Hoe, wat, waar?
Het gebeurt allemaal op het dak van de A2 Utrecht Leidsche Rijn, naast Vredenburg Leidsche Rijn (de ‘Rode Doos’). Vanaf het stadsbusstation Utrecht Centraal (Noord) rijden er vanaf 18:30 uur pendelbussen naar het dak van de A2. Vanaf de Korte Minrebroederstraat in het centrum kun je je per legertruck naar De Slag om Vrede laten vervoeren. Hiervoor is  een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Kom je met de auto? Koop vooraf vast een  parkeerkaart. Het terrein gaat open om 19:00 uur, De Slag om Vrede begint om 21:00 uur.

Te zien: Openingsspektakel 300 jaar Vrede van Utrecht - De Slag om de Vrede, zaterdag 13 april 2013 @ Dak van de A2, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht